Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Luka i Frane zajedno i u finalima

Autor:

21.10.2009. 22:00
Luka i Frane zajedno i u finalima

Foto: Filip BRALA



Peharima ispunjene police u obiteljskoj kući Ninčevićevih u Sukošanu, uz teren ispred kuće, čine dio teniske oaze iz koje su prvo poniknuli Ana, Stipe i Toni, a zatim Luka i Frane


Hrvatski bijeli sport, odnosno njegovi predstavnici, odavno su postali poznati i priznati međunarodni brend. Pritom nije potrebno nabrajati sve naše teniske asove najprije “rođene” u skromnim uvjetima, koji su kasnije zauzeli vrh ATP ljestvica, no takve teniske priče, gotovo u pravilu, zaobilazile su Zadar i njegovu okolicu. Nedavni uspjeh TK Zadar (ulazak u 2. ligu), nakon dugo vremena svakako je označio pozitivan pomak, dok su Luka i Frane Ninčević iz Sukošana ozbiljni kandidati za reprizu jedne od “priča o hrvatskom teniskom snu”.
Peharima ispunjene police u obiteljskoj kući Ninčevićevih u Sukošanu, uz teren ispred kuće, čine dio teniske oaze iz koje su prvo poniknuli Ana, Stipe i Toni, a zatim Luka i Frane.
O uspjesima 12-godišnjeg Luke i dvije godine mlađeg Frane, upoznaje nas još jedan član obitelji – Miro Ninčević, njihov otac i trener.
– Prije četiri godine sagradili smo teniski teren, a njih dvojica prve lopte udaraju 2006. godine. Iskreno, nisam se nadao da će se uz troje starije djece i oni htjeti baviti tenisom. Nije bilo potrebe nagovarati ih da uzmu reket u ruke, sami su to učinili. Zanimljivo je da Luka počinje tek s devet godina, što je u ovom sportu relativno kasno, a godinu kasnije već je potukao svoje vršnjake – kaže Miro Ninčević.
Lukino prvo mjesto u zagrebačkom teniskom savezu (registrirani su pri TK Gomiš), prošle je godine ponovio i Frane slaveći u konkurenciji tenisača do 10 godina.
Može i u parovima
– Ove godine Luka zbog bolesti nije mogao ići na državno prvenstvo, ali je igrao finale Kupa Stella Maris u Umagu, jednog od tradicionalno najjačih turnira za mlađe kategorije. Osim toga, napomenuo bih još neke Lukine nastupe na jačim turnirima. Pobjednik je TTK Warriors Toura Croatia čime je ostvario pravo nastupa na međunarodnom turniru u Rimu, također je i pobjednik turnira u Makarskoj – saznajemo od Mira Ninčevića.
Uz prva mjesta na još nekoliko niže rangiranih turnira, Luka u 2009. nastupa i za reprezentaciju Hrvatske na Kupu nacija u talijanskoj Bresciji. Ubrzo ga čeka prelazak u kategoriju dječaka do 14. godina.
Frane je u konkurenciji dječaka do 10 godina prošle godine pobijedio na nizu turnira, a kako je iskazao ogroman potencijal, od ove se natječe s dječacima do 12. godina.
– Od četiri turnira za 12-godišnjake, Frane je dogurao do čak tri finala. Posebno je zanimljivo bilo finale turnira u Opatiji kada su se Frane i Luka susreli u završnom meču – govori ponosni otac.
U Smrikvama kod Pule svake se godine odigrava neslužbeno svjetsko prvenstvo za djecu do 10 godina. Najmlađi član obitelji Ninčević iskazao se i na tom natjecanju plasiravši se među prvih 16. Frane i Luka osim pojedinačnih, uspjehe bilježe nastupajući i u igri parova, te su brojnim nagradama pridodali nekoliko zajednički osvojenih turnira.
Zatvoreni tereni
– Luka je zasad bolji jer je stariji, ali ubrzo ću ga stići – kaže desetogodišnji Frane nakratko prekinuvši trening.
Gledajući ih kako izmjenjuju udarce, lakše je shvatiti njihov brzi put do velikih rezultata, ili kako Frane pobjeđuje dječake i do četiri godine starije od sebe.
Zanimalo nas je kako Ninčevići izlaze na kraj s, u tenisu posebno zahtjevnim, financijama.
– Tenis je, zna se, izrazito skup sport, a posebno iz zadarske perspektive pošto kod nas nije razvijen kao u Zagrebu. Putovanja su najteža stavka, sreća je jedino što ne moramo plaćati teren i trenera. Teren imamo za lijepog vremena, ali kada je kišovito ili jaka bura… Zato radimo na projektu izgradnje zatvorenih terena, jer bez njih nema ni napretka teniskog sporta u Zadru i okolici. Spomenuti bi se projekt trebao realizirati u Gaženici, a trenutačno smo u fazi ishodovanja građevinske dozvole – rekao je Miro Ninčević.


 SKOKOVI U VODU




Frane i Luka Ninčević osim tenisa, treniraju i skokove u vodu.
– Oni ciljano odlaze trenirati skokove u vodu s obzirom da na taj način razvijaju koordinaciju, snagu, motoriku, sve ono što je potrebno i u tenisu – mišljenja je Miro Ninčević.


 SPONZORSKI REKETI I ŽICE


Babolat, poznati proizvođač teniske opreme, prepoznao je potencijal mladih tenisača iz Sukošana sklopivši s njima ugovor o sponzorstvu. Babolat ih sponzorira reketima, žicama i torbama, no za ostala sredstva brine se samo Miro Ninčević.