Najbolji zadarski kuhari otkrivaju zaboravljene tradicionalne namirnice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
radio_zadar
Radio Zadar prepoznatljiv je po informativnom programu

Pojavom televizije, a kasnije i interneta, smatralo se da će radio uzmaknuti pred valom medijskih formata 21. stoljeća. No, danas u Hrvatskoj uz manji broj nacionalnih, oko 130 lokalnih postaja svjedoči o postojanosti i konkurentnosti njihovog govornog srodnika. Ne zaostajući za ostatkom države, u zadarskim se domovima, ali i šire, čuju Radio Zadar, Radio 057, Novi Radio i Radio Centar.

Kao i kod televizijskih, radijski se programi prelaskom iz ljetne u jesensku shemu često osvježavaju novim emisijama, glasovima ili, nakon ljetne pauze, buđenjem starih. Saznali smo što će se narednih mjeseci slušati u zadarskom radijskom eteru.

Pet minuta prije svih

- Nakon 17 godina stabilnosti, radio 057 od lokalne je radio postaje postao prepoznatljiv brend grada Zadra. Nastojimo osluškivati bilo grada te tu vibraciju prenijeti našim slušateljima - mišljenja je Igris Smrkinić, izvršna direktorica radija 057. Ivana Zrilić njihova je glavna urednica koja nas upoznaje s novim, ali i već provjerenim emisijama s tri, Zadranima dobro poznata broja.

- Nikada ne radimo drastične promjene, nego povremena osvježenja programa. Novosti su "Blitz Plus" kao dodatak vijestima, a obrađivat će temu koja je obilježila dan, te "Četvrtkom u sridu" - emisija s gostima iz zadarskog javnog života u studiju i kritičkim osvrtom na nacionalne teme. Uz relativno novi Blues Bar (od travnja), ne smijemo zaboraviti ni "Pobunu u kokošinjcu", našu satiričnu emisiju izuzetno prihvaćenu među slušateljima - govori Ivana Zrilić.

Kako saznajemo, na 057-ici žele i stopostotni vlastiti proizvod, tako da odustaju od uniformiranih vijesti pristiglih u redakciju. Njihov radijski program potpomognut je i portalom 057 info, afirmativnim kroničarom, u prvom redu, gradskih zbivanja.

- Svaki radio ima program, ali bitno je udahnuti mu dušu te na taj način ostvariti pozitivnu reakciju - zaključila je Igris Smrkinić.  

Uvijek u fokusu zbivanja

Novi Radio jedna je od uspješnijih komercijalnih županijskih postaja s naglaskom na domaće glazbene brojeve, te zabavne i informativne emisije po ukusu raznolikog slušateljstva. Dubravka Zurak, urednica informativnog programa podsjetila nas je na adute jesenske sheme Novog Radija.

- "Novi početak" je emisija fokusirana na mjesta zadarskog zaleđa, županije i otoka odakle reporteri s terena donose raznolike priče žitelja "zaboravljenih krajeva".

"Glazbeni portreti" u eteru Novog radija posvećeni su velikim imenima glazbene scene, na način da se u otprilike sat vremena sažme njihov glazbeni opus, ali i upozna slušatelja s crticama iz života umjetnika. Zatim, krenuo je i "Radiolino", emisija za djecu vrtićke i predškolske dobi te osnovnoškolce, kao i neizostavni "Macchiato na Kalelargi" koji petkom ide na "špicu" i emitira se s Narodnog trga. Spomenula bih i "Sotto voce" posvećenu "a capella" klapskom pjevanju na Jadranu. Ona otima zaboravu stare, autohtone napjeve od Istre, preko Bukovice i otoka do Konavala, a u samo nekoliko mjeseci stekla je niz poklonika - reći će Dubravka Zurak.

Za sve koji znaju slušati

Denis Ostrogonac prvo je glazbeno ime Radija Centar, a osim glazbenih, upoznaje nas i s ostalim emisijama jesenske sheme:

- Ponovno kreće "Glazbena nesanica" (koncert mjeseca svakog zadnjeg ponedjeljka u mjesecu), "Krletka" s glazbenim intervjuom tjedna, zatim "Hardcore" za ljubitelje žešćeg zvuka te "Album tjedna", a novost je kviz "Trezor" u kojem nazivamo slušatelje i dijelimo "živu lovu", naravno ako prate naš program i pogode točan iznos spremljen u Trezor.

Informativni program emitirat će vijesti svakih pola sata, gdje će se punog sata informirati o globalnim, a svakih 30 minuta o lokalnim događanjima.

Koncentrirani smo na puštanje hitova, kako stranih, tako i domaćih, s naglaskom na urbanu glazbu - kaže jedno od poznatijih lica s mladog i ambicioznog radija koji uskoro slavi treću godišnjicu.

Pouzdano mjesto u eteru

Slogan je Radija Zadar, doajena čiji je program započeo prije 41 godinu.

- Uz specijalizirane emisije koje se već niz godina emitiraju u popodnevnom programu, a obrađuju teme iz područja zdravstva, poljodjelstva, politike i života na otocima, u programskoj shemi uvedeno je niz novih projekata. Jedan od njih je kontakt emisija "Plus-minus-kretanje raspoloženja" (utorkom). Uz razgovor na zadanu temu, slušatelji iskazuju ljuti li ih problem ili im je to popravilo raspoloženje. Poput pobjede Zadra s jedne strane ili uvođenja novih poreznih davanja, poskupljenja parkirališta i drugih životnih tema. Četvrtkom u istom vremenu, Gordan Kurtović u "Kužini bonkulovića" otkriva zaboravljene tradicionalne namirnice i zaboravljene načine pripravljanja. U tome mu pomažu najbolji zadarski kuhari i kulinari. Svaki radni dan u "Cvrkutu dana" cvrkuću političari, sportaši, pjevači. Njihove izjave se najprije dobro prouče, a potom se podvrgavaju "posebnom zahvatu" u montaži, iako one i same po sebi dovoljno govore...

Svake nedjelje od 13 do 14 sati, za kraj tjedna ako ste propustili neki od događaja od ponedjeljka do petka, poslušajte Kompilaciju za kraj... tjedna - zadnji, ali ne i manje važan, jesenski program svog radija predstavio je Toni Pajkin, glavni urednik Radio Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno