Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Posedarje Rivijera se mora i hoće realizirati!

Autor: Ivana Burica

21.10.2009. 22:00
Posedarje Rivijera se mora i hoće realizirati!

Foto: Adam VIDAS



Poanta je u tomu da se projekt mora realizirati jer je on od goleme važnosti za Posedarje i Zadarsku županiju, ali i od državnog interesa. Od svih sličnih projekata najdalje smo dogurali. Nitko više ne spominje Ninsko blato, Tusticu ili Pašman Rivijeru. Baš zato što smo najviše napravili, o ovom se projektu najviše piše i nalazi mu se najviše mana i problematičnih situacija, kaže Juričević


Niti pet godina nakon što dr. Ivan Vajić izabran za voditelja projekta Posedarje Rivijera, prvu greenfield investiciju u Hrvatskoj, kojom je na predjelu Svrdlac planirana izgradnja elitnog turističkog naselja vrijednog oko 100 milijuna eura, nema naznaka kada bi u Posedarje mogli stići “bageri i lopate”, odnosno kada bi konačno mogla započeti dugoočekivana realizacija projekta.
Podsjetimo da je Općina Posedarje sa zagrebačkom INGRA-om 17. veljače 2006. potpisala ugovor o javno-privatnom partnerstvu i osnovala zajedničku firmu Posedarje Rivijera te da se projekt provodi pod vodstvom Stručnog povjerenstvo u sastavu dr. Ivan Vajić, Zdenko Mičić i dr. Dragan Magaš.
S ili bez INGRA-e!
U ožujku ove godine je INGRA objavila da će zbog opće recesije sve svoje projekte zamrznuti na šest mjeseci te najavila da će odluka o nastavku Posedarja Rivijere biti donesena na sastanku Stručnog povjerenstva sredinom rujna.
No, sastanak je, doznajemo od načelnika Općine Posedarje Ivice Juričevića, prolongiran za 3. studenoga.
– Do sastanka još nije došlo jer svi članovi Stručnog povjerenstva zajednički termin nisu mogli dogovoriti prije 3. studenoga. Najvjerojatnije ćemo se sastati u Zagrebu, a osim Povjerenstva sastanku će nazočiti i predstavnici Općine Posedarje te INGRA-e. Svima je poznato da je situacija u gospodarstvu jako teška. Kad će započeti realizacija Posedarje Rivjere, ne znam. Siguran sam samo da hoće i da će projekt doći do svojeg ostvarenja. U njega smo potrošili toliko energije i novca i sad nemamo pravo odustati, ističe Juričević i dodaje:
– Pa bio investitor INGRA ili netko drugi!
Na pitanje znači li to da se INGRA premišlja oko Posedarja Rivijere, Juričević kaže da on o tomu ne može govoriti, niti da ima bilo kakva službena saznanja o tomu.
Projekt razmatralo i Državno odvjetništvo
– Poanta je u tomu da se projekt mora realizirati jer je on od goleme važnosti za Posedarje i Zadarsku županiju, ali i od državnog interesa. Od svih sličnih projekata najdalje smo dogurali. Nitko više ne spominje Ninsko blato, Tusticu ili Pašman Rivijeru. Baš zato što smo najviše napravili, o ovom projektu se najviše piše i nalazi mu se najviše mana i problematičnih situacija. Mislim da bi se oko Posedarje Rivijere i država trebala jače angažirati i podržati projekt. Na kraju krajeva, Hrvatska se želi pozicionirati kao jaka turistička destinacija s četiri zvjezdice, a za to su nepohodno potrebni novi i što luksuzniji turistički kapaciteti, zaključuje Juričević.  
Oko Posedraje Rivijere od samog se početka podiže velika prašina. Podsjetimo i da je grupa posedarskih općinskih vijećnika INGRA-u i Općinu Posedarje tužila Državnom odvjetništvu zbog navodnih nepravilnosti u Ugovoru, ali je u kolovozu ove godine od Državnog odvjetništva stiglo rješenje kojim s tuženih skida bilo kakva kaznena odgovornost.
Samo zbog tih optužbi projekt je usporen za dvije i pol godine. Osim toga, na Općinskom sudu u Zadru još traje spor oko uvrđivanja vlasništva nad dijelom zemljišta.


 PROJEKT POSEDARJE RIVIERA




Na zemljištu površine 454.637 metara četvornih koje je u vlasništvu Općine Posedarje planirana je izgradnja turističkih sadržaja s četiri zvjezdice – hotel, vile, marine te sportski, rekreativni, zabavni, edukativni i zdravstveni sadržaji. Smještajni kapaciteti uključuju 1.500 ležajeva – 600 ležajeva u hotelskom smještaju i 900 ležajeva u sklopu vila, uz mogućnost proširenja do 1.800 ležajeva te 200 vezova u marini, a sve to uz ukupna ulaganja od oko 100 milijuna eura. Projektom će se otvoriti oko 300 novih radnih mjesta pri čemu će prednost kod zapošljavanja imati lokalno stanovništvo.