Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Moramo dokazati da nema nepobijedivih

21.09.2013. 22:00
Moramo dokazati da nema nepobijedivih


Međutim, borba za treće mjesto najviše je psihologija. Želja i volja. Kada igrate sa Španjolskom nema tu velike taktike i to svi znaju. Ako budemo imali pravi pristup i pobjednički mentalitet onda za nas nema nepobijedivih – kaže izbornik Jasmin Repeša.


Hrvatska muška košarkaška reprezentacija danas igra posljednjih 40 minuta na Europskom prvenstvu u Sloveniji. Samo četrdest minuta izabranike Jasmina Repeše dijeli od ostvarenja kojega bi prije samo mjesec dana objeručke prigrlili bez imalo razmišljanja, samo četrdeset minuta dijeli ih od ostvarenja sna – medalje na Europskom prvenstvu. Prvu priliku propustili su protiv Litve, koja se uoči polufinalne utakmice nije činila kao nepremostiva prepreka. Nakon utakmice percepcija stvarnosti bila je potpuno drugačija. Bio je svjestan toga i Jasmin Repeša, koji je dan uoči utakmice za brončanu medalju uživao u dobrom raspoloženju neočekivano emitirajući pozitivne vibracije. Poraz od Litve sigurno nije bilo lako prihvatiti, ali i utakmica za brončanu medalju itekako je velika nagrada za sve dobro što je na turniru učinjeno. Hrvatska, dakle, od 17.30 sati, u Stožicama igra protiv Španjolske. Za povijest, za prvu medalju nakon 18 tužnih košarkaških godina.
– Molio sam prije utakmice igrače da pobijede Litvu i da mi omoguće još jednu utakmicu protiv Španjolaca. Meni se želja ispunila, ali na žalost na potpuno drugačiji način – s osmjehom na licu započeo je Jasmin Repeša, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije. – Sjajno je da imamo dan odmora i da se pokušamo oporaviti u svakom pogledu, naročito u tom zdravstvenom gdje smo u velikom problemu. Da se skupimo, povratimo samopouzdanje i nadam se u dobrom ambijentu i nadam se opet pred mnogim našim navijačima, odigramo jednu pravu utakmicu protiv Španjolaca – nastavio je Repeša, koji se, uostalom poput svojih košarkaša, osjeća velikim dužnikom kada su Španjolci u pitanju.
Poučak iz Celja
Dovoljno se sjetiti početka turnira u Sloveniji, Celja i sramotne posljednje četvrtine, nakon koje su mahom hrvatski navijači u dvorani pljeskom ispratili Španjolce, a zvižducima igrače koje su došli podržati. Iskupili su se nakon Španjolske hrvatski košarkaši, ali doza gorčine je ostala pristuna. I to svi vrlo dobro znaju.
– Bila bi malo i nepravda da poslije one utakmice u Celju nismo dobili još jednu priliku igrati protiv Španjolaca. U Celju smo odigrali loše, ali sada nam se pruža prilika pokazati da je ova Hrvatska jedna potpuno drugačija reprezentacija od one koja je bila na toj prvoj utakmici na turniru. Španjolci su nas u toj prvoj utakmici prvenstva silno izranjavali, ali možda im na tome možemo i zahvaliti. Istina, taj nas je poraz jako poremetio, ali i okrenuo tijek prvenstva u našu korist. No, ostali smo tada i veliki dužnici prema samima sebi i prema gledateljima. I to moramo sada pokušati nadoknaditi.
Nakon utakmice protiv Hrvatske u Celju Španjolska je izgledala kao jedna, a nakon polufinalne utakmice protiv Francuske kao potpuno druga momčad. Upitno je koliko se zaista Španjolska promijenila od Celja do Ljubljane, od prve do posljednje utakmice na turniru, ali je činjenica da je na ovom prvenstvu pokazala mnoga lica. Od nevjerojatne lakoće igranja i košarke koju je užitak gledati do očajnih izdanja u kojima po nekoliko minuta nisu u stanju organizirati napad.
Želja i volja
– Španjolska je drugačija iz utakmice u utakmicu, iz četvrtine u četvrtinu, iz poluvremena u poluvrijeme. Mislim da ono što su protiv nas odigrali u prvoj i posljednjoj četvrtini, protiv Srbije ili čak Francuske u prvom poluvremenu nedvojbeno dokazuje da Španjolci na okupu imaju puno talenta, puno kvalitete i ako im se dopusti da odigraju onako kako oni mogu i žele oni će dokazati svoje vrijednosti. Međutim, puno utakmica je isto tako pokazalo ono što je bilo vidljivo protiv Francuske u drugom poluvremenu. Izuzev posljednje četvrtine protiv nas Španjolci su sva prva poluvremena igrali bolje nego u nastavku utakmice. Dakle, mi moramo pronaći snage za još četrdeset pravih minuta. Kada smo sve ovo do sada izdržali moramo pronaći snage za još četrdeset minuta, nastojati ostati u igri tijekom čitave utakmice i na taj način pritisnuti Španjolce. Svi koji su protiv Španjolske dočekali neizvjesnu završnicu su tu Španjolsku i pobijedili. I Slovenija, i Grčka, i Italija i Francuska u polufinalu.
Španjolci su u Sloveniju došli po zlato, a igrat će utakmicu za broncu, kao i Hrvatska koja je došla po vizu za Svjetsko prvenstvo. I tu bi hrvatski košarkaši trebali biti u prednosti. Barem na papiru. Ipak postoji mala mogućnost da Španjolci motivacijski na budu na onoj razini na kojoj bi bili da igraju u finalu.
– Slična je situacija bila protiv Grka. Tada smo rekli da su to preponosni igrači, prekarakterni da bi se spuštali na taj nivo i odigrali utakmicu ispod svoga prosjeka. Takva je ista situacija i sa Španjolcima. Nema uopće dileme da će htjeti, željeti. Naravno, pitanje je koliko je netko prazan, umoran, ozlijeđen. Puno je tu faktora koji mogu utjecati na konačni ishod. Međutim, borba za treće mjesto najviše je psihologija. Želja i volja. Kada igrate sa Španjolskom nema tu velike taktike i to svi znaju. Imaju takvu individualnu kvalitetu da se stalno dovode u nekakve mikro situacije i stalno im se otvaraju nova rješenja. Tu treba biti koncentriran, imati želju i volju, ali stalno razmišljati o tome da je ovo posljednjih četrdest minuta u jednoj lijepoj priči i u jednoj velikoj prilici da se dođe do medalje. Ako budemo razmišljali na taj način, ako budemo imali pravi pristup, onaj pobjednički koji nas je krasio većim dijelom ovog turnira, onda za nas nema nepobijedivih.