U Domu otkriveno pet novih "šećeraša"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
tlak
Ivan JAMIČIĆ
Štićenici zadarskog Doma za starije i nemoćne u velikom su se broju odazvali akciji mjerenja tlaka

Zadarska Dijabetička udruga i Medicinska škola Ante Kuzmanića, u suradnji s Domom za starije i nemoćne, jučer su u prostoru hola doma organizirali akciju mjerenja šećera u krvi i kontrole krvnog tlaka.

Dobrotvornoj manifestaciji, koja je uvelike razveselila štićenike zadarskoga doma, nazočili su predsjednik Dijabetičke udruge Serđo Mičić, viši terapeut i stručni učitelj u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Vera Tičina i dr. Ana Kozina, predstavnica engleske tvrtke Abbot za Dalmaciju.

Otkrivanje novih dijabetičara

Po riječima predsjednika Dijabetičke udruge Mičića, akcija kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka postala je tradicionalna i organizira se svake godine u prostoru doma.

- Godinama surađujemo s Domom za starije i nemoćne osobe Zadar i s Domom za odrasle osobe Sv. Frane i jako smo zadovoljni odazivom ljudi, budući da se svi nalaze na jednom mjestu, rekao je predsjednik Mičić okarakteriziravši spomenutu akciju kao uvertiru u Svjetski dan dijabetesa, koji se obilježava 14. studenoga.

Štićenici doma već dan ranije su bili spremni za provođenje akcije, rekao je Mičić objašnjavajući da to nije iznenađujuća stvar s obzirom na životnu dob štićenika doma, dodajući da se svake godine otkriju novi slučajevi povećanja razine šećera u krvi.

- Akciji mjerenja šećera u krvi i kontroli krvnog tlaka odazvao se veliki broj zainteresiranih i mogu reći da se stvaraju i prve gužve. No, zahvaljujući mentorima i učenicima Medicinske škole Ante Kuzmanića situacija postaje protočnija, komentirao je Mičić dodajući da su svim zainteresiranima dijelili i edukativne materijale koje je omogućio sponzor akcije, engleska tvrtka Abbot.

Edukativni karakter akcije

Viši terapeut i stručni učitelj u Medicinskoj školi Ante Kuzmanić Vera Tičina pozdravila je akciju u kojoj sudjeluju godinama i najavila daljnju suradnju, kojoj se, kako tvrdi Tičina, uvijek i rado odazivaju.

- Dvanaest učenika četvrtoga razreda općeg smjera naše škole, dragovoljno se odazvalo akciji. Učenici su već u drugom razredu srednje škole prošli program zdravstvene njege te su teoriju zamijenili usavršavanjem kroz vježbe mjerenja šećera, koju danas i primjenjuju, komentirala je Tičina dodajući da su svi učenici angažirani, odnosno četvero njih mjeri tlak, četvero šećer, a ostatak učenika se nalazi na četvrtom katu, u stacionaru gdje mjere šećer nepokretnim ljudima.

- U sat vremena zabilježili smo preko 100 mjerenja šećera u krvi i kontrole krvnoga tlaka, rekla je Tičina dodajući da su samo u sat vremena akcije otkrili pet novih slučajeva povišene razine šećera u krvi.

Predstavnica engleske tvrtke Abbot, koja se skrbi o oboljelima od dijabetesa dr. Ana Kozina, štićenicima doma odgovarala je na pitanja koja su ih najviše interesirala, među kojima su najučestalija bila upravo o načinima regulacije šećera u krvi i što i kada je najbolje jesti kada postaneš dijabetičar.

Između ostaloga Abbot je omogućio i niz edukativnih materijala vezanih za dijabetes, kao i potrebnu aparaturu za uspješno provođenje akcije, dok je Dijabetička udruga ustupila materijale za mjerenje šećera.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno