Svaka peta žena u Zadarskoj županiji žrtva je obiteljskog nasilja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Danas se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Prema podacima iz Policijske uprave zadarske, Prekršajnog suda u Zadru i Općinskog državnog odvjetništva proizlazi kako je svaka peta žena u Zadarskoj županiji žrtva obiteljskog nasilja.

Iz  PU zadarske doznajemo da je u prvih osam mjeseci ove godine počinjeno ukupno 367 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Počinile su ga 454, osobe od čega je 369 muškaraca, 85 žena te tri osobe u dobi do 18 godina - dvije muške i jedna ženska osoba. U istom razdoblju prošle godine tih je prekršaja bilo znatno više.

Sanja Sarnavka, predsjednica Udruge B.a.b.e., koja se godinama već bavi problematikom nasilja u obiteljima, kaže kako je na žalost i danas najveći problem u Hrvatskoj tradicionalno razmišljanje da je muškarac "glava" obitelji te da je sasvim normalno da udari ženu ako je nezadovoljan njezinim ponašanjem.

- Bez obzira na to što je obiteljsko nasilje, odnosno nasilje među partnerima u svojim najtežim oblicima već odavno javna stvar koja podliježe intervenciji državnih organa, dobar dio građana smatra da se radi o privatnoj stvari u koju se ne treba miješati. Drugo, kao društvo gubimo osjećaj solidarnosti i građansku hrabrost suočiti se s negativnim pojavama kao što je, u ovom slučaju, nasilje prema ženama. Zbog toga je očito da se otkrivanju i kažnjavanju obiteljskih nasilnika ne smije prići rutinski, nego da je o nasilju u obitelji, kao štetnoj pojavi koja i psihički i fizički uništava, zaključuje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

više u tiskanom izdanju
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno