Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kreće katastarska izmjera općine Preko

21.10.2010. 22:00
Kreće katastarska izmjera općine Preko


Malo smo dulje čekali izmjeru jer smo željeli da u postupak katastarske izmjere uđe cijelo područje općine Preko. To smo sad i uspjeli. Sljedeći korak je sastanak Povjerenstva sastavljenog od predstavnika Općine, DGU-a i katastra koje će na temelju ugovora raspisati javni natječaj za katastarsku izmjeru na ukupnoj površini od oko 6.000 hektara, kazao je načelnik Općine Preko Ante Jerolimov


Općina Preko ovih je dana od Državne geodetske uprave na očitovanje dobila ugovor o katastarskoj izmjeri cijelog područja ove općine – katastarskih općina Preko, Poljana, Sutomišćica, Lukoran, Ugljan, Sestrunj, Ošljak i Rivanj.
– Malo smo dulje čekali izmjeru jer smo željeli da u postupak katastarske izmjere uđe cijelo područje općine Preko. To smo sad i uspjeli. Sljedeći korak je sastanak Povjerenstva sastavljenog od predstavnika Općine, DGU-a i katastra koje će na temelju ugovora raspisati javni natječaj za katastarsku izmjeru na ukupnoj površini od oko 6.000 hektara, kazao je načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.
Izmjera će prema njegovim riječima trajati barem pet godina, a financirat će se sredstvima Državne geodetske uprave te Općine Preko i samih građana u omjeru 60 prema 40 posto. Cijena radova znat će se nakon provedenog javnog natječaja.
Zastarjele ili nepostojeće zemljišne knjige velik su problem u cijeloj Hrvatskoj. Što se tiče općine Preko, situacija je takva da neke katastarske općine poput Rivnja i Sestrunja zemljišne knjige uopće nemaju, a u drugim mjestima one datiraju još iz vremena Austro-Ugarske Monarhije.
– U samom Preku bilo je pokušaja katastarske izmjere 60-ih ili 70-ih godina prošlog stoljeća, ali ona nije bila provedena do kraja. Imamo tako situaciju da neke zemljišne čestice imaju dva različita broja, što je u praksi predstavljalo dodatne probleme, kazao je Jerolimov.