Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zlatnom tunom do Kristalne kuhače

Autor: Katarina Belić

21.10.2008. 22:00
Zlatnom tunom do Kristalne kuhače

Foto: Zvonko KUCELIN



Svi koji dobiju bodove na ovom natjecanju imaju dvostruku dobit, jer osim što će osvojiti nagradu, dobiveni bodovi im se pribrajaju onima osvojenim na ostalim kuharskim natjecanjima. Postaju aktivni sudionici u utrci za osvajanje prestižnih nagrada poput “Kristalne kuhače”, kazala je Sanja Surać


Natjecanje u kojem sudjeluju kuhari iz cijele Hrvatske, pod nazivom zadarska Zlatna tuna, održat će se 27. listopada u hotelu Kolovare s početkom u 20 sati. Već četvrtu godinu za redom, u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza u suradnji s Udrugom kuhara Zadarske županije i brojnim drugim suorganizatorima, među kojima su i TZ grada Zadra, Obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora, održava se natjecanje u kojem sudjeluje dvadesetak kuhara, članova Hrvatskog kuharskog saveza u pripremanju predjela od mekušaca i rakova, glavnog jela na bazi tune i deserta od višanja i maraški. Sponzori su Mari tuna, Kali tuna, Jadran tuna, Ledo, Metro i Podravka, kao glavni sponzor Hrvatskog kuharskog saveza.
– Među dvadesetak natjecatelja šestorica dolaze iz Zadra, točnije to su kuhari iz restorana “Kornat”, “Zadar”, “Maraschino”, cateringa “Pijaca”, iz restorana hotela “Pagus” u Pagu i hotela “Bastion”. Na posljednjih nekoliko natjecanja Zadrani su se pokazali kao jako dobri kuhari pa očekujemo da će tako biti i ovaj put, kazala je Sanja Surać, suorganizatorica projekta Zlatna tuna.
Natjecanje počinje već rano ujutro pripremama svih potrebnih namirnica koje su sudionicima već unaprijed određene, nakon čega će svi kuhari dobiti priliku da za točno određeno vrijeme demonstriraju žiriju svoje umijeće. Nažalost, taj dio natjecanja bit će zatvoren za javnost. Nakon “kušanja” žiri će izabrati najbolje jelo, odnosno najboljeg kuhara kojemu će u kasnijim večernjim satima, uz prigodno organiziran program i glazbu, dodijeliti nagradu. Nagrađena će biti prva tri mjesta određenim novčanim iznosima koje dodjeljuje Podravka.
– S obzirom da je popularnost kuhanja i kulinarstva u opadanju, cilj našeg projekta je da kuhari na ovaj način prezentiraju i promoviraju ne samo restoran koji predstavljaju, već i sami sebe. Naime, svi koji dobiju bodove na ovom natjecanju imaju dvostruku dobit, jer osim što će osvojiti nagradu, dobiveni bodovi im se pribrajaju sveukupnom broju bodova koje su osvojili na svim ostalim kuharskim natjecanjima na kojima su sudjelovali. Daljnjim zbrajanjem tih bodova postaju aktivni sudionici u utrci za osvajanje prestižnih nagrada poput “Kristalne kuhače”, zaključila je Sanja Surać.