Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nymburk respektiramo, ali ga se ne bojimo

21.10.2010. 22:00
Nymburk respektiramo, ali ga se ne bojimo


Normalno je da frustrira činjenica što smo izgubili te tri utakmice, a u svakoj smo imali loptu za pobjedu. Baš je šteta što nismo dobili makar jednu ili dvije, jer bi onda sigurno bila drugačija atmosfera. Ove utakmice su najbolje pokazale koliko je malo potrebno da budeš gore ili dolje


Sutra će košarkaši Zadra pokušati prekinuti negativan niz od tri uzastopna poraza. Nije to neki veliki, strašan niz, koji bi nužno morao imati negativne posljedice po cijelu sezonu, ali nikada nije ugodno kada se u novu sezonu krene na ovaj način. Zbog toga je sada na Zadranima mnogo veći pritisak da dobiju utakmicu protiv češkog Nymburka, jer 0-4 na startu, uz dva domaća poraza, zvučalo bi vrlo ružno. Teško je reći da je na jedan način bolje ili lakše gubiti nego na neki drugi način, ali porazi u završnicama, kakve su Zadrani doživjeli protiv Cedevite, Olimpije i Zagreba sigurno bole više, nego što bi boljeli neki uvjerljiviji porazi. Ovako, znaju da su svaki put bili blizu, na samo jedan pogođeni šut od pobjede, a na kraju su uvijek gubili. Praktički su mogli biti u vrhu, a nalaze se pri dnu ljestvice Jadranske lige, bez pobjede.
– Normalno je da frustrira činjenica što smo izgubili te tri utakmice, a u svakoj smo imali loptu za pobjedu. Baš je šteta što nismo dobili makar jednu ili dvije, jer bi onda sigurno bila drugačija atmosfera. Ove utakmice su najbolje pokazale koliko je malo potrebno da budeš gore ili dolje. U Zadru je to posebno izraženo. Malo je teško, ali borit ćemo se, nema predaje – kaže Pavle Marčinković.
Iskusan protivnik
Protivnik Zadru sutra će biti višestruki češki prvak Nymburk, kojemu je ovo prva sezona u NLB ligi. Iako Česi, po geografskom položaju, baš i ne pripadaju ovom natjecanju, ušli su zahvaljujući novcu, što će reći da ga imaju dovoljno da sastave sasvim solidnu momčad. Dovoljno solidnu da se bori za vrh.
– Oni su startali odlično, s tri pobjede, ali treba reći i to da su imali nešto lakši raspored od nas, jer su igrali kući sa Zvezdom i Igokeom te sa Radničkim u Kragujevcu, dok smo mi dvaput gostovali u Zagrebu i kući igrali s Olimpijom. Naravno, nema tu podcjenjivanja, nikoga nije lako pobijediti. Situacija je sada takva da oni imaju tri pobjede, a mi tri poraza i normalno je da dolaze malo rasterećeni, što se tiče tog pritiska. No, to ne znači da će se oni ovdje predati ili igrati opušteno. Sigurno nas očekuje velika borba.
Momčad Nymburka sastavljena je od sedmorice Čeha, te petorice stranaca, a vodi je Izraelac Ronen Ginzburg. Jedna je od najiskusnijih momčadi u ligi i složena je isključivo da lovi rezultat, bez imperativa da razvija mlađe igrače, kao mnogi drugi klubovi.
– Prvi strijelac im je jako kvalitetan šuter Chester Simmons, koji uzima najviše šuteva, a odmah do njega je domaći krilni igrač Petr Benda, koji igra najviše. Imaju još par stranaca, kao što su Nissim i Lenzly na pozicijama jedan i dva, te nekoliko iskusnih čeških igrača. Nemaju baš visinu, odnosno nekog izraženog centra. Do utakmice ćemo sigurno imati više informacija o njihovoj igri i pripremit ćemo se najbolje što možemo. Respektiramo svakog protivnika, ali se nikoga ne bojimo – ističe krilni igrač Zadra.
Pomoć navijača
Kako Zadar treba igrati da sutra dođe do pobjede? Ponoviti obranu iz prve tri utakmice, a u napadu pokušati odigrati pametnije u ključnim trenucima. Ne treba očekivati da će Zadrani sada odjednom zabiti 80 ili više poena. Realnije je da će to ponovno biti utakmica na sedamdeset ili manje poena, ali važno je zadržati hladnu glavu i poentirati onda kad se susret bude lomio. Istina, jednostavno je to reći ili napisati, no sigurni smo da Zadar to može i napraviti na terenu.
– Obrana dobro funkcionira, o čemu svjedoči i brojka od manje od 70 primljenih koševa po susretu. Jasno, napadački segment bi trebali poboljšati. Neke važne situacije bi trebali rješavati na mirniji način. Mislim da nam jedino to nedostaje da dobijemo utakmicu. Nadam se da ćemo od subote to promijeniti.
Dobro je poznato koliko Zadru znači podrška navijača, a ona je posebno potrebna u ovim teškim trenucima. I trener Jusup je prije koji dan pozvao publiku da podrži ovu momčad, premda je svjestan da posjeta najviše ovisi o rezultatima. Ipak, oni istinski zaljubljenici u ovaj klub doći će sutra u dvoranu Krešimira Ćosića i pokušati pomoći Zadru da dođe do pobjede u vrlo važnoj utakmici.
– Tornado nas je bodrio i na gostovanjima i žao nam je što im nismo uspjeli uzvratiti barem jednom pobjedom. Sada nas očekuje još jedna teška i važna utakmica, u kojoj stvarno jako želimo pobjedu, kako bi prekinuli ovaj niz od tri poraza. Sigurno da će nam podrška navijača biti itekako potrebna – za kraj će Marčinković.


 DVAPUT U PETORCI




Prve tri utakmice sezone Danijel Jusup započeo je trima različitim petorkama, a dvaput je u njima bio i Pavle Marčinković. U drugom kolu protiv Olimpije, uz Vladovića, Golemca, Dundovića i Bilana te u trećem kolu protiv Zagreba, uz Vladovića, Cara, Golemca i Bilana. Neki igrači više vole startati od početka, nekima je draže ući s klupe, a neki će pak kazati kako tu zapravo i nema neke velike razlike.
– Kada sam u igri, znam što se od mene očekuje i trudim se dati sve od sebe da to ispunim, neovisno o tome krenem li u petorci ili s klupe. Moram biti discipliniran i bez obzira, igrao pet ili dvadeset minuta, odraditi posao najbolje što mogu – kaže Marčinković.


 PETKOM I NEDJELJOM


Nakon dogovora sa TV kućama promijenjen je raspored NLB lige od 6. do 11. kola. Tako Zadrani nijednu od idućih sedam utakmica neće igrati u uobičajenom subotnjem terminu. Peto kolo u Beogradu protiv Crvene Zvezde na rasporedu je u petak 29. listopada u 20.15, šesto kolo protiv Radničkog kod kuće u nedjelju, 7. studenog u 17 sati, a sedmo kolo na gostovanju u Laktašima kod Igokee ponovno u petak 12. studenog u 20.15 sati. Tjedan dana kasnije u istom terminu Zadar će u goste Budućnosti u Podgoricu, a 26. studenog (opet petak) u 20.15 u Krešin dom stiže Krka. Veliki derbi između Zadra i Cibone u Draženovom domu na rasporedu je u nedjelju 5. prosinca u 17 sati, a nedjelju nakon toga u istom terminu na Višnjik stiže Partizan.


 RADNO JUTRO


U dvorani Krešimira Ćosića jučer ujutro radilo se punom parom. U velikoj dvorani radnici su užurbano postavljali binu i pripremali sve potrebne rekvizite za sinoćnji koncert Jelene Rozge, dok su u maloj dvorani broj 3 košarkaši Zadra imali nešto duži i intenzivniji trening nego inače pa su poslijepodne bili slobodni.


 SIMMONS U ZADRU -15


Chester Simmons, najbolji strijelac Nymburka ove sezone (18,3 poena po utakmici), dvoranu Krešimira Ćosića ne pamti po dobrome. Tu je, naime, prošle sezone u utakmici 4. kola Eurokupa ostvario vjerojatno najnižu valorizaciju u svojoj karijeri. Minus od 15 indeksnih poena zaista se rijetko viđa na košarkaškim terenima, a Simmons ga je zaslužio šutiravši iz igre 1-12, uz tri prekršaja, dvije pretrpljene blokade i jednu izgubljenu loptu, za 22 minute. Tjedan dana ranije u Jeruzalemu je bio bitno uspješniji. Za 17 minuta je zabio 11 poena, uz 4 skoka.