Zadarski psiholozi pozvani da se stave na raspolaganje izbjeglicama

Slika korisnika admin
dario vucenovic
Vedran SITNICA
Predsjednik Društva psihologa Zadar Dario Vučenović

Na adresu Društva psihologa Zadar jučer je stigao poziv Europskog saveza psiholoških društava kojim se pozivaju da se stave na raspolaganje radi pomoći u izbjegličkoj krizi. Predsjednik Društva, ravnatelj Obiteljskog centra u Zadru, Dario Vučenović, o tome kaže:

- Suočeni smo s najgorom i najvećom izbjegličkom krizom nakon Drugog svjetskog rata, a europski čelnici intenzivno rade na iznalaženju rješenja ove krizne i ugrožavajuće situacije. Europska federacija psihologa prepoznala je važnost uključivanja struke u rješavanje krize i pozvala psihologe iz 36 zemalja da se stave na raspolaganje vladama, agencijama, udrugama i lokalnim zajednicama kako bi pomogli svojim stručnim kapacitetima, a hrvatski psiholozi i značajnim iskustvom kojeg smo stekli u Domovinskom ratu, u pružanju psihološke pomoći i podrške - kaže Vučenović.

 Dužni pomoći

Hrvatsko psihološko društvo i Društvo psihologa Zadar članice su Europske asocijacije psihologa, te su dužne pomoći u izbjegličkoj krizi u Europi. U pozivu Europske federacije tako stoji kako se Europa suočava s priljevom izbjeglica koji je bez presedana u skorije vrijeme.

- Ove izbjeglice bježe od rata, nasilja, terorizma, političkog progona i siromaštva. Riskiraju svoje živote kako bi prešli mediteransku i druge granice te došli u Europu, gdje se nadaju pronaći rješenje za svoju situaciju i sigurno mjesto za život. Mnogi ne prežive prijelaz ili izrabljivanje od krijumčara ljudima, kao što smo vidjeli u posljednje vrijeme. Iako se humanitarna podrška poboljšava i neke zemlje EU preuzimaju velik broj izbjeglica, izbjeglice se uglavnom susreću s ogromnim poteškoćama u pronalaženju novog mjesta za život, u prilagodbi na svoje novo okruženje, u izgradnji novog života usred predrasuda i neprijateljstva te u suočavanju s problemima psihičkog zdravlja prouzročenim njihovim stresnim iskustvima - navode u pozivu zadarskim kolegama.

Riječ je o tome da zajednica psihologa u Europi, koju zastupa Europski savez psiholoških društava, slijedi poziv Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, Antonia Guterresa, koji tvrdi da Europa ne može napredovati u odgovoru na krizu pristupajući joj parcijalno ili u malim koracima. Ni jedna zemlja to ne može učiniti sama i niti jedna zemlja ne može odbiti učiniti svoj dio. Jedini način rješavanja ovog problema je da Europska unija i sve zemlje članice primijene zajedničku strategiju, temeljenu na odgovornosti, solidarnosti i povjerenju, smatraju u Federaciji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno