Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predstavljena nova zadarska koncertna sezona

22.09.2021. 11:36


U srijedu, 20. rujna u 11 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa Kneževe palače u Zadru održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena Koncertna sezona 2021./2022. i najavljen upis novih pretplata.
Bogat glazbeni program nadolazeće koncertne sezone najavila je ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković. Ciklus Zadarskog komornog orkestra predstavila je predsjednica Udruge Zadarski komorni orkestar Linda Ivić Bijuklić, a ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa Branka Višić Karavida najavila je Ciklus Bersa.
Kao uvod u sezonu, u Zadru je u rujnu gostovala Južnočeška filharmonija, a potom Mia Pečnik, pijanistica ovjenčana titulom najbolje mlade hrvatske glazbenice 2020. godine.
Ciklus pretplate i ove sezone u Zadar dovodi glazbenike, ansamble, orkestre i soliste najviše umjetničke razine. Svečano otvorenje na rasporedu je 4. listopada. Na koncertu kojim Zadarski komorni orkestar, pod ravnanjem šefa dirigenta Ivana Repušića, slavi 60. godina postojanja, kao solisti nastupit će Roman i Milena Simović. Ta okrugla obljetnica nije samo broj – prije šest desetljeća Zadar je dobio Glazbene večeri u Sv. Donatu i Zadarski komorni orkestar, dvije institucionalne kralježnice glazbenoga života koje danas privlače i okupljaju u većoj mjeri nego ikada. Ciklus se zatvara 19. lipnja koncertom Okteta Minhenske filharmonije, ansambla sastavljenog od istaknutih solista jednog od vodećih svjetskih orkestara.
Pored otvaranja sezone, Zadarski komorni orkestar imat će još pet koncerata u vlastitom ciklusu, s gostujućim dirigentima i solistima, a u ciklusu Djeca i mladi, u ožujku će se nastaviti program namijenjen djeci zadarskih vrtića i škola. Nakon višegodišnjeg uspjeha sa simfonijskom bajkom Sergeja Prokofjeva Petar i vuk, na redu je još jedan klasik glazbenog programa namijenjenog djeci – Karneval životinja Camillea Saint-Saënsa! U istom će se ciklusu u listopadu ove godine organizirati projekt Zadarski vrtićanci otkrivaju Petra i vuka, koji je dobio sredstva Ministarstva kulture na javnom pozivu za poticanje razvoja čitateljske publike u kulturi. Već petu godinu zaredom Koncertni ured će organizirati besplatnu Radionicu dobrog zvuka, a u planu je organizacija DJ i VJ radionica.
Ciklus Bersa donosi tri koncerta u suradnji s zadarskom Glazbenom školom Blagoje Bersa, kako bi se profesorima i bivšim učenicima Škole omogućilo predstavljanje široj publici i potaklo na nove projekte i suradnje iz čega je iznikla i Bersijada, koja Bersinu glazbu promovira na svim razinama – od učenika i profesora do profesionalnih glazbenika. Ove sezone Bersijada će se održati u okviru Pretplate, na koncertu u siječnju gdje će zadarska sopranistica Marta Hut uz klavirsku pratnju Jurice Šoše izvesti progam Hrvatska solo pjesma u europskom kontekstu.
Koncertni ured Zadar oduvijek je posebno skrbio o glazbenicima koji su rođenjem ili djelovanjem vezani za Zadar, a od ove sezone to će objediniti u Zadarski ciklus, u kojem će ove godine nastupiti HPGD Zoranić, orguljašica Tea Kulaš, te klavirski duo Antonija Šoša i Ivan Štorić.
U ciklusu Klub 25. studenog nakon dugo godina u Zadar dolazi Elvis Stanić Group. U nastavku sezone nastupit će jazz gitarist Renato Rožić i Raul Sen Gupta na indijskoj tabli, kao i Borna Pehar Quartet, ansambl mladoga zadarskoga glazbenika koji završava studij jazza u Klagenfurtu.