Izbjeglice i izbori

Slika korisnika admin

Naredni period u Hrvatskoj obilježit će izbjeglička kriza i izbori.

Slika hrvatskog policajca s djetetom sirijskih izbjeglica u naručju obišla je svijet, kao i žica, suzavac i konjica na mađarskoj granici. Uspoređuju svjetski mediji ljudski nastup hrvatskog premijera Milanovića i drastične mjere mađarskog premijera Orbana koji se brani kako čuva Europu od nezapamćenog vala izbjeglica jer će, boji se "odabrani" Orban, one zauvijek promijeniti lice starog kontinenta.

I nije nikakvo čudo što mediji hvale humanost Hrvatske koja je imala svoje izbjegličke kolone i želi pokazati kako zna što znači pružiti pomoć onima koji bježe pred ratom ili pak siromaštvom, no istodobno se u medijski prostor stidljivo probija porazna činjenica da je solidarna i Europa bez granica dočekala izbjegličku krizu nespremna i disonantnih stavova kada je u pitanju zbrinjavanje ogromnog broja izbjeglica. Tako da bi priča o humanoj, otvorenoj i tolerantnoj Europi sa sve većim izbjegličkim valom mogla, nažalost, početi tonuti, ukoliko se europski čelnici ne suoče s licemjerjem svojih društava koja se u strahu od narušavanja njihovog tradicionalnog, uhodanog, mirnog života povlače u svoj obrambeni oklop i zatvaraju, misleći da će ako ostanu slijepi i neosjetljivi valjda nestati ono što se oko njih nezaustavljivo i nepovratno događa?!

Teško se u Europskoj uniji dogovoriti oko broja izbjeglica koje bi pojedine zemlje trebale primiti i stalno se mora sastančiti. Njemačka kancelarka Angela Merkel jasno je, pak, izrekla svoj stav da izbjeglicama treba pomoći i da se Europa mora pokazati na tom velikom testu solidarnosti, a većina izbjeglica i hrli u tu obećanu zemlju. No, koliki će izbjeglički val zapljusnuti Europsku uniju u tu se prognozu nitko ne upušta, kao i ima li tom moru izbjeglica kraja.

Istodobno u Hrvatskoj vladajući pomalo naivno ističu kako je sve spremno za prihvat izbjeglica te da je Hrvatska samo prolazna postaja na putu prema bogatijim europskim zemljama te da može odgovoriti tom velikom humanitarnom izazovu. No, kako broj izbjeglica bude rastao i humanitarna situacija postajat će složenija pa bi izbjeglička kriza mogla obojiti i dio predizborne kampanje u smislu da će oporba kritizirati vladajuće kako nisu dorasli situaciji i kako nisu na vrijeme predvidjeli sve moguće posljedice. Šef HDZ-a Karamarko već se zapitao što to znači integrirati izbjeglice u društvo, konkretno u hrvatsko društvo koje ima svoju vojsku nezaposlenih i koji i sami napuštaju Hrvatsku "trbuhom za kruhom". Da je došlo vrijeme za dizanje izbjegličke krize na najvišu političku razinu pokazuje i dogovor premijera i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o održavanju sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost s Karamarkovom primjedbom kako se ona trebala održati još ranije, odmah kada je Mađarska počela dizati žičani zid. Aludirao je tako šef HDZ-a kako aktualna Vlada nije sposobna vidjeti unaprijed što će se događati pa se prema tome i znati na vrijeme postaviti.

Istina, humano je i lijepo reći da Hrvatska neće dizati zidove, da će pružiti ruku izbjeglicama, to teško tko može kritizirati, no treba i vladati situacijom jer će izbjegličke brojke premašiti one očekivane. Slike izmučenih, gladnih, žednih i bolesnih izbjeglica u blatu, nitko ne bi želio vidjeti u Hrvatskoj. 

Pred hrvatskim političarima tako je još jedan predizborni test, onaj kako će se postaviti prema izbjegličkoj krizi, koja će, posve je jasno, otkriti humano, ali i narcisoidno lice Europe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno