Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Imamo sir, mlijeko, vino i med među najboljima u svijetu

21.09.2013. 22:00
Imamo sir, mlijeko, vino i med među najboljima u svijetu


Proizvodi Bože Paića brzo su jučer nestajali sa štanda, a i mi smo posegnuli za domaćom čičvardom, jer ona kineska, kanadska ili odakle već ne dolazi u naše trgovačke centre, nije nam baš privlačna


Tomislav Glavić i njegova kći Martina došli su jučer na Seljačku tržnicu i kupcima ponudili svoje proizvode: grožđe i vino. Vrhunsko grožđe sorte Grenache i Syrah na štandu ispred Supernove dovezeno je direktno iz vinograda u Nadinu gdje je upravo jučer počela berba. Zato su u Zadar mogli doći samo otac i kći, dok je ostatak obitelji: supruga, druga kći i sin u vinogradu u berbi.
Jučer je, naime, s radom počela Seljačka tržnica, prva tržnica ovakvog tipa u Zadru. Nastala je kao projekt na kojem su zajedno radili Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), koji su je projekt vrijedan 210.500,00 kuna zajednički i sufinancirali, Zadarska županija s 160.500,00 kuna, a UNDP s 50.000,00 kuna.
Ispred Supernove svoje štandove poslagalo je jučer 14 proizvođača iz Zadarske županije i na njima ponudili kupcima proizvode svojih ruku, za koje je stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton rekla da su jedni od najboljih proizvoda na svijetu.
– Seljačka tržnica jedna je od mnogih inicijativa koje smo zajedno proveli i zadovoljstvo mi je vidjeti ove ljude koji su prije toga pohađali naše tečaje za sirare, vinare, uljare, pčelare. Zadarska županija ima jedne od najboljih proizvoda na svijetu, bilo da se radi o siru, mlijeku, vinu ili medu. Ipak, poljoprivrednici imaju problema u pronalasku tržišta za svoje proizvode i zato ova Seljačka tržnica ima smisla, a cilj je da postane mjesto susreta proizvođača i kupaca. Vjerujem da će obje strane biti zadovoljne, zaključila je Vinton.
Župan Stipe Zrilić na otvorenju Tržnice podsjetio je kako ovo nije jedini projekt kojeg je Županija realizirala u suradnji s UNDP-om.
– Napravili smo puno lijepih stvari do sada. Ova naša županija Bogom je dana za kvalitetne proizvode koje možete vidjeti ovdje na prvoj seljačkoj tržnici u Zadru. Želimo nastaviti s ovim projektom i pokazati koje sve poljoprivredne mogućnosti imamo, želimo nastaviti ovu tradiciju kako bi se proizvodi iz naših sela što bolje mogli plasirati na tržištu, kazao je župan Zrilić.
Radno vrijeme Seljačke tržnice je svake subote od 9 do 14 sati.