Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

NAKON ISPADANJA KK ZADRA – Pipan: Prvi put smo igrali obranu koja ima glavu i rep

22.09.2018. 19:29


Iako je sudjelovanje na Superkupu u Laktašima potrajalo tek jedan dan košarkaši Zadra nisu imali turoban povratak kući. Ipak je Cedevita klasa za sebe pogotovo u situaciji kad se Aleš Pipan suočio sa otpadanjem Marija Littlea i Mislava Brzoje pred samu utakmicu. A i nezaobilazna činjenica jest izraženija kvaliteta momčadi hrvatskog prvaka pod vodstvom renomiranog španjolskog trenera Sita Alonsa što je dovoljno za konstataciju kako je osam zaostatka na kraju i neloš epilog za Zadrane.
– Čestitam Cedeviti na pobjedi. Imali smo priliku iznenaditi favorita, ali na kraju u tome nismo uspjeli. Glavni razlog je ipak previše izgubljenih lopti i slab skok u obrani što spada pod glavne elemente košarkaške igre – prvi je komentar Aleša Pipana nakon utakmice u kojoj je mogao računati na samo devet igrača, jer je pred dolazak na Superkup ostao bez dvoje bitnih karika u momčadi.
– Moji momci su dali sve od sebe, a bili smo i lišeni pomoći dvojice igrača – Littlea koji ima problema sa zadnjom ložom i Brzoje koji je zbog privatnih obveza bio u Zagrebu. Inače naša kratka klupa, večeras je bila još kraća. Mislim da su momci dali sve od sebe. Bilo je dobrih stvari, bilo je i ogromnih pogrešaka te imamo na čemu raditi zadnji tjedan prije početka ABA lige. Ova je utakmica pokazala da smo na pravom putu, ali nema tu nekog zadovoljstva. Treba ostati čvrsto na zemlji. Bilo je previše grešaka da bi svi bili zadovoljni. Ima tu još puno posla – odlučan je Slovenac koji ipak ne može ostati imun na odlične role 17-godišnjeg Jure Planinića i 19-godišnjeg Luke Tomasa. Obadvojica su dobili nešto manje od 19 minuta na parketu te su bili ključni faktori u preokretu s minus 14 na plus 4 krajem treće četvrtine. Planinić je zabio 9 poena, dok je u Tomas dodao 8 s tim da je zabio dvije ključne trice u nizu.
 – Mladi igrači dobro treniraju i dobro rade te će ove godine imati puno prilika dokazati
   da su na pravom putu. Ne bih nakon jedne utakmice isticao neko posebno zadovoljstvo. Oni su tu da rade, da slušaju starije suigrače i trenera. Samo tako mogu ići dalje – kazao je Slovenac koji je posebno bio zadovoljan borbenošću svoje momčadi.
 – Ta agresivnost i borbenost je jedan od pluseva koje sam večeras vidio. Igra u tijelo, taj 'fight' svih pet igrača na terenu. Prvi put smo igrali obranu koja ima glavu i rep. Još uvijek imamo puno rupa, no momci sada vide gdje je problem i što trebaju raditi da bi bilo sve kako treba – zaključio je Pipan.
Pipan: Vjerujem u Bašića
Uz Granta, Špralju i dvojicu najmlađih Planinića i Tomasa posebno se dojmio u svojih nepunih 12 minuta na parketu Lovre Bašić. Pogotovo u drugoj polovici treće četvrtine kad je skupio četiri aistencije i dvije ukradene lopte te je pokrenuo seriju od 16-2 svoje momčadi.
– Vjerujem u Bašića. Momak je godinu dana stariji i shvatio je da je ovo možda i jedna od njegovih zadnjih prilika da izvuče nešto iz košarke. Treba pojačati agresivnost u oba pravca. Očekujem da će to shvatiti i ove sezone odigrati puno bolje nego prošle – prokomentirao je Pipan.
Sito Alonso: Zadar je pokazao da ima karakter
U Cedevitinom taboru ne mogu biti potpuno zadovoljni s tijekom utakmice protiv Zadra, ali ni pobjedi ne žele gledati u zube. Prva službena utakmica novog trenera Sita Alonsa završila je trijumfalno iako mu je oslabljeni Zadar donio koju boru više na čelo.
– Najprije bih želio čestitati Zadru. Mislim da su dobro igrali. I u trenucima kada su bili u zaostatku od 12 poena pokazali su karakter i motivaciju za povratak u utakmicu. Imamo problem kad dođemo do veće prednosti ne koristimo detalje u igri koje moramo koristiti na ovom nivou. Želio bih čestitati i Perkoviću jer je bio na terenu kada smo poveli s 12 poena i odlično je odigrao kada je Zadar poveo s četiri razlike. Ono što je Perković unio je pravi duh i energija. Iz ove utakmice možemo izvući puno pozitivnih stvari. Imamo sve što je potrebno da bi bili kompetitivni, no moramo puno raditi da bi napravili dobre rezultate – kazao je Španjolac na klupi Cedevite, dok je kapetan Andrija Stipanović više zabrinut crnim rupama koje su bile evidentne protiv Zadra.
– Bitno je da smo pobijedili, ali moramo igrati puno bolje. Zadar ima dobru momčad, ali mislim da smo mi puno kvalitetniji i ne smijemo si dozvoliti ovakve crne minute u igri. Trebamo analizirati ovu utakmicu, izvući neke pouke i da sutra ne radimo greške kao što smo radili danas.