Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Atletiku dovesti u svaki dom i na svaki telefon

22.09.2021. 09:55


Na Sveučilištu u Zadru jutros je otvorena 5. Međunarodna konferencija o podacima u atletici, na kojoj će sedamdesetak sudionika iz više od 30 zemalja razmijeniti iskustva i dobiti nove spoznaje o upravljanju podacima i suradnji među federacijama, organizatorima događanja, klubovima, ekspertima s područja prikupljanja podataka, novinarima i drugima koji su uključeni u održavanje i praćenje atletskih natjecanja.
Uzvanicima se videolinkom obratio predsjednik Europske atletske federacije Christian Milz, koji je rekao da digitalizacija donosi novi veliki korak u razvoju atletike.
– Naš cilj je jednostavan, ali govori puno: atletika u svakom domu i na svakom telefonu. Želimo proširiti okruženje u kojemu se atletika prati, približiti se što širem sloju, ali i dati kvalitetne i točne podatke te uštedjeti vrijeme trenerima, organizatorima i drugima koji su uključeni u ove procese. Podatke s natjecanja želimo učiniti što dostupnijima, uz live streaming, videa, statistike i druge alate, istaknuo je Milz.
Sudionicima je ugodan boravak i kvalitetan rad poželjela prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, izražavajući želju da se suradnja nastavi i nakon ove konferencije.
U sklopu konferencije sutra će se na atletskom stadionu u sklopu ŠC Višnjik održati i međunarodno atletsko natjecanje "Zadar SporT&Fest 2021 EAP Meeting", "Zadar EAP, koje će prema popisu najavljenih natjecatelja biti drugo najjače atletsko natjecanje u Hrvatskoj u ovoj godini, odmah iza svjetski poznatog zagrebačkog "Hanžeka". U ženskom će troskoku tako snage odmjeriti seniorska prvakinja Hrvatske, Zadranka Paola Borović, mlađeseniorska prvakinja Hrvatske Magdalena Perić te prvakinja i viceprvakinja Nizozemske Maureen Herremans i Danielle Speck.
U muškom visu, uz seniorskog prvaka Hrvatske Filipa Mrčića te juniorskog prvaka Hrvatske i sudionika ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva za juniore Martina Mlinarića, nastupit će aktualni svjetski kadetski rekorder u ovoj disciplini, mladi Slovenac Sandro Tomassini kao i trenutno najbolji nizozemski skakač u vis Douwe Amels. U sprinterskim utrkama na 100 i 200 m, uz udarni hrvatski dvojac Marko Čeko – Karlo Marciuš, nastupit će i najbrži sprinteri Bosne i Hercegovine Hajrudin Vejzović i Edhem Vikalo te Mađar Zalan Kadasi. Mamac za publiku bit će i utrke sprinterica među kojima su mlade atletičarke Daniela Jelić i Matea Čerina.