Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TZ Sv. Filip i Jakov ostvarila poseban doprinos kulturnom turizmu

21.10.2010. 22:00
TZ Sv. Filip i Jakov ostvarila poseban doprinos kulturnom turizmu


Turistička zajednica Sv. Filip i Jakov treću godinu za redom osvojila je Zlatnu MasterCard statuu za poseban doprinos kulturnom turizmu u sklopu ovogodišnje velike kulturno-turističke manifestacije “Brod knjižara – Brod kulture” 2010. koja joj je dodijeljena na konferenciji za medije održanoj u Novinarskom domu u Zagrebu. Velika pozlaćena statua pripala je TZ Sv. Filip i Jakov u trajno vlasništvo koje se ostvaruje nakon tri uzastopne pobjede. Tako je ova turistička zajednica u programskom dijelu predstavljanjem svoje lokalne i autohtone kulture u sklopu projekta Broda knjižare pobijedila u velikoj konkurenciji čak trinaest turističkih zajednica. Priznanja za sudjelovanje i poseban doprinos dobile su još tri turističke zajednice – TZ Krk, TZ Milna i TZ Vis koje su svojim programom također pridonijele raznolikoj kulturnoj ponudi za turiste.
Direktorici TZ Sv. Filip i Jakov, Klari Eškinji Glavan, Zlatnu statuu je u ime kompanije MasterCard Europe, glavnog sponzora Broda Knjižare – Broda Kulture, uručila Aleksandra Babić voditeljica marketinga i odnosa s javnošću kompanije MasterCard Europe za Hrvatsku i Sloveniju uz zahvale svim Turističkim zajednicama za njihov doprinos. “Svake se godine, ljetna turistička ponuda Hrvatske, malo po malo, obogaćuje novim sadržajima osobito iz područja kulture. Mi, u MasterCard Europe, smo sretni što tome možemo doprinijeti kroz podršku projektu Brod knjižara”, rekla je Aleksandra Babić.
Direktorica TZ Sv. Filip i Jakov, Klara Eškinja Glavan tom je prigodom zahvalila: “Statua je zaista posebna, pogotovo stoga što je dodijeljena u dijelu obogaćivanja hrvatske kulture i turizma, a moram se zahvaliti svim stanovnicima mjesta Sv. Filip i Jakov na sudjelovanju, a pogotovo djeci koja su iz godine u godinu sve više uključena u očuvanje kulturne baštine našeg kraja u ovoj manifestaciji.”
Organizator projekta Igor Gerenčer posebno se zahvalio svim sudionicima, piscima, animatorima te Turističkim zajednicama i sponzorima, uz najveću zahvalu kompaniji MasterCard Europe.  “Područje kulturnog turizma u Hrvatskoj je još uvijek u razvoju i izuzetno mi je drago što su naši ciljevi za razvoj upravo tog specifičnog oblika turizma prepoznati kao vrijedni i značajni. Turističke zajednice domaćini Broda kulture svjesne su da je upravo kulturni turizam taj koji će njihovo mjesto, otok ili grad učiniti različitim od drugih kroz predstavljanje specifičnosti i autohtonosti njihove kulture, običaja, narječja i dr”, istaknuo je Igor Gerenčer te dodao kako naša zemlja mora pokazati turistima na jedinstven i originalan način svoje bogato kulturno naslijeđe, stil života u gradovima, mjestima, na otocima jer upravo je to ono što je nužno za razvoj Hrvatske kao atraktivne kulturno-turističke destinacije, rekao je Gerenčer.
Tina Eterović Čubrilo, predsjednica Zbora turističkih novinara i FIJET Croatia (Hrvatske udruge turističkih pisaca i novinara u turizmu rekla je: „Mi, hrvatski turistički novinari, članovi Zbora i FIJET-a, prepoznali smo važnost ovog zanimljivog i originalnog projekta te organizatorima ponudili zajedničku suradnju. Smatramo da je ovaj projekt “Brod knjižara-Brod kulture” izuzetna prilika za promociju, ali i poticaj našim odredištima za brigu i očuvanje kulturne baštine.”
Press konferenciji nazočili su i poznati hrvatski književnik Enes Kišević predsjednik programskog vijeća Broda knjižare – Broda kulture, prof Ludvig Bauer, član programskog vijeća te dr. Lidija Dujić, član programskog vijeća koji su istaknuli posebnu važnost ove manifestacije koja iz godine u godinu dobiva sve više pažnje javnosti zbog značaja obogaćivanja kulturne i turističke ponude na Jadranu.
Najavljen je početak turneje 2011. godine – od 30. srpnja do 12. kolovoza kada će manifestacija obilježiti prvi mali jubilej – petogodišnjicu plovidbe. Kažimo još sa je pokrovitelj Ministarstvo kulture RH a suorganizator Zbor turističkih novinara HND-a i FIJET Hrvatska.