Od svibnja do listopada čak 702 uzorka izvrsne kakvoće

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Zahvaljujući finanacijskoj pomoći Grada ispitivanjem je obuhvaćena i lokacija kod Fontane

U tijeku je deseti, posljednji ciklus ispitivanja kakvoće mora na području Zadarske županije koje Zavod za javno zdravstvo Zadar provodi od polovice svibnja do početka listopada, a rezultati dosadašnjih mjerenje pokazuju kako je more na zadarskom području u najvećem broju uzoraka prve kategorije odnosno izvrsne kakvoće. Tako će plaže na području Zadarske županije, ali i ostalog dijela hrvatskog Jadrana i ove godine zasigurno biti na samome vrhu među europskim pomorskim zemaljama po čistoći i kvaliteti morske vode. Hrvatska je, podsjetimo, nakon Cipra i Malte već nekoliko godina na trećem mjestu po kakvoći mora.

Izvrsno!

- Do sada je u devet ciklusa ukupno uzeto 712 uzoraka od čega su čak 702 uzorka bila izvrsne kakvoće odnosno u 1. kategoriji. Pet je mjerenja bilo u 2. kategoriji odnosno dobre kakvoće, a pet u 3. kategoriji ili zadovoljavajuće kakvoće, dok 4. kategoriju koja znači onečišćenje ove godine nismo imali, doznajemo u Službi za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar od dipl. ing. biologije Anite Vucić.

I od ovoga posljednjeg, desetog ciklusa ispitivanja kakvoće mora, koje se provodi od 19. rujna do 2. listopada očekuju se pozitivni rezultati, što znači da bi ove sezone situacija mogla biti i nešto bolja od lanjske, kada je tek na jednome mjestu zabilježeno kratkotrajno onečišćenje.

Program praćenja kakvoće mora ukupno je ove godine obuhvatio 89 točaka, tri više u odnosu na prošlu sezonu, što je s financijske strane omogućio Grad Zadar, pa su tako obuhvaćene još lokacije kod Fontane, u Diklu i u Petrčanima.

- Pet uzoraka koji su pokazali 3. kategoriju zabilježili smo u srpnju i kolovozu, što se može pripisati i velikoj koncentraciji kupača, povećanog tranzita brodova i sl., kaže još Anita Vucić, ističući kako naša obala nema industriju i time zagađivača s kopna, a izvrsnim ovosezonskim rezultatima pogodovalo je i sušno vrijeme.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno