Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Domu otkriveno pet novih “šećeraša”

Autor: Jelena Miloš

21.10.2008. 22:00
U Domu otkriveno pet novih “šećeraša”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Godinama surađujemo s Domom za starije i nemoćne osobe Zadar i s Domom za odrasle osobe Sv. Frane i jako smo zadovoljni odazivom ljudi, budući da se svi nalaze na jednom mjestu, rekao je predsjednik Mičić okarakteriziravši spomenutu akciju kao uvertiru u Svjetski dan dijabetesa


Zadarska Dijabetička udruga i Medicinska škola Ante Kuzmanića, u suradnji s Domom za starije i nemoćne, jučer su u prostoru hola doma organizirali akciju mjerenja šećera u krvi i kontrole krvnog tlaka.
Dobrotvornoj manifestaciji, koja je uvelike razveselila štićenike zadarskoga doma, nazočili su predsjednik Dijabetičke udruge Serđo Mičić, viši terapeut i stručni učitelj u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Vera Tičina i dr. Ana Kozina, predstavnica engleske tvrtke Abbot za Dalmaciju.
Otkrivanje novih dijabetičara
Po riječima predsjednika Dijabetičke udruge Mičića, akcija kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka postala je tradicionalna i organizira se svake godine u prostoru doma.
– Godinama surađujemo s Domom za starije i nemoćne osobe Zadar i s Domom za odrasle osobe Sv. Frane i jako smo zadovoljni odazivom ljudi, budući da se svi nalaze na jednom mjestu, rekao je predsjednik Mičić okarakteriziravši spomenutu akciju kao uvertiru u Svjetski dan dijabetesa, koji se obilježava 14. studenoga.
Štićenici doma već dan ranije su bili spremni za provođenje akcije, rekao je Mičić objašnjavajući da to nije iznenađujuća stvar s obzirom na životnu dob štićenika doma, dodajući da se svake godine otkriju novi slučajevi povećanja razine šećera u krvi.
– Akciji mjerenja šećera u krvi i kontroli krvnog tlaka odazvao se veliki broj zainteresiranih i mogu reći da se stvaraju i prve gužve. No, zahvaljujući mentorima i učenicima Medicinske škole Ante Kuzmanića situacija postaje protočnija, komentirao je Mičić dodajući da su svim zainteresiranima dijelili i edukativne materijale koje je omogućio sponzor akcije, engleska tvrtka Abbot.
Edukativni karakter akcije
Viši terapeut i stručni učitelj u Medicinskoj školi Ante Kuzmanić Vera Tičina pozdravila je akciju u kojoj sudjeluju godinama i najavila daljnju suradnju, kojoj se, kako tvrdi Tičina, uvijek i rado odazivaju.
– Dvanaest učenika četvrtoga razreda općeg smjera naše škole, dragovoljno se odazvalo akciji. Učenici su već u drugom razredu srednje škole prošli program zdravstvene njege te su teoriju zamijenili usavršavanjem kroz vježbe mjerenja šećera, koju danas i primjenjuju, komentirala je Tičina dodajući da su svi učenici angažirani, odnosno četvero njih mjeri tlak, četvero šećer, a ostatak učenika se nalazi na četvrtom katu, u stacionaru gdje mjere šećer nepokretnim ljudima.
– U sat vremena zabilježili smo preko 100 mjerenja šećera u krvi i kontrole krvnoga tlaka, rekla je Tičina dodajući da su samo u sat vremena akcije otkrili pet novih slučajeva povišene razine šećera u krvi.
Predstavnica engleske tvrtke Abbot, koja se skrbi o oboljelima od dijabetesa dr. Ana Kozina, štićenicima doma odgovarala je na pitanja koja su ih najviše interesirala, među kojima su najučestalija bila upravo o načinima regulacije šećera u krvi i što i kada je najbolje jesti kada postaneš dijabetičar.
Između ostaloga Abbot je omogućio i niz edukativnih materijala vezanih za dijabetes, kao i potrebnu aparaturu za uspješno provođenje akcije, dok je Dijabetička udruga ustupila materijale za mjerenje šećera.