Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

S igrom iz prvog kola, nema straha za pobjedu

Autor: Roman Morović

21.10.2009. 22:00
S igrom iz prvog kola, nema straha za pobjedu

Foto: Zvonko KUCELIN



Važna stvar u dvoboju sa Širokim bit će rotacija igrača pod košem, jer će Ružiću i Boisi, prvom zadarskom centarskom paru, itekako dobro doći pomoć Plaisteda i nekoga od mlađih igrača, Marčinkovića, Šarlije ili Škifića


Košarkaši Zadra otputovali su danas, nešto iza podneva, nakon što je trener Zmago Sagadin u press centru na Višnjiku održao konferenciju za novinare, put Širokog Brijega. Nije to dugačak put kao primjerice prošli tjedan do Kragujevca (gotovo pola dana autobusom), ali ga svejedno treba “odvaliti” i navečer odraditi jedan lakši trening u dvorani Pecara. Olakotna okolnost za Zadrane je ta što su u pripremnom razdoblju već odigrali tri utakmice u toj dvorani (dvije pobjede protiv Širokog i jedna protiv Cedevite) tako da je poznaju relativno dobro, a i atmosfera u Širokom Brijegu, barem kada su u pitanju gostovanja Zadra, je uvijek tradicionalno bila prijateljska. Ipak, sve samo ne prijateljski biti će susret četvrtog kola NLB lige između Širokog i Zadra, sutra s početkom u 20.15 sati. Obje momčadi gladne su pobjeda i sigurno će na parketu napraviti sve što mogu da je ostvare.
Široki u problemima
Široki nije dobro krenuo u sezonu i nakon tri kola regionalne lige jedina je momčad koja nije upisala pobjedu (porazi od Cibone, Heliosa i Hemofarma). Uvjerljivi poraz na otvaranju sezone kod Cibone (85:65), koja je za sada jedina neporažena, bio je očekivan, no Širokobriježani sigurno nisu očekivali domaći poraz u drugom kolu od direktnog konkurenta za ostanak u ligi, Heliosa iz Domžala (72:77). Čudna je to utakmica bila. Nakon prvih desetak minuta u egalu, nevolje za Široki počele su u 13. minuti kada je kapetan Šime Špralja ozlijedio prepone, što im je uvelike poremetilo koncepciju igre, a nešto kasnije je Amerikanac Aaron Nixon, nakon dva promašena šuta i izgubljene lopte, čudno reagirao na klupi, pa ga trener Hrvoje Vlašić više nije ni uvodio u igru. Široki tijekom cijelog susreta nije imao lijeka za gostujućeg šutera Alvina Snowa (ni Zadrani ga ne pamte po dobrom) koji im je utrpao 31 koš, osam trica, od čega dvije ključne u završnici susreta. Epilog svega toga je bio neugodan domaći poraz, ozljeda kapetana koji neće igrati niti sutra protiv Zadra, te otpuštanje američkog razigravača Nixona. Tako je Široki postao prvi klub ove sezone u regionalnoj ligi koji je otpustio igrača, ali je u ovoj utakmici ostvario još jedan, pozitivan primat.
Mladost i iskustvo
Naime, Amerikanac Chester Mason prvi je igrač koji je ostvario triple double učinak (12p, 11sk, 10as) u regionalnoj ligi. Upravo je on glavna karika u igri aktualnog BiH prvaka i na njega će Zadrani sutra morati posebno pripaziti. Osim Masona, Zadranima bi probleme mogli stvarati i domaći centri, 210 cm visoki Ivan Grgat te novopridošli Frano Čolak, koji je doveden kao pojačanje pod koševima, nakon ozljede Špralje. Osim njih, tu su još i mladi reprezentativac, brončani sa Svjetskog prvenstva U-19 na Novom Zelandu Darko Planinić, zatim devetnaestogodišnji Ivan Ramljak, te bivši kapetan Zadra Jure Ružić, kojega trener Vlašić po potrebi koristi i na poziciji četvorke. Bekovsku liniju, Široki je, nakon odaska Nixona, pojačao s još jednim bivšim igračem Zadra, koji je do prije nekoliko dana igrao A-2 ligu u riječkom Jadranu, Sinišom Štembergerom, a valja istaknuti još iskusnog Hrvoja Puljka, te mlade bekove Ivana Siriščevića i Josipa Naletilića i krilo Ivana Milekovića. Riječ je, dakle, o momčadi koja ima nešto stariju, iskusniju prvu petorku te vrlo mladu klupu i Zadrani je, bez obzira što u ovu utakmicu ulaze kao favoriti, nipošto ne smiju podcijeniti. Uostalom, to su prethodnih dana u najavi susreta isticali svi igrači Zadra koji su, kao i obično, vrlo oprezni kada je riječ o najavi gostujućih utakmica.
Zadarski imperativ
Razlog tomu je jasan. Zadrani ne pamte po dobrome gostovanja prošle sezone, a ove su sezone već doživjeli jedan neugodan poraz od debitanta u ligi, Radničkog. Ne treba stoga posebno naglašavati kakve bi reakcije na Kalelargi izazvao još jedan gostujući poraz, a posebno kod momčadi koju mnogi smatraju najslabijom u regionalnoj ligi. Igrači Zmage Sagadina, dakako, na to ne žele niti pomišljati. Pritisak imperativa pobjede postoji, ali s tim su se valjda već naučili nositi, jer to je nešto s čim košarkaši u Zadru jednostavno žive iz dana u dan. Zadrani će spremno otputovati u srce Hercegovine, dobro su trenirali, ozljeđenih, osim Tonija Prostrana koji će s terena izbivati najmanje do kraja godine, nema, a iz dana u dan sve je bolje i prvi zadarski šuter, Damir Rančić. Posebno je to bitno jer je, izostankom Prostrana, trener Sagadin izgubio jednog igrača u rotaciji na bekovskim pozicijama, tako da će na mjesto razigravača, često morati uskakati Marko Car i Hrvoje Perić, kako bi odmorili Roka Stipčevića. U datom trenutku, u pomoć može priskočiti i mladi Ivan Batur koji još uvijek čeka svoju priliku.
Ponoviti Olimpiju
Još jedna važna stvar u ovom susretu bit će rotacija igrača pod košem jer će Tomislavu Ružiću i Vladimeru Boisi, prvom zadarskom centarskom paru, itekako dobro doći pomoć Trenta Plaisteda i nekoga od mlađih igrača, Marčinkovića, Šarlije ili Škifića. Protiv Cedevite su i Ružić i Boisa na terenu proveli preko 35 minuta, a s takvom je minutažom teško držati onaj visoki tempo, kakav trener Sagadin želi tokom svih četrdeset minuta. Uoči utakmice s Cedevitom, Zadrani su istanuli kako im ogledan primjer, kako moraju igrati u svim idućim utakmicama, mora biti susret s Olimpijom. Tada su igrači ispoštivali sve ili gotovo sve ono što je od njih tražio trener Sagadin i onda je to na terenu i na semaforu izgledalo vrlo dobro. Obrana je bila čvrsta i agresivna, skok pod kontrolom, a u napadu se igralo pametno i smireno, čak i onda kada se nije uspijevalo poentirati nekoliko napada za redom. Ipak, već nekoliko dana kasnije u Kragujevcu moglo se vidjeti jedno posve drugačije, lošije lice Zadra, a protiv Cedevite je bilo utoliko bolje što su u završnici Zadrani ipak uspjeli isčupati pobjedu. Sada Zadar treba pokušati vratiti onu igru kakvu je imao u prvom kolu, a ako to uspije, može sigurno računati na pobjedu u Širokom, bez obzira na to kako će igrati domaća momčad. Ne uspije li i ponovi li igru iz Kragujevca, zadarske navijače sutra očekuje još jedna igra živaca do posljednjih minuta.


 VEČERAS PRIJAVE ZA PUT U ŠIROKI




Još večeras (20 sati) svi navijači, zainteresirani za put u Široki Brijeg, mogu se javiti u prostorije Udruge navijača Tornado Zadar, iza stare Tehničke škole. Iz Tornada, koji je tradicionalno u prijateljskim odnosima s navijačima Širokog Škriparima, najavljuju veliku podršku svojim igračima, a košarkašima Zadra pomoć navijača bit će itekako potrebna da se kući vrate s prvom gostujućom pobjedom ove sezone.


 KAKO SAČUVATI STEČENU PREDNOST?


Utakmicu protiv Radničkog u Kragujevcu Zadar je otvorio serijom 10-2, a kasnije je, u drugoj četvrtini, jedini put imao i dvoznamenkastu prednost, +10. Ipak, ona se vrlo brzo istopila i Zadar je na kraju doživio poraz. Nekoliko dana kasnije, protiv Cedevite u svojoj dvorani, Zadrani su startali furioznom serijom 19:4, no tih je 15 razlike, krajem druge i početkom treće četvrtine, nestalo u svega nekoliko minuta i Zadar je na kraju do pobjede došao tek u dramatičnoj završnici. Za razliku od ova dva primjera u prvom kolu protiv Olimpije, Zadar je stečenu prednost u prvom poluvremenu (+12) u drugom zadržao, čak i povećao, u maniri vrhunske momčadi. Trener Zmago Sagadin sasvim je sigurno, u pripremi utakmice sa Širokim, tražio odgovore na pitanja zašto njegova momčad protiv Radničkog i Cedevite, nakon stečenog vodstva, nije reagirala kao i protiv Olimpije, a je li ih pronašao mogli bi vidjeti već sutra.


 PRIJENOS NA BHT1


Utakmicu između Širokog i Zadra u petak od 20.15 sati izravno iz dvorane Pecara prenosit će televizijska postaja BHT1. Tako će svi navijači Zadra, koji ne budu prisutni u dvorani, ovu utakmicu moći pratiti putem malih ekrana, za razliku od utakmice protiv Radničkog, kada su se živci gubili pred računalom i tekstualnim internet prijenosom na službenoj stranici NLB lige.