Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Uskoro će se moći upisivati kod novog liječnika u Domu zdravlja

22.09.2020. 06:58


U redakciju Zadarskog lista stiglo je pismo potpisano s »očajni pacijenti« u kojem se ističe kako nakon odlaska dr. Dunje Surić u mirovinu pacijenti sami moraju tražiti nekog drugog liječnika obiteljske medicine.
»Poštovani, moja poštovana i draga dugogodišnja liječnica Dunja Surić odlazi u mirovinu 30. rujna. Nije mi jasno kako su iz Doma zdravlja i HZZO-a dozvolili da se toliki broj pacijenata od 1. listopada nađe na ulici i da se svi skupa snalazimo kako znamo umjesto da je tu ambulantu netko preuzeo. Malo sam se raspitivao pa sam saznao kako je navodno tzv. »mreža« popunjena, da je to privatni prostor dr. Surić i da zato Dom zdravlja ništa ne poduzima, drugim riječima nije ga briga. Ali kakav je to razlog? Zašto pacijenti nisu zbrinuti na vrijeme i zašto bih ja morao biti taj koji mora tražiti novog liječnika, a to konkretno nisam u stanju jer sam kronični bolesnik, teško hodam (i još je doba korone te mi je preporučeno da što više boravim kod kuće), trebaju mi lijekovi, a oni sve imaju u računalu«, piše u pismu.


Liječnica je pacijentima dala dovoljno vremena
Kako je Zadarska županija nadležna za zdravstvene ustanovr i organizaciju zdravstvene zaštite na području županije odgovor smo potražili tamo.
– Doktorica Surić odlazi u mirovinu 30. rujna 2020. godine i sigurno su s tom činjenicom već duže vrijeme upoznati i njeni pacijenti jer je to upravo bio razlog zbog kojeg je odgodila planirani odlazak u mirovinu za dva mjeseca kako bi pacijentima dala dovoljno vremena da odaberu novog liječnika. Kao što je poznato, izbor liječnika je osobni izbor svake osobe i na području samog Grada Zadra ugovoreno je 40 ordinacija obiteljske medicine za koje se osiguranici mogu opredijeliti. S obzirom na to da je prostor u kojemu ona obavlja djelatnost u njenom vlasništvu, mi smo od Doma zdravlja Zadarske županije zatražili utvrđivanje mogućnosti ugovaranja tima u prostoru Doma zdravlja na adresi Ivana Mažuranića 28 u Zadru. Dobili smo informaciju kako je Dom zdravlja u mogućnosti osigurati prostor i opremu na toj lokaciji te je pokrenut postupak ishođenja suglasnosti ministarstva za zapošljavanje kako bi se ustanova mogla javiti na natječaj kojeg raspisuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. O istome je iz Doma zdravlja poslana obavijest i Područnom uredu HZZO-a i vjerujemo kako će se uskoro pacijenti moći upisivati i kod novog liječnika u Domu zdravlja jer je ministar rješenjem utvrdio dan kada se u toj djelatnosti prazni mreža što otvara mogućnost popunjavanja novim liječnikom, odgovaraju iz Zadarske županije.
Iz ovog odgovora proizlazi kako su o odlasku liječnice Surić u mirovinu pravovremeno bili obaviješteni i pacijenti, ali isto tako i oni koji su se trebali pobrinuti da u vrijeme odlaska jedne liječnice, s radom odmah započne drugi liječnik.


Kronični nedostatak liječnika
Liječnik obiteljske medicine, dr. Damir Biloglav, predsjednik Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu, govori nam kako se već godinama upozorava na nadolazeći kolaps u zdravstvenom sustavu.
– Mi smo godinama upozoravali kako nemamo dovoljno pedijatara pa smo došli do toga da umjesto 14 pedijatara u primarnoj mreži imamo samo njih devet. Slično je i s ginekolozima, a sad se to događa i s obiteljskim liječnicima. Ovo je proces koji traje dugo godina i mi koji radimo s ljudima i znamo što se događa, upozoravamo na to već dugi niz godina, ali to očito nikome nije bitno i nitko ne poduzima ništa. Ne treba velika pamet da se iz datuma rođenja nekog liječnika izračuna kad netko ide u mirovinu, kaže dr. Biloglav dodajući kako je svaki put kad neki liječnik ide u mirovinu ista priča.
– Na prijedlog Županije Ministarstvo zdravstva donosi mrežu liječnika obiteljske medicine. Kad neki liječnik ode u mirovinu taj punkt može ostati u mreži tako da ga taj liječnik nekome proda ili da sklopi ugovor s Domom zdravlja ili nekim tko će koristiti taj punkt. Druga je situacija ukoliko se zatvori taj prostor ostaje jedno mjesto slobodno u mreži i njega može zamijeniti bilo koja druga novootvorena ordinacija. Dakle, ako su Županija i Dom zdravlja znali da dr. Surić ide u mirovinu i ako su znali da ona radi u svom prostoru, trebali su na vrijeme pripremiti neku drugu ordinaciju kojom će popuniti upražnjeno mjesto u mreži, zaključuje Biloglav dodajući ipak kako je čuo da Dom zdravlja priprema neku novu ordinaciju, no o tome je, kaže, trebalo obavijestiti pacijente kako bi odlučili hoće li pričekati novu ordinaciju ili potražiti nekog novog liječnika.




»Kao što je poznato, izbor liječnika je osobni izbor svake osobe i na području samog grada Zadra ugovoreno je 40 ordinacija obiteljske medicine za koje se osiguranici mogu opredijeliti«
Zadarska županija