Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gospodarska suradnja – obostrana želja

Autor:

21.10.2009. 22:00
Gospodarska suradnja – obostrana želja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Želimo pospješiti suradnju Zadra i Zadarske županije s gradovima i regijama u Makedoniji, a posebice nakon što se otvori terminal u Gaženici. Mislim da bi i makedonske tvrtke mogle tamo naći interes za svoje poslovanje, rekao je Dančo Markovski, veleposlanik Republike Makedonije


Njegova ekscelencija Dančo Markovski, veleposlanik Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj, posjetio je jučer Zadar, a gradonačelnik Zvonimir Vrančić sa suradnicima ugostio ga je u Gradskoj vijećnici.
Gradonačelnik i veleposlanik razgovarali su o različitim mogućnostima suradnje, a posebice o onima koje će se otvoriti nakon završetka izgradnje luke Gaženice.
– Zahvaljujem na ovako srdačnoj dobrodošlici. Ovaj sam posjet htio iskoristiti i za praktičan rad. Naime, želimo pospješiti suradnju Zadra i Zadarske županije s gradovima i regijama u Makedoniji, a posebice nakon što se otvori terminal u Gaženici. Mislim da bi i makedonske tvrtke mogle tamo naći interes za svoje poslovanje, rekao je Markovski kojemu je ovo prvi posjet Zadru, kojim je, kako je rekao, oduševljen. Veleposlanik je istaknuo da se Zadru smiješi sjajna gospodarska budućnost pa se nada da će biti posla i za makedonske tvrtke te za buduću gospodarsku suradnju. Najavio je da će nakon razgovora s gradonačelnikom ići i u Županijsku gospodarsku komoru gdje će razgovarati s gospodarstvenicima o mogućoj suradnji. Osim u gospodarstvu ove dvije regije se nadaju i suradnji u obrazovanju i to putem razmjene studenata.
 – Nadam se da ću vrlo skoro, već sljedeće godine, imati priliku pozvati vašeg gradonačelnika da dogovorimo realizaciju naših planova, zaključio je Markovski koji je u Zadar došao u povodu kulturnog događanja koje danas priređuje društvo Makedonaca u Zadru “Biljana”.
 – Radostan sam što je veleposlanik došao u naš grad i što smo razgovarali. Sjetili smo se i naših povijesti i nekih sličnosti u daljnjoj i bližoj prošlosti. Također smo se dodirnuli mogućnosti suradnje Zadra i Zadarske županije s makedonskim gradovima i regijama te smo ih informirali o luci Gaženici i industrijskoj zoni Crno, za što su pokazali interes. Također je moguća i turistička suradnja, rekao je Vrančić, istaknuvši kvalitetnu suradnju s manjinom u Zadru koju i dalje kane razvijati.