Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U gradu Zadru 40 prvašića više nego lani

22.09.2020. 06:47


Treći je tjedan kako je počela nova školska godina i od kako su u školske klupe sjele nove generacije đaka prvaka. Ipak, ono što je pomalo zabrinjavajuće jest činjenica kako je ove godine na području cijele Zadarske županije 73 učenika manje nego lani. Naime, lani je u škole bio upisan 791 prvaš, dok je ove godine u školu krenulo njih 718.
Unatoč činjenici da je na području županije upisano manje prvašića, u samom gradu Zadru ove je godine u školu krenulo 40 učenika više nego lani. Za uspredbu, prošle godine u Zadru je krenulo 857 prvaša, a ove godine 897.


Trend iseljavanja ruralnih područja
Prema ovim brojevima izgleda kao da i dalje traje trend iseljavanja ruralnih područja te useljavanja u urbanizirana središta. Ipak, ono što zabrinjava je da je na području čitave županije gotovo tri razreda manje krenulo u školu.
U OŠ Stjepana Radića iz Bibinja lani je bilo 56, a ove godine 44 učenika prvih razreda, u Sukošanu četvero manje, a u Zemuniku čak 12 manje.
Negativni trendovi su u gotovo svim ruralnim školama u zadarskom zaleđu i okolici pa je tako i u Poličniku ove godine upisano osam učenika manje nego lani. U Posedarju je troje manje, u Ražancu također, a u Privlaci je desetero učenika manje. U Ninu je u školu krenulo dvoje učenika manje, u Preku njih petero, a u Salima dvoje.
Među najvećim »gubitašima« broja učenika su grad Biograd s 19 učenika manje te Pakoštane s njih 14, kao i Benkovac s 13 učenika manje. U gradu Obrovcu također imaju negativan trend te je ove godine upisano troje djece manje, u Gračacu petero, a u Pagu troje manje.
Na otoku Pašmanu u OŠ Vladimira Nazora u Neviđane upisano je troje prvaša manje nego lani, dok je u Galovcu upisano petero djece manje u odnosu na lani, a u Lišanima Ostrovičkim upisano je njih četvero manje.


Uvijek je dobro kada se dograđuju škole
Ipak, da nisu svugdje negativni trendovi dokazjue tek nekolicina mjesta. Tako je u Škabrnji ove godine upisano šestero učenika više, te je broj prvaša narastao s 20 od lani na 26 ove godine. Više učenika ove godine broje i osnovne škole u Novigradu i to za njih pet, u Pridrazi za osmero, u Jasenicama za šest, Stankovcima za 7 i Polači za jedno dijete više.
O ovome se očitovao i Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, a pod čijom je nadležnosti upravljanje osnovnim školama u županiji.
– Razloga za manji broj djece u osnovnim školama je vjerojatno više, od kojih najveći može biti negativni demografski prirast, potom migracije stanovništva. Informacija da je manje prvašića ne čini nas sretnima. Uvijek je dobro kad trebamo dograđivati škole. Najveći pad prvašića je u OŠ Biograd, prošle školske godine bilo je na početku upisano 83 prvašića, a ove 64. Najveći porast je u OŠ Pakoštane, prošle godine upisano je bilo 33 prvašića, a ove godne 47, odgovorio nam je Šimunić.