Izloženo 16 slika u tehnici akrila, a vidljive 32

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
INFRARED ART - Slike s dvostrukim sadržajem u Zavičajnom muzeju Biograd
Slikarstvo Nade Žiljak temelji se na Infrared teoriji koju je razvio njen suprug dr. sc. Vilko Žiljak sa svojim timom. Uvela je dualnu sliku pod nazivom InfraredART, dvije nezavisne slike za vizualni i infracrveni spektar, rekao je Draženko Samardžić
Zavičajni muzej Biograd
Izložba je proizašla iz tehnologije IRD

U suradnji sa Gradskom galerijom Biograd u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, postavljena je izložba »Skrivene slike - InfraRedArt« akademske slikarice i grafičarke Nade Žiljak iz Zagreba. Izložba se sastoji od 16 radova u tehnici akrila na platnu formata 105x125 i 60x50 cm.
- Posebnost ove izložbe je što je ovdje riječ o slikarstvu s dvostrukim sadržajem te zapravo imamo 32 slike. To je potpuno novo slikarstvo, nov način prilaza umjetničkog djela, nov način izrade likovnog djela. Naime, osim 16 vidljivih radova, u bliskom infracrvenom dijelu spektra skriveno je 16 slika nevidljivih ljudskom oku. Za promatranje u tom dijelu spektra, za vrijeme trajanja izložbe, bit će na raspolaganju IR kamera kako bi posjetitelji mogli vidjeti i skrivene slike prigodom razgledanja, kazao je Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja.

Presjek vidljivosti slike

Osim toga, pripremljena je i animacija, odnosno mp4 video zapis za prikaz na TV-u u Zavočajnom muzeju, a koja sadrži presjek vidljivosti slike kroz vidljivo područje elektromagnetskog dijela spektra od 380 do 750 nm, te prijelaz u blisko infracrveno područje na oko 750 pa sve do 1.000 nm.
- Njezin razvoj i metoda temelje se na Infrared teoriji koju je razvio njen suprug dr. sc. Vilko Žiljak sa svojim timom. Nada Žiljak je uvela u slikarstvo dualnu sliku pod nazivom InfraredART. Dvije nezavisne slike za vizualni i infracrveni spektar. Na taj način izložba dobiva dodatnu multimedijalnu komponentu i mogućnost virtualne posjete, rekao je Samardžić.
Ako epidemiološka situacija s koronavirusom dozvoli izložba će se, kaže on, i službeno otvoriti uz nazočnost autorice Nade Žiljak i njezina supruga Vilka Žiljaka, autora tehnologije IRD, specifične mješavine fizike, matematike, umjetnosti i dizajna, od kojih se izum sastoji.

Inovativna metoda slikarstva

- Radi u mnogim tehnikama: ulje na platnu i papiru, akvarel, pastel te grafika i to suha igla, bakropis, linorez, istaknuo je Tonći Jeličić iz Gradske galerije Biograd.
Radovi joj se nalaze u brojnim muzejima i privatnim zbirkama. Samostalno je izlagala na pedesetak izložbi u zemlji i svijetu počevši od Budimpešte, Kaira, Graza, Kieva, Pečuha, Bratislave, Pariza, Londona, Kuala Lumpura, Taipeia, Asbacha, Bihaća, Sarajeva, Pittsburgha.
- Infrared Art je spoj umjetnosti i tehnologije. U području slikarstva radi se o inovativnoj metodi stvaranja jedinstvene slike dvostruke pojavnosti, jedne vidljive prostim okom na dnevnom svjetlu, a druge vidljive na infracrvenoj valnoj duljini tek pomoću infracrvene kamere. Zapravo je riječ o slikanju dviju slika u povezanom sloju koje sadrže različite vizualne informacije u vidljivom i bliskom infracrvenom spektru, poručio je Tonći Jeličić, likovni kritičar.


Iz životopisa

Nada Žiljak rođena je u Zagrebu 1944. u slikarskoj obitelji Kinert. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1967. i specijalku 1970. Slobodni je umjetnik.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno