Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U iščekivanju jačeg protivnika Mršić zadovoljan otvaranjem

22.09.2020. 07:59


Košarkaši Zadra ušli su u novu sezonu HT Premijer lige s plus 40 protiv iznimno slabašne Šibenke. Protivnik iz Krešimirovog grada nije bio ni do koljena momčadi s Višnjika pa se viđeno u 40 minuta u sablasnom ambijentu praznog Krešinog doma slobodno može svrstati pod tzv. jednosmjernu ulicu. Već je nakon nepune tri minute bilo kristalno jasno da je tek pitanje visine pobjede ostalo lebdjeti zrakom dok je sve ostalo bilo u znaku domaćih igrača u retro bijelim dresovima. Kad je tako sigurno se nema ni za čim žaliti jer trener Veljko Mršić je dobio od svojih igrača što je i tražio prije početka utakmice. Pravi čvrsti pristup, borbenost od prve do zadnje sekunde kao da se radi o jakom protivniku, koncentracija u napadu i obrani tako da je Mršića po završetku tek mogla mučiti brojka od 15 izgubljenih lopti.


Izgubljene lopte
– Bila je prisutna i nervoza, bila nam je ovo prva utakmica kod kuće bez publike, međutim znali smo da će je mnogo ljudi gledati na državnoj televiziji. Otvorili smo utakmicu na dobar način. Serija od 15:0 na početku je odredila tijek utakmice. Sve je bilo dobro osim dva mala pada početkom duge i treće četvrtine. Igrači su tražili jedan drugoga, igrali smo solidnu obranu koja bi mogla biti još i bolja. Sve u svemu bilo je pristojno za prvu utakmicu. Svi igrači su igrali i probili smo taj led i osim tih 15 izgubljenih lopti sve ostalo je bilo na zadovoljavajućem nivou – prvi je bio komentar trenera Zadra nakon premijere u novoj sezoni, ali od same pobjede koja nije dolazila uopće u pitanje bitnije je da su na pravi način ukazanu priliku iskoristili i najmlađi prvotimci. Prije svih je naravno Duje Brala koji uživa od početka priprema ulogu startera pa je kontra Šibenke dobio 30 minuta na parketu i pritom ostvario učinak od četiri poena, tri skoka, četiri asistencije i jedne ukradene lopte. Brala je posebno položio ispit na obrambenim zadacima dok su više nego solidno svoje minute iskoristili Filip Paponja (9p, trica 3-3) i Jan Palokaj (14p).
– Oni cijelo vrijeme dobro treniraju i u pripremnom razdoblju su igrali sve utakmice. Brala ima veliku minutažu, ali dosta još treba raditi. Najbitnije da je dobar u obrani, ne gubi lopte i to je ono što će ga držati na terenu, no kažem, ima još dosta stvari koje mora popraviti. To je dečko od tek 17 godina, ovo mu je prva ozbiljna sezona, znači još uvijek je junior, i to dvije godine. On je budućnost Zadra i uz rezultat ove sezone moramo raditi na tome da promoviramo te mlađe igrače koji će sutra biti nositelji igre.


Cibona pravi test
Naravno, nakon »laganice« protiv Šibenke odmah je u prvi plan iskočio sljedeći protivnik, zagrebačka Cibona. U nedjelju navečer još uvijek je hrvatski derbi bio pod velikim upitnikom jer su Cibosi morali potvrditi u ponedjeljak da je koronavirus prošlost u njihovim redovima, što se i potvrdilo tijekom jučerašnjeg dana. Utakmica će na sreću Veljka Mršića, ipak biti odigrana i to će biti prvi pravi test za njegovu momčad.
– Nadam se da će biti utakmice s Cibonom. Kako je kolega Ivan Velić prošle godine govorio da ima informacije iz Zadra da se radi to i to, tako i mi imamo informacije da treniraju već pet-šest dana, i to stalno. I nadam se stvarno da će moći igrati. Mislim da bi nam takva utakmica s jednim jakim protivnikom itekako dobro došla, kako nama tako i njima. Naročito ako ABA liga počne u zakazano vrijeme taj bi nam ogled s Cibonom poslužio kao odličan test – zaključio je Mršić.




Ipak se igra s Cibonom i to uz podršku navijača
Najveći hrvatski derbi između Zadra i Cibone ipak će se igrati u petak u 18 sati u Krešinom domu, a odlična je vijest da je za tu utakmicu omogućen ulaz gledateljima. Naime, klub je po preporukama Stožera za civilnu zaštitu i Hrvatskog košarkaškog saveza zadovoljio sve uvjete da na utakmici protiv Cibone bude dozvoljen dolazak navijača, a ulaz će biti moguć samo za one koji su imali godišnju ulaznicu za sezonu 2019./20.
Naravno, zbog trenutne pandemije gledatelji će se morati pridržavati određenih mjera. Pri ulazu u dvoranu navijači će morati pokazati svoju osobnu iskaznicu i ostaviti kontakt broj. Također, svakom će se navijaču mjeriti tjelesna temperatura. Oni koji su imali godišnju ulaznicu prošle sezone, a trenutno je fizički nemaju, mogu doći na utakmicu uz osobnu iskaznicu na ime čija je bila ulaznica što će se uspoređivati s popisom svih godišnjih pretplatnika. Svi koji će dolaziti, a imaju ulaznicu koja je na ime tvrtke (sponzorske godišnje ulaznice) moraju uz predočenje osobne iskaznice ostaviti svoje podatke (ime, prezime i kontakt broj). U dvorani će navijači morati sjediti na svakom četvrtom sjedalu što će biti dodatno označeno. VIP, obiteljski VIP i press tribine bit će zatvorene, dok će prsten i tribina biti otvorene uz slobodno sjedenje. Svaka osoba koja bude prisutna mora imati masku na licu tijekom cijele utakmice. U dvorani će biti dostupno sredstvo za dezinfekciju. Dva ulaza će biti otvorena (B i D) od 16.30 sati.


»Drago mi je što smo upisali pobjedu, prvenstveno jer je ovo bila prva utakmica i nekad tu može biti neka mala nervoza. Izašli smo na teren, napravili sve što je trener tražio od nas i na kraju je rezultat pokazao sve
Darko Planinić