Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Zadarskoj županiji 11 odlagališta građevinskog otpada

Autor: Ivana Burica

21.10.2008. 22:00
U Zadarskoj županiji 11 odlagališta građevinskog otpada

Foto: Vedran SITNICA



Riječ je o Baštijunskom brigu (grad Biograd n/M), Čelinki (općina Polača), Diklu (grad Zadar), Dračevcu (općina Jasenice), Kljakovači (grad Obrovac), Samogradu (općina Starigrad), Stražebnici II (općina Gračac), Sv. Kuzmanu (grad Pag), Trilukama (općina Tkon), Vulina Draga (općina Povljana) i Zarabanižu (općina Kali)


Poglavarstvo Zadarske županije odredilo je na jučer održanoj sjednici 11 lokacija za gospodarenje građevinskim otpadom. Riječ je o Baštijunskom brigu (grad Biograd n/M), Čelinki (općina Polača), Diklu (grad Zadar), Dračevcu (općina Jasenice), Kljakovači (grad Obrovac), Samogradu (općina Starigrad), Stražebnici II (općina Gračac), Sv. Kuzmanu (grad Pag), Trilukama (općina Tkon), Vulina Draga (općina Povljana) i Zarabanižu (općina Kali).
Navedene lokacije se kao službena odlagališta građevinskog otpada određuju do uspostave Županijskog centra za gospodarenje otpadom. Lokacije su donesene u skladu s Pravilnikom o gospodarenju građevinskim otpadom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koji je na snazi od 4. travnja.
Rang-lista škola
Upravni odjel za društvene djelatnosti predstavio je prijedlog za prijavu projekata izgradnje, sanacije i rekonstrukcije školskih objekata osnovnih i srednjih škola na području Zadarske županije. Popis školskih objekata zatražilo je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i gospodarstva, a s ciljem prijave projekata u neki od njihovih programa izgradnje, sanacije i rekonstrukcije školskih objekata.
Upravni odjel za društvene djelatnosti sastavio je rang prioriteta i to na temelju pet kriterija od kojih je prvi rad škola u dvije smjene, drugi se odnosi na područne škole čijom se izgradnjom ili rekonstrukcijom rasterećuju matične škole, treći na izgradnju novih učionica, četvrti je izgradnja sportskih dvorana, a peti sanacija postojećih školskih objekata. Prema navedenim kriterijima prva na listi osnovnih škola u Zadarskoj županiji je OŠ Biograd, druga OŠ Benkovac, a treća OŠ Sukošan. Što se tiče srednjih škola prva na listi prioriteta je Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola u Zadru za koju je predviđena izgradnja školske zgrade, športske dvorane i mini hotela. Druga je Prirodoslovno-grafička, a treća Škola za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost. Druga i treća na listi su škole smještene u zgradi gimnazije u Parku Vladimira Nazora, a njihovim iseljenjem iz zgrade omogućilo bi se da ove dvije škole, kao i dvije gimnazije smještene u toj zgradi, mogu raditi u jednoj smjeni.
Sufinanciranje klastera
Članovi Županijskog poglavarstva dali su zeleno svjetlo na molbu Razvojne agencije Zadarske županije za sufinanciranje projekta osnivanja i vođenja klastera u Zadarskoj županiji. Odobrena je financijska pomoć od 46 tisuća kuna, a podsjetimo da su uz stručnu pomoć ZADRA-e u Zadarskoj županiji dosad osnovana tri klastera – ZAK – zadarski automobilski klaster, Klaster benkovačkog kamena i Zadarski informatički klaster.
Prihvaćeno je i izvješće o radu Županijske lučke uprave u prvih šest mjeseci ove godine. ŽLU je u tom razdoblju uprihodovala oko 2,6 milijuna kuna ili 31,4 posto od godišnjeg plana, a istovremeno su izdaci iznosili oko 2,4 milijuna kuna, odnosno 28,8 posto od ukupno planiranih godišnjih rashoda koji iznose oko 8,3 milijuna kuna.
Upravno vijeće Psihijatrijske bolnice Ugljan donijelo je novi Statut ove ustanove, koji je jučer dobio suglasnost Županijskog poglavarstva te se prosljeđuje Županijskoj skupštini na donošenje.
Županijsko poglavarstvo predložit će Županijskoj skupštini donošenje prestanka važenja odobrenja “Ličkim krovovima” d.d. iz Gračaca za osnivanje Doma za starije i nemoćne. Ova je tvrtka, naime, još 2004. osnovala Dom za stare i nemoćne “Sveti Mihovil” za smještaj 60 korisnika. Dom je zbog slabe potražnje za smještajem i nekvalificirane radne snage, nadležnom Trgovačkom sudu podnio zahtjev za brisanjem iz sudskog registra.
Županijski pročelnik za zdravstvo dr. Josip Kraljić istaknuo je da na području Zadarske županije postoji izražena potreba za popunjavanjem mreže domova socijalne skrbi pa je odobrenje izdano osnivaču doma potrebno ukinuti i prije okončanja likvidacijskog postupka, kako bi se što žurnije oslobodio kapacitet od 60 mjesta u mreži na području Zadarske županije.
 


 PROČELNIK BILAVER IDE U MIROVINU




Poglavarstvo je donijelo odluku o raspisivanju javnog natječaja za imenovanje pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo.
Razlog za izbor novog jest odlazak aktualnog pročelnika za gospodarstvo Mate Bilavera u mirovinu. Bilaver u mirovinu odlazi 1. siječnja 2009. godine.
Opis poslova, podaci o plaći radnog mjesta pročelnika te podaci o prethodnoj provjeri znanja i sposobnosti kandidata, bit će dostupni na službenoj web stranici Zadarske županije – www.zadarska-zupanija.hr.