Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bronca na sajmu inovacija u Kini

Autor: Nives Rogoznica

21.10.2008. 22:00
Bronca na sajmu inovacija u Kini

Foto: Adam VIDAS



Na četverodnevnom svjetskom sajmu u Suzhou predstavljeno je više od tri tisuće inovacija iz cijelog svijeta, a Hrvatska se predstavila s 22 inovacije


Biogradski inovator Rade Nekić osvojio je broncu na međunarodnoj svečanosti izumitelja “Inventor festival” koja se od 16. do 20. listopada održala u kineskom gradiću Suzhou, nedaleko od Šangaja.
Nekić se u Kini predstavio s podesivim šahtom, izumom napravljenim tako da se prilikom ugradnje prilagođava visini ceste u koju se postavlja, čime se izbjegava neugodno lupanje vozila izazvano razlikom u visini šahta i prometnice. Za ovaj izum Nekić je već osvajao nagrade od kojih je posljednja “Plaketa Arca” dobivna prije mjesec dana na 6. međunarodnom sajmu inovacija, novih tehnologija i proizvoda “Arca 2008.” održanom u Zagrebu.
Iako posjeduje sad već više od stotinu različitih priznanja i nagrada dobivenih u posljednjih pet godina, kinesku broncu Nekić, ipak, doživljava svojim najznačajnijim postignućem. Ovo je sasvim razumljivo ako se uzme u obzir da je i Udruga inovatora Hrvatske upravo kinesku svečanost izmitelja ocijenila najvećim događajem u povijesti svjetskog izumiteljstva.
Na četverodnevnom svjetskom sajmu inovacija predstavljeno je više od tri tisuće inovacija iz cijelog svijeta, a Hrvatska se predstavila s 22 inovacije. U središtu pozornosti svečanosti inovatora bili su noviteti u funkciji skladnog razvoja usmjereni na štednju energije, smanjenje zagađivanja, proizvodnju i preradu hrane.