Od 30 milijuna komada riblje mlađi godišnje 70 posto ići će u izvoz

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Novo mrijestilište Cromarisa u Ninu najveće je ovogodišnje ulaganje u hrvatsko ribarstvo

Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe i Lana Vidović, zaposlenica Cromarisa koja je svoju karijeru započela kao pripravnica u sklopu projekta zapošljavanja mladih visokoobrazovanih ljudi "Budućnost u Adrisu", jučer su zajednički otvorili novo, 130 milijuna kuna vrijedno, mrijestilište Cromarisa u Ninu. Najveće je to ovogodišnje ulaganje u hrvatsko ribarstvo i predstavlja nastavak snažnog investicijskog ciklusa kojim se Adris grupa transformirala u snažnu regionalnu kompaniju u sektorima marikulture, turizma i osiguranja.

Otvaranjem jednog od najsuvremenijih objekata za mrijest brancina i orade u Europi, Cromaris će dodatno učvrstiti svoju konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu kvalitetne bijele ribe.

- Ovo, tehnološki superiorno i jedno od najvećih europskih mrijestilišta, potvrda je Adrisove poslovne filozofije izvrsnosti. Prosječno godišnje ulažemo u svoju zemlju više od 500 milijuna kuna. Spajamo tradiciju, vlastite potencijale i suvremena poslovna iskustva, stvarajući tako nova radna mjesta. Samo odvažnošću, poduzetničkom inicijativom i kulturom znanja možemo odgovoriti izazovima ovoga vremena i biti odgovorni dionici jedne sretnije zajednice, poručio je predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović.

Ambiciozan plan

U sektor proizvodnje zdrave hrane Adris je ušao 2009. preuzevši četiri iznemogla mrijestilišta s proizvodnjom od jedva 2 milijuna kilograma - Cenmar, Marimirna, Marikultura Istra i Bisage objedinjeni su u Cromaris. Od tada je u razvoj Cromarisa Adris uložio više od 560 milijuna kuna. U samo nekoliko godina proizvodnja je upeterostručena, s ambicioznim planom da 2018. godine dostigne proizvodnju od 10 tisuća tona kvalitetne bijele ribe. Cromaris ostvaruje prosječni godišnji rast od čak 40 posto, a više od 70 posto svojih prihoda realizira na tržištima Europske unije, te spada među deset najvećih proizvođača orada i brancina u Europi. Novoizgrađeno mrijestilište, naglasio je Vlahović, značajno će sniziti troškove proizvodnje, skratiti uzgojni ciklus i smanjiti mortalitet ribe.

Veliku investiciju u svom sektoru pozdravio je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekavši da je ona pokazatelj ispravnosti javnih politika u ulaganje u ono u čemu smo dobri.

- Prije su kapaciteti bili 13-15 milijuna komada mlađi, a ovdje u Cromarisu smo na 30 milijuna. Nažalost, vrlo rijetki su proizvodi u Hrvatskoj za koje možemo reći da imaju samodostatnost u proizvodnji i gdje ostvarujemo pretpostavke za izvoz. Frapantni su podaci o razvoju i rastu od 40 posto. Samo se nadam da ćete ulagati i u ostale segmente primarne proizvodnje i stočarstvo te pokazivati ovakve poslovne rezultate, rekao je ministar Jakovina zahvaljujući svima koji su osmislili ovaj projekt čije će 70 posto proizvodnje ići u izvoz.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno