Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

HOĆE LI KAP PRELITI ČAŠU? Knežević: Sve dodatne mjere bile bi kao da tražite kruha preko pogače

22.09.2020. 08:53


Ugostitelji u Hrvatskoj ovog četvrtka pripremaju štrajk, zatvaranje objekata na sat vremena kako bi upozorili na svoju situaciju. Traže nastavak Vladinih mjera za radna mjesta, pomoć u komunikaciji s bankama u dobivanju kredita radi likvidnosti, smanjenje stope PDV-a na 10 posto te potpunu obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka sljedeće godine.
Zadarski ugostitelji su podijeljeni oko štrajka.
Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije te vlasnik restorana Stipe, kaže da nije za najavljeni štrajk.


I u državnu blagajnu se treba nešto slijevati
– Mi nismo za štrajk jer su nam za dogovore i pregovore sva vrata cijelo vrijeme otvorena, i s resornim ministarstvom i s lokalnom samoupravom. Treći dan nakon razgovora s ministrom Ćorićem premijer je donio mjere da se do Nove godine produžuju mjere od 4.000 kuna za radnike i poslodavce za svih čije je poslovanje manje za 50 posto od prošlogodišnjeg. Za naredno razdoblje ćemo vidjeti što će se događati s koronom, uvijek se nadamo da će se situacija stabilizirati. Ali najvažnije nam je zadržati radnike, pogotovo stalno zaposlene i to, zahvaljujući ovim mjerama, možemo. Zato bi sve ovo što se dodatno traži bilo kao da tražite kruha iznad pogače, rekao je Knežević.
Grad je oslobodio od plaćanja zakupa javne površine sve zakupce za postavu ugostiteljskih stolova i sjedalica ispred ugostiteljskih objekata od početka listopada do kraja ožujka.
Kako pojašnjava nadalje svoje razmišljanje Knežević, i u državnu blagajnu se treba nešto slijevati.
– Sve drugo da nam se omogući, na kraju bi bilo kontraproduktivno. To je kao da netko već tone i vi dođete i gurnete ga u jamu. Grad i Županija nam daju subvenciju na kamate kredita, Vlada subvencije za plaće i to je bolje nego ovo što traže prosvjednici. Udruge koje se u ovakvim trenucima osnivaju preko noći i žele privući pažnju na sebe galamom i prosvjedima nama ne odgovaraju. To nije naš način, ističe Knežević.
S druge pak strane, ima ugostitelja koji uopće ne dijele njegovo mišljenje te su neke najave da će se sigurno svi u Varoši pridružiti prosvjedu.
Šime Šokota, vlasnik kafića i slastičarne Coffee&Cake Zadar, ističe da će svakako podržati prosvjed ugostitelja.


Naši se bave spomenicima, partizanima i ustašama
– Volio bih da svatko tko misli da je ugostiteljima lako, zna da stvarno – nije. Mi bismo inače u ljetnim mjesecima zaradili bolje, ostavili sredstva da s time pokrivamo 10., 11., mjesec, onda u 12. mjesecu nešto opet bolje zaradili, pokrivali se s time do početka sezone. A sad nemamo to od ljeta da pokrivamo mjesece u kojima se radi lošije. Mjere od Vlade su pomogle, ali, na primjer, u 8. mjesecu smo imali pad manji od 50 posto i nismo zadovoljili kriterij za mjere, a opet nemamo dovoljno da pokrijemo plaće ljudi za 9. mjesec. A gdje su 3., 4. i 5. mjesec kad nismo uopće radili? To su svi zaboravili, rekao je Šokota.
Kazuje kako će koristiti subvencije Grada i Županije za kamate na kredit koji podiže radi likvidnosti.
– Cijene smo morali smanjiti i to osjetno, radnicima sam rekao da otkaz neće dobiti, ali treba nam pomoć Tražimo smanjenje PDV-a na hranu i piće na 10 posto, potporu za kredite za likvidnost, obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka. Nismo u problemu samo mi, već i trgovine, suvenirnice, svi smo povezani… U svemu tome, od Obrtničke komore nemamo podršku ni pomoć, jedina koja je dosad za nas nešto izborila je udruga Glas poduzetnika, rekao je Šokota, dodajući još da je najavljeni oblik prosvjeda čak i prenježan i simboličan.
– Možda bi se naša poruka čula tek nekim radikalnijim potezom, zatvaranjem na više dana, da nema ni kave za van za kupiti, baš nigdje. Ali dok ljude muče ovakva egzistencijalna pitanja, naši se bave spomenicima, partizanima i ustašama, zaključio je Šokota.




Ako se nešto ne promijeni bit će puno otkaza
Slično kazuje i Marko Vukić, vlasnik kafića Dišpet bar u Varoši.
– Naravno da ću prosvjedovati u četvrtak, ali da se mene osobno pita, ja ne bih zatvarao jedan sat jer s tim nećemo postići ništa. Trebamo svi zatvoriti na 10 dana pa bi se onda možda nešto postiglo. U zadnje vrijeme poslovanje je nikakvo, turisti su otišli, a nama su još skratili radno vrijeme zbog kojeg moj posao trpi velike gubitke, a da ne govorim da su noćnim klubovima s time uništili poslove. Ako se nešto ne promijeni po tom pitanju, mislim da će ubrzo biti puno otkaza. Što se tiče mjera, one jesu produžene, ali samo onima kojima je pad prometa 50 ili 60 posto. Mislim da je to glupo, jer netko ima pad od 45 posto, nema pravo na mjere, a i dalje je u velikom gubitku. Meni, iskreno, ne trebaju nikakve mjere, samo neka me puste da radim i poslujem normalno, kazao je Vukić.


»Grad i Županija nam daju subvenciju na kamate kredita, Vlada subvencije za plaće i to je bolje nego ovo što traže prosvjednici. Udruge koje se u ovakvim trenucima osnivaju preko noći i žele privući pažnju na sebe galamom i prosvjedima nama ne odgovaraju. To nije naš način«
Stipe KNEŽEVIĆ


»Tražimo smanjenje PDV-a na hranu i piće na 10 posto, potporu za kredite za likvidnost, obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka. Nismo u problemu samo mi, već i trgovine, suvenirnice, svi smo povezani…«
Šime ŠOKOTA