Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HNS na lokalne izbore izlazi samostalno

22.09.2020. 08:41


Za odluku o samostalnom izlasku na lokalne izbore neki bi rekli da je smjela, no u HNSU- vjeruju kako je upravo to dobitna kombinacija za ulazak u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu.
Iako se lokalni izbori održavaju dogodine u svibnju, narodnjaci su već donijeli odluku o samostalnom izlasku na izbore, a njihovu odluku trebao bi uskoro u Zadru »blagosloviti« i predsjednik stranke Predrag Štromar. Računica je jednostavna: ukoliko svaki od kandidata s liste osigura 100 glasova, dobit će postotak dovoljan za nekoliko vijećničkih mjesta. Predsjednik Županijskog odbora, Milan Stojanov, pak smatra kako svatko od budućih kolega s liste može osigurati broj simpatizera koji će zaokružiti njegovo ime i tako im omogućiti ulazak u Gradsko vijeće te u Županijskoj skupštini povećati broj vijećnika.


Samo jedan vijećnik u Skupštini
Naime, u ŽS-u trenutačno imaju samo jednog vijećnika, čelnika Županijske organizacije, a za stranku koja je nekad bila jedna od najjačih u Zadru i Hrvatskoj to je doista malo. Na dosadašnje su lokalne izbore izlazili u koaliciji sa SDP-om, no tu su kombinaciju odbacili zaključujući kako će od samostalnog izlaska imati najviše benefita.
– Temelj ovakve odluke našli smo u rezultatima po općinama u kojima smo na izbore izišli samostalno, poput Novigrada i Pakoštana. Samostalan izlazak na izbore tu se pokazao uspješnim ne samo za stranku, nego i za naše podružnice po općinama, pa ćemo taj model sada primijeniti i na čitavu stranku u županiji. Naravno, podružnice imaju mogućnost same donijeti odluku o načinu izlaska na izbore, ali u dogovoru s rukovodstvom ŽO-a. S obzirom na ovu odluku, već obavljamo i pripreme na razini Zadarske županije, kaže Stojanov, otkrivajući i na koliki broj glasova zapravo računaju:
– Računica nam je sljedeća: trebamo prikupiti četiri tisuće glasova za dobivanje minimalno dvoje županijskih vijećnika. Na županijskoj listi bit će 41 kandidat i svatko od njih naći će 100 ljudi koji će za njega glasovati, što nam ukupno donosi 4.100 glasova, obrazlaže Stojanov.
No, što ukoliko svaki kandidat ne pribavi stotinu glasova, odnosno ne smatra li on sam ovu odluku rizičnom te ima li za nju »blagoslov Središnjice«, pitamo ga.


Štromar dolazi u Zadar
– Statut nam daje za pravo da možemo donijeti ovakvu odluku, naravno uz suglasnost rukovodstva stranke. Uskoro nam dolazi i predsjednik Predrag Štromar s kojim ćemo dogovoriti detalje samostalnog izlaska na izbore koji definitivno smatramo najboljim planom za iduće lokalne izbore, ističe Stojanov, potvrđujući da na razini županije još uvijek nisu dobili niti jednu ponudu za koaliciju.
Bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije u HNS-u s obzirom da su na zadnjim lokalnim izborima u koaliciji sa SDP-om dobili dva vijećnika, jednog u Gradskom vijeću, drugog u Županijskoj skupštini. Međutim, brzo su ostali bez ovog prvog jer je Kristijan Kovačević, tadašnji čelnik zadarske organizacije, podnio ostavku na tu dužnost te prešao u nezavisne vijećnike.
Lokalni izbori stoga će biti velik ispit za lokalne narodnjake koji će na ovaj način ili osvojiti željeni broj vijećnika ili će ih ova računica »potopiti« ostanu li bez ijednog vijećničkog mjesta. No, samostalan izlazak na izbore svakako će biti najbolji test stvarne političke snage.




U Galovcu nastavljaju koaliciju s HDZ-om
O nesvakidašnjoj koaliciji HNS-a i HDZ-a u Galovcu pročulo se i izvan granica Zadarske županije, prije svega zbog rezultata koji su ovu općinu konačno izvukli iz minusa. Iako je HNS bio dugogodišnji partner SDP-u, a HDZ-u ne bi palo na pamet koalirati s narodnjacima, u Galovcu su itekako našli zajednički jezik te izvrsno surađuju već godinama. Stoga nema razloga ne ponoviti ovaj recept i na idućim lokalnim izborima, najavljuje Stojanov.
– Ako se koalicija pokazala ovako dobrom i za jednu i za drugu stranku, a ponajprije općinu koja je zajedničkom suradnjom stranaka izišla iz velikih dugova koje je ostavilo prethodno rukovodstvo, nema razloga ne nastaviti ovakvu koaliciju, poručuje čelnik županijskog HNS-a.


»Uskoro nam dolazi i predsjednik Predrag Štromar s kojim ćemo dogovoriti detalje samostalnog izlaska na izbore koji definitivno smatramo najboljim planom za iduće lokalne izbore
Milan Stojanov, predsjednik ŽO HNS-a Zadar