Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Raznolikost nas obogaćuje i povezuje

Autor:

21.10.2009. 22:00
Raznolikost nas obogaćuje i povezuje

Foto: Filip BRALA



Radovi na nekadašnjoj odjeći, bogatstvo veza, raznolikost detalja i likovnost izraza plijeni našu pažnju i omogućuje nam da vidimo razlike i sličnosti s nošnjom ovoga kraja, rekao je Perica


Sinoć je u Narodnom muzeju župan Stipe Zrilić otvorio izložbu Etno radova makedonskih kulturnih društava u Republici Hrvatskoj. U prostorijama Narodnog muzeja prikazan je mali dio makedonske kulture koji će posjetitelji moći vidjeti do kraja mjeseca. Uz brojne pripadnike makedonske nacionalne manjine otvaranju izložbe nazočili su Veleposlanik Republike Makedonije Dančo Markovski i predsjednik zajednice Makedonaca u RH Angel Mitrvski te predstavnik gradonačelnika Radovan Dunatov.
Samoj izložbi prethodio je nastup na Narodnom trgu gdje su članice MKD “Makedonija” iz Splita otpjevale nekoliko makedonskih pjesama, a pridružili su im se i članovi zadarskog MKD “Biljana” koji su okupljenima otplesali oro. Početak svečanosti otvaranja izložbe obilježili su mlađi članovi MKD “Biljana” Ivan Andrijević koji je svirao klarinet i Emi Longin koja je pročitala svoju pjesmu na makedonskom jeziku.
Hrvoje Perica, ravnatelj Narodnog muzeja, pozdravio je okupljene te je rekao kako je ova izložba prigoda da se upoznamo s bogatstvom tradicijske kulture Makedonije.
– Radovi na nekadašnjoj odjeći, bogatstvo veza, raznolikost detalja i likovnost izraza plijeni našu pažnju i omogućuje nam da se divimo izvedbi i umijeću, a etnolozima i struci da naprave usporedbe s odjećom ne tako daleke zemlje te da vidimo razlike i sličnosti s nošnjom ovoga kraja, rekao je Perica.
Mirjana Majić, predsjednica MKD “Biljana” iz Zadra iskazala je zadovoljstvo u povodu otvaranja izložbe.
– Proslavili smo 10. obljetnicu djelovanja i želja nam je u ovoj jubilarnoj godini predstaviti i druga naša kulturna društva koja djeluju u RH, a to ćemo napraviti kroz ovu izložbu, rekla je Majić.
Okupljene je pozdravio i Angel Mitrovski, predsjednik Zajednice Makedonaca u RH, a članovima MKD “Biljana” je čestitao jubilarnu obljetnicu. Veleposlanik Republike Makedonije Dančo Markovski poželio je okupljenima da su živi i zdravi.
– Drago mi je što na najbolji mogući način pokazujete što znate i umijete. Ovi radovi su nešto što je ovdje daleko od Makedonije, vi to gajite i znači da čuvate svoju grudu koju nosite u srcu. MKD “Biljana” čestitam 10 godina, rekao je Markovski dodajući i kako je danas održan sastanak te da je dogovorena bolja suradnja Zadra i Makedonije.
Izložbu je otvorio župan Stipe Zrilić te je rekao kako Zadarska županija ima veliki broj pripadnika nacionalnih manjina, a nastoji se da sama županija bude ugodno mjesto za život svim njenim stanovnicima.
– Smatramo da ako želimo raditi jednu pravednu i sigurnu zajednicu, onda se svi ljudi moraju osjećati dobro i ugodno. Tu postižemo dosta uspjeha, iako se uvijek može više, a to nekad ne ovisi samo o nama nego i o financijskim sredstvima. Jedinstveni smo i po časopisu “Most” koji izdaje naša zajednica nacionalnih manjina u kojoj je aktivno i MKD “Biljana”. Čestitam vam na 10 godina postojanja i želim reći kako ste dosta doprinijeli promociji vaše nacije u Zadarskoj županiji, a šireći svoju kulturu na neki način ste obuhvatili i našu kulturnu raznolikost. Ono što radite ovdje je i dio naše kulture, a ta raznolikost nas treba obogaćivati i povezivati, rekao je župan Zrilić otvarajući izložbu.