Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Povećanje mirovina za 10 posto prioritet Vlade

22.09.2020. 07:08


Premijer Andrej Plenković ponovio je jučer HDZ-ovo predizborno obećanje da će jedan od prioriteta Vlade u sadašnjem mandatu biti povećanje mirovina za deset posto do isteka mandata. Premijer je o tome govorio nakon jučerašnjeg potpisivanja Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, dodajući i da, bez obzira na koronakrizu, isplata mirovina nije upitna.
Sporazum o osnivanju vijeća potpisan je s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom i predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović, a Vijeće bi trebalo biti savjetodavno tijelo Vlade o pitanjima iz područja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba.
Bila je to prilika i da se premijer pohvali dosad učinjenim kad je u pitanju mirovinski sustav, pa je tako ustvrdio da je Vlada u prethodnom mandatu povećala mirovine za 12 posto, minimalne mirovine za dodatna tri posto, da je povećala cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje na teret države, što je povećalo broj korisnika tog prava za 15 i pol tisuća te proširila broj umirovljenika koji mogu raditi pola radnog vremena, a da zadrže svoja primanja.


Utjecaj staža
Statistički podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za kraj srpnja kažu da je pola radnog vremena odnosno 20 sati tjedno u Hrvatskoj radio 13.441 umirovljenik, koji ima starosnu ili privremenu starosnu mirovinu, od čega su većina 8.384 muškarci. Podaci pokazuju i to da je u Zagrebu radilo 4.112 umirovljenika te da slijedi Primorsko-goranska županija s 1.856 umirovljenika koji su dodatno zarađivali uz mirovinu. Kaže premijer i da se u ovoj godini povećava prosječan mirovinski staž u novih korisnika mirovine, što pokazuje da jača svijest o potrebi duljeg ostanka u svijetu rada.
– Bitno je istaknuti utjecaj duljeg ostanka u svijetu rada na visinu mirovine jer samo dužim stažem možemo osigurati veće mirovine, poručio je Plenković.
Najavio je da Vlada želi dodatno proširiti krug umirovljenika koji mogu raditi i poticati zaposlenike da ostanu u svijetu rada i nakon navršene 65. godine života, one koji to mogu i žele, te je najavio razmatranje novog modela obiteljske mirovine. Kako su objasnili predstavnici umirovljeničkih udruga, Vlada je dosad provodila dogovoreno, pa je tako, primjerice, nakon 20 godina povećala dohodovni cenzus što je omogućilo da više od 15 tisuća umirovljenika dobije pravo na dopunsko osiguranje na teret države, koje su mogli izgubiti i zbog povećanja mirovine od nekoliko desetaka kuna.


Spriječiti siromaštvo
Sadašnji mandat Vlade, upozorila je Petrović, uz mnoge poteškoće poput koronavirusa mogao bi biti obilježen i siromaštvom starijih osoba. O tome dovoljno govori podatak da je 61 posto mirovina niže od hrvatske linije siromaštva.
– To će biti na dnevnom redu ovog Nacionalnog vijeća, ali i Vlade u ovom mandatu. Nadam se da će se mnoge stvari uspjeti pomaknuti, poboljšati, prije svega pitanje obiteljskih i najnižih mirovina i općeg siromaštva, osobito samaca, samačkih domaćinstava, kazala je Petrović.
Višnja Fortuna je pak istaknula da vjeruje Vladi da će održati obećanje o povećanju mirovina za deset posto do kraja mandata jer su dosad provodili ono što je dogovoreno. Predstavnice umirovljeničkih udruga nadaju se da će se u sadašnjem mandatu početi rješavati i pitanje domova umirovljenika, kojih u Hrvatskoj nema dovoljno.
Resorni ministar Josip Aladrović također je zadovoljan što će Vijeće započeti s radom, posebice zbog svega što se trenutačno događa vezano za koronavirus.
– Sigurno će biti zanimljiva jesen i u kontekstu mirovinskog i zdravstvenog osiguranja starijih osoba te njihove zaštite, što kroz domove umirovljenika, što generalno starije populacije. Očekujem intenzivne razgovore i kvalitetne teme za raspravu, kazao je Aladrović.




"Čak 61 posto mirovina niže je od hrvatske linije siromaštva. To će biti na dnevnom redu ovog Nacionalnog vijeća, ali i Vlade u ovom mandatu
Jasna Petrović


Siromaštvo među starijom populacijom ima žensko lice
Još je stotinu tema koje umirovljeničke udruge žele početi rješavati s Vladom, upozorila je Jasna Petrović, pa je tako navela i pitanje obiteljske mirovine. Ona je kazala da su u 94 posto slučajeva korisnice obiteljskih mirovina žene, da te mirovine nakon smrti partnera padaju na 70 posto, pa siromaštvo među starijom populacijom ima žensko lice.
Nada se da će se do kraja mandata kroz Vijeće uspjeti ispregovarati podizanje obiteljskih mirovina na 80 posto. Uz to se nada da će se napraviti i paralelni model, pa da će umirovljenici uz svoju mirovinu koju su stekli radom, moći naslijediti i dio mirovine od preminulog supružnika, a da će taj dio ovisiti o visini mirovine koju su sami ostvarili.