Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mujagić: Vjerujem u pobjedu Zadra

21.10.2010. 22:00
Mujagić: Vjerujem u pobjedu Zadra


Denis Mujagić šest je godina igrao u Češkoj, od čega je prve dvije proveo u Nymburku, današnjem Zadra u 4. kolu Jadranske lige. Kasnije je igrao još u Prostejovu, Pardubicama i Podebradyu, ali će bez imalo dvojbe istaknuti kako je Nymburk miljama ispred svih ostalih čeških klubova.
– Jednostavno, to je europski klub. Osim Zadra, nisam igrao u nekim velikim klubovima, ali mogu reći da je Nymburk stvarno najbolji klub kojeg sam u životu vidio. Tamo se igrači osjećaju fenomenalno. Od novaca, organizacije pa sve do malih stvari, ni o čemu se ne moraš brinuti. To je nevjerojatna organizacija. Imaju strašno dobre uvjete. Predsjednik kluba je politički jak i jedan od najjačih odvjetnika u Češkoj i stvarno imaju velike ambicije. S novcima nemaju nikakvih problema i ne bi me čudilo da uskoro završe u Euroligi – kaže Mujagić, koji je s Nymburkom već u prvoj sezoni (2003./2004.) osvojio naslov prvaka i tada je počela dominacija tog kluba u češkoj ligi.
Kombinacija Čeha i stranaca
– Odmah prvu sezonu smo bili prvaci i od tada je Nymburk stalno prvak Češke. Te godine su doveli trenera reprezentacije Michala Ježdika i imali smo stvarno dobru momčad. Igrao je Jiri Zidek, koji ima NBA iskustvo, a sada je sportski direktor kluba, zatm Ashante Johsnon, Maurice Whitfield, koji je igrao i u Rijeci… Druge sezone mi je pukla tetiva pa sam malo igrao.
Od vremena kada je Mujagić igrao u Nymburku, u klubu su do danas ostala trojica igrača, kapetan Ladislav Sokolovsky, centar Ales Chan (nije igrao prve tri utakmice NLB lige), te Radek Nečas.
– Sokolovsky je došao drugu godinu, kada sam se ja ozljedio i odigrali smo samo par utakmica zajedno. Ali od prvog dana sam tamo bio sa Radekom Nečasom i ostali smo jako dobri prijatelji, čak dođe kod mene na ljetovanje. Chana su tada doveli na posudbu. Ima kvalitetu, visok je, ali nekako neozbiljan. On kod trenera Ježdika i Katzurina, koji je bio posljednje tri godine, nije baš mogao prolaziti.
Od ove sezone trener Nymburka je Ronen Ginzburg, Izraelac. Zanimljivo, baš je on bio trener Mujagiću u Izraelu. Kakav je trener? Kakav tip košarke preferira?
– Sviđa mi se kako radi i dobar je trener, ali iskreno, ne sviđa mi se njegova košarka. Zapravo, općenito mi se ne sviđa izraelska košarka, koja je tvrda, sa puno mudrijanja. No, kao trener je vrlo fleksibilan, razuman i zna košarku. Ostao sam s njim u odličnim odnosima i kada je došao u Zadar, nazvao me da se nađemo.
Kakva je današnja momčad češkog prvaka?
 – Okosnica su im zapravo češki reprezentativni igrači, kao što su Benda, Nečas, Sokolovsky…, a onda dovode jake strance, uglavnom Amerikance. Promijenili su sve strance, tako da ih baš ne poznajem, a što se tiče čeških igrača, glavnu riječ vodi Benda, koji je njihov najkonstantniji i najbolji igrač. On će uvijek dati svoje, što se tiče poena i skokova. Četvorka je, stalno ide na skok, ima dobar šut sa poludistance i borben je. Stvarno je dobar igrač.
Zadar ima velike šanse
Benda je do sada imao najveću minutažu u momčadi, 32 minute po utakmici, te je za to vrijeme prosječno postizao 17 poena, uz 6,7 skokova i 1,3 asistencije, što ga čini najkorisnijim igračem (val. 19,3). Nakon njega, najviše vremena na terenu provodi 30-godišnji Radek Nečas, nešto manje od 28 minuta (8,7p, 7,7sk, 2,7as). On je ujedno i jedini igrač, koji ima iskustvo igranja u Jadranskoj ligi, budući da je u sezoni 2002./2003., prije dolaska u Nymburk, odigrao 16 utakmica u dresu Pivovarne Laško.
– Vidim da Nečas ima dosta veću minutažu nego prošle i pretprošle godine. On je ljevak i može igrati tricu i četvorku. Brz je i strašno nezgodan u obrani. Prava je radilica. Nema neki šut, ali je uvijek na skoku, gura u leđa i uvijek je tu negdje.
Kapetanu Ladislavu Sokolovskom ovo je sedma sezona u klubu. Najstariji je igrač u momčadi, rođen 1977.
– Sokolovsky je šuter, koji može imati svoj dan. Malo je mekan i ako se uđe čvršće u njega, ne bi trebao praviti probleme. Ali ako ga se pusti, može biti jako nezgodan.
Jedan od mlađih u ovoj vrlo iskusnoj momčadi je Pavel Pumprla, koji je u prve tri utakmice prosječno postizao 12,7 poena, uz 4 skoka i 3 asistencije.
– On je prije igrao u Prostejovu pa u Opavi. Vjerojatno je napredovao i dobio samopouzdanje i određeno iskustvo, ali koliko ga ja znam, nema neki šut. Fizikalac je i oslanja se više na ulaz. Ne vjerujem da bi on Zadru trebao raditi neke probleme.
Dakle, kada podvučemo crtu, kakve su šanse Zadra u večerašnjoj utakmici?
– Uvjeren sam da će Zadar dobiti ovu utakmicu. Znam da ima problema i da je izgubio prve tri utakmice, ali vjerujem da će se skupiti i da će to Jupe posložiti. Nymburk je kvalitetan, možda u ovom trenutku i kvalitetniji od Zadra, ali neće im biti lako. Imali su tri relativno lake utakmice, ali danas će prvi put zapravo osjetiti jačinu NLB lige. Neće im biti lako, jer dosta putuju i kada počne Eurokup, mislim da će oni padati. Imaju kvalitetu, ali mislim da su prezadovoljni što su u prvenstvo krenuli s 3-0 i da se danas neće baš toliko boriti za pobjedu. Zadar ima velike šanse doći do prve pobjede – za kraj će Mujagić.