Da bi Perivoj kraljice Jelene postao spomenik parkovne arhitekture potrebna suglasnost Ministarstva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
Vijećnici pitali župana o bolničkim kadrovima,Tulovim gredama, parkovima...
Sve je manje onih koji u kadrovskoj oskudici žele preuzeti odgovornost za upravljanje odjelima. Za šefove čak osam odjela nitko se nije javio, kazao je Pupić Bakrać, pitajući župana što će poduzeti. Župan mu je odgovorio da je "naša bolnica dobra, ima kvalitetan kadar i ravnatelj odgovorno radi svoj posao"
Arif SITNICA
Današnja sjednica Županijske skupštine

S obzirom da nije bilo natpolovične većine od 20 vijećnika, na današnjoj sjednici Županijske skupštine nije prošao rebalans proračuna te će ova točka biti ponovno uvrštena na dnevni red iduće sjednice.

Osma je sjednica uobičajeno započela pitanjima vijećnika, a prvi među njima bio je Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih koji je župana upozorio na odljev kadrova u zadarskoj Općoj bolnici, koji je "posljednjih godina eskalirao" te se na natječaje za radna mjesta nitko ne javlja.

Za šefove 8 odjela nitko se nije javio

- Na ispomoć zadarskim doktorima dolaze specijalisti iz drugih sredina, u takvoj je situaciji sve manje onih koji u kadrovskoj oskudici žele preuzeti odgovornost za upravljanje odjelima. Za šefove čak osam odjela nitko se nije javio, kazao je Pupić Bakrač, pitajući župana što će poduzeti po tom pitanju. Župan mu je odgovorio da je "naša bolnica dobra, ima kvalitetan kadar i ravnatelj odgovorno radi svoj posao".

Antu Rubešu, također iz Akcije mladih, zanimalo je što je s poljoprivrednim centrom u Zemuniku, od kojega je i dan danas samo jedna parcela na kojoj pasu ovce, te što je s brodom "Sveti Juraj" koji prevoz putnike do Preka, budući da mu je istekla koncesija.

Poljoprivredno-edukacijski centar čeka građevinsku dozvolu, kazao je Longin, a što se tiče broda "Sveti Juraj", to će pitanje poslati Jadroliniji jer ono "nije u nadležnosti Županije".

HSU-ov vijećnik Branislav Jelenić ukazao je na nedostatak čekaonice u gradskoj luci, zbog čega putnici po svakojakom nevremenu moraju stajati vani, a odgovor je bio da će pitanje proslijediti Gradu Zadru.

Davora Lončara iz HDZ-a zanimalo je što je sa zgradom Zavoda za zdravstveno osiguranje na Poluotoku, Longin je pojasnio kako je Županija vlasnik 12,245 posto te da bi s ostalim suvlasnicima zgrade trebalo zatražiti novi elaborat.

Mostov Ivan Matić i na ovoj je sjednici upozorio na ekološku situaciju obrovačkog kraja, ističući kako je na Tulovim gredama upravo otvoren - kamenolom.

Kamenolom, Šepurine, perivoj...

- Koji su to financijski benefiti koje kompenziramo s benefitima koje imamo od Tulovih greda?! Trebamo o ovome razgovarati jer će doći do njihve devastacije. Kad god riješimo neki problem na Zrmanji, dogodi se drugi i sada neki Čeh otvara kamenolom. Hoćemo li staviti pancirku oko tog prostora? Ove se koncesije olako daju, pa vas, župane, molim da se informirate o ovom kamenolomu, poručio mu je Matić, ukazujući i na problem izlijevanja mazuta u Zrmanju zbog kojega Županija i preventivno treba reagirati.

Longin je odgovorio da će to riješiti s ravnateljem županijske ustanove Natura Jadera. Što se tiče prvog pitanja, Matiću je odgovorio kako mu je to - "prva informacija o kamenolomu".

SDP-ova vijećnica Vedrana Mišković ukazala je na "najveće divlje odlagalište u Županiji", Šepurine i Longin se složio da je prostor bivše vojarne "u katastrofalnom stanju". Njen kolega Jure Zubčić pitao je kada će Zadarska županija pokrenuti postupak proglašenja Perivoja kraljice Jelene spomenikom parkovne arhitekture, napominjući kako je SDP-ov klub vijećnika namjeravao u proceduru uputiti zahtjev za proglašenjem spomenikom parkovne arhitekture. Međutim, u postupku se traži prethodna suglasnost Ministarstva za takav postupak. Od župana je dobio odgovor da za to treba suglasnost Ministarstva.

Zubčić je podsjetio i na Međunardni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. rujna, u čemu mu se pridružila i HDZ-ova vijećnica Nevenka Marinović, osuđujući verbalne napade vijećnika s govornice. Što se tiče pitanja županu, Marinović je zanimalo jesu li se stekli uvjeti za početak rada Centra za školjkarstvo. Župan je kazao kako su za to izdvojili 4,5 milijuna kuna te da do kraja godine očekuju građevinsku dozvolu.

Uklonjena dizalica kao "HDZ-ova kazna"

Zašto je objavljeno da je šetnica obnovljena, a već dvije godine stoji neuređena, unatoč dobivenim sredstvima od 2,5 milijuna kuna zanimalo je HSLS-ova vijećnika Marka Klanca. No, još više zanimalo ga je zašto ni dandanas od Županije ne mogu dobiti odgovor o razlozima dodjele priznanja Grada Obrovca Srbinu Đorđu Gagiću, optuženom za ratni zločin u Domovinskom ratu.

- Odgovorili ste nam samo jednom rečenicom, a on je pokupio imovinu Dalmatinskih rudnika boksita, odveo je u Srbiju i s njom radio. Jedan je od organizatora pobune i, ako ništa drugo, vi ste u Obrovcu koalicijski partner sa SDSS-om. Moje pitanja vama je možemo li dobiti njegov životni put jer jedino što taj čovjek radi je organiziranje dolaska birača u Obrovac, kazao je Klanac, na što mu je Longin odgovorio kako će provjeriti što je s šetnicom, a što se tiče Gagića, njegovo pojašnjenje je da su tako odlučili vijećnici Grada Obrovca.

Nezavisni vijećnik Ivica Žuvela, pak, županu je vrlo odriješito rekao neka odgovori "je li službena politika ove županije da HDZ ide sa SDP-om jer ako je tako, zašto onda idemo lijevo i desno", napominjući kako je mjesto Kali dobilo poruku da ukoliko HDZ izgubi izbore, mještani ostaju bez dizalice za brodice. Žuvela je aludirao da najnoviji slučaj u Kalima čiji načelnik, nezavisni Bruno Mišlov, upozorava kako je dizalica radila sve do prošlogodišnjih lokalnih izbora nakon kojih je uklonjena kao "HDZ-ova kazna" mještanima jer nisu opet birali HDZ-ova načelnika. Inače, riječ je o dizalici postavljenoj još za vrijeme mandata SDP-ova načelnika Duška Vidova.

Longin je izrazio "žaljenje što je to tako", zaključujući kako bi načelnik Kali "trebao biti agilniji".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno