Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Novo ruho i stari ciljevi razvojne momčadi Zadra

22.09.2021. 07:04


Nakon što je u subotu startala premijerligaška karavana, ovaj vikend s programom kreće i Prva muška liga. Jedini zadarski predstavnik KK Jazine Arbanasi u podosta promijenjenom sastavu kreće u novu kampanju u kojoj ciljevi ostaju isti kao lani – afirmacija mladih igrača i što je moguće bolji rezultat na kraju sezone. U odnosu na prošlu godinu došlo je do promjene sustava natjecanja te će se momčadi nakon završetka osnovnog dijela sezone podijeliti u Ligu za prvaka i Ligu za ostanak, u kojima će nastupati po šest klubova, dok će dvoje prvoplasiranih iz gornjeg doma u doigravanju tražiti put ka elitnom razredu hrvatske košarke. Kada se podvuče crta, deset utakmica više. Jazine sezonu otvaraju gostovanjem kod jednog od favorita za promociju Bosca, koji je osnažio svoje redove dolaskom dvojice visokih Zadrana Ante Smolića i Ante Krapića, no pojačanja nije nedostajalo ni u žutom taboru.


Tri nova igrača
U posljednjim danima prijelaznog roka momčad s Višnjika u svoje redove je vratila iskusne Marka Atelja i Emilija Banića, a treninzima bi se kroz desetak dana trebao priključiti i visoki Amerikanac Darryl Tucker koji je pretprošle sezone u dresu srbijanskog prvoligaša Mladosti MaxBeta bio na vrlo dobrim prosjecima od 17 poena i 8.4 uhvaćene lopte po susretu.
– Atelj bi svojim iskustvom trebao biti od velike pomoći mlađim igračima. Riječ je o dobrom i karakternom momku koji, što je nama bitno, ne traži puno po pitanju minuta ili uloge u momčadi. Prije svega, tražili smo malo jače tijelo na toj poziciji koje može zadovoljiti naše trkačke potrebe i vjerujem da će se jako dobro uklopiti u momčad. Emilio je, pak, nekoliko godina igrao u HT Premijer ligi te iza sebe ima i inozemno iskustvo. Donijet će nam veliku energiju i dobar šut izvana, a može pomoći i u organizaciji igre te će biti vrijedan dodatak u vanjskoj liniji – predstavio je dva domaća pojačanja trener Marko Selin.
Jazine su s momčadskim treninzima krenule prije desetak dana, a igrački kadar se popunjavao u hodu. Banić se novim suigračima priključio u petak, dok je Atelj tek jučer odradio prvi trening pa je jasno da će za uigravanje trebati ponešto vremena. Dolazak posljednjeg pojačanja, Amerikanca Tuckera, očekuje se kroz desetak dana, no neke je iznenadila odluka o angažiranju stranog igrača u razvojnoj momčadi Zadra.
– Deficitarni smo pod koševima te smo kontaktirali veliki broj domaćih imena, no svi su ili imali prevelike zahtjeve, ili nisu željeli igrati u ovom rangu natjecanja, pa smo se na koncu odlučili na inozemno rješenje. Radi se o čvrstom igraču koji na parket donosi veliku energiju, a ono što je posebno bitno je da smo dobili izuzetno pozitivne povratne informacije o njegovom karakteru. Možda će nekome biti čudno što razvojna momčad dovodi Amerikanca, no osobno smatram da je jako dobro za naše mlade igrače da upoznaju igrače iz druge kulture i da o košarci pričaju i na engleskom – istaknuo je Selin.


Još mlađa momčad
Trima pojačanjima unatoč, ciljevi su ostali isti kao i prošle sezone. Glavni naglasak je na afirmaciji mladih igrača, dok je sam rezultat u drugom planu. Ipak…
– Glupo je govoriti da rezultat nije bitan. Neovisno o tome protiv koga igramo, igru uvijek postavljamo tako da idemo na dva boda. Pritom valja naglasiti da ćemo ove godine imati još mlađu momčad u kojoj ćemo priliku davati i kadetima – otkrio je mladi zadarski stručnjak koji će na raspolaganju imati i dvojicu nenadanih pojačanja iz »unutarnjih rezervi« – Domagoja Horvata i Tonija Devića Obradovića.
– Obojica idu studirati u Zagreb, no naša je procjena da ostanu u trenažnom procesu sve dok ne odu na fakultet. Momci bi trebali trenirati u KK Maksimir te će vikendom, kad god to budu mogli, igrati za nas. Ne bi trebali biti u prvom planu, no prvi dio sezone će igrati u Jazinama te ćemo vidjeti kako će to izgledati – zaključio je Selin.




Iznenadilo me izdanje protiv Diadore
Otvaranje sezone donijelo je »vatreno krštenje« za mladiće iz razvojne momčadi Zadra. Drugo pretkolo Kupa Krešimir Ćosić spojilo je Diadoru i Jazine, a na koncu su, nakon 40 minuta velike borbe, do pobjede došli mladići s Višnjika.
– Utakmica je bila vrlo zanimljiva i otvorena do samoga kraja. Da budem iskren, s obzirom na to koliko smo dugo zajedno i u kakvom smo sastavu igrali, bio sam ugodno iznenađen kako su se naši mladići suprotstavili Diadori koja je ponajbolja momčad Druge muške lige Jug. Pokazali su dobar i borben gard te su zadržali utakmicu u egalu, a kada je najviše trebalo napravili su par dobrih odluka koje su nas dovele do pobjede – kazao je Selin.


Tucker uskoro na treninzima
Potraga za pojačanjem pod obručima, poput prošle, i ove je sezone odvela Jazine na inozemne adrese. Odabir je na koncu pao na 26-godišnjeg Amerikanca Darryla Tuckera koji se nakon godine pauze vraća na košarkaške parkete.
– Tucker je preskočio prošlu sezonu zbog nekoliko smrtnih slučajeva u obitelji uzrokovanih covidom. Trenutno se nalazi u SAD-u i čeka cijepljenje jednim cjepivom koje nije dostupno u Hrvatskoj te bi se nakon toga trebao priključiti treninzima – otkrio je Selin.


Nadam se da će Paponja i Buljan igrati za seniore
Predvodnici »novog vala« koji je prošle sezone vinuo Jazine na drugo mjesto Prve muške lige Filip Paponja i Tomislav Buljan od prvog dana priprema treniraju sa seniorskom momčadi Zadra te će u nadolazećoj sezoni samo po potrebi navlačiti »žuti dres«.
– Iskreno se nadam da će za nas igrati što je moguće manje, jer to znači da će igrati za seniore Zadra! Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati tijekom sezone i na temelju toga ćemo odlučiti kada ćemo ih i u kojoj mjeri koristiti – kazao je Selin.


Raspored prvog kruga


1. kolo
Bosco – Jazine A.


2. kolo
Jazine A. – Amfora


3. kolo
Dinamo Z. – Jazine A.


4. kolo
Jazine A. – Zapruđe


5. kolo
Kvarner 2010 – Jazine A.


6. kolo
Jazine A. – Omiš Č. T.


7. kolo
Medveščak – Jazine A.


8. kolo
Jazine A. – Ribola K.


9. kolo
Samobor – Jazine A.


10. kolo
Dubrovnik – Jazine A.


11. kolo
Jazine A. – Hermes A.