Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U državnoj upravi 387 zaposlenih manje

21.10.2010. 22:00
U državnoj upravi 387 zaposlenih manje


U državnoj je upravi 30. travnja bilo zaposleno 52.656 službenika i namještenika, podatak je to kojeg je jučer na sjednici Vlade iznio ministar uprave Davorin Mlakar. Broj zaposlenih manji je i to za gotovo 20 posto od okvirnog broja zaposlenih u državnoj upravi koji je predviđen prema uredbama o ustrojstvu po kojem bi državna administracija trebala imati 65.507 zaposlenih.
Od ukupnog broja zaposlenih najviše ih, gotovo 45 tisuća radi u ministarstvima, oko četiri tisuće zaposleno je u upravnim organizacijama, a u uredima državne uprave po županijama radi više od tri tisuće ljudi. Na rukovodećim mjestima radi čak 5.890 službenika, a ministar Mlakar je istaknuo kako je stvaranje rukovodećeg mjesta koje donosi veću plaću često bilo jedini način da se kvalitetni ljudi zadrže u državnoj upravi. Mlakar je iznio i podatak po kojem je broj zaposlenih od travnja do kolovoza smanjen za 387.
Smanjenje će se nastaviti i dalje, a glavni je kriterij klauzula dva za jedan, po kojoj državna uprava može zaposliti novog službenika tek kada se broj zaposlenih smanji za dva. U ovoj godini pravo na odlazak u punu starosnu mirovinu stječe 736, dok bi ih u prijevremenu starosnu mirovinu moglo otići 1.554, što je ukupno 2.290. Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac upozorio je da pri smanjenju zaposlenih treba voditi računa o kriterijima kvalitete i depolitizaciji državne uprave, jer se ne smije bježati od toga da Hrvatska ima politizaciju uprave. Projekt racionalizacije uprave, založio se Uzelac, ne bi se smio pretvoriti u svoju suprotnost “kulturno ili antibirokratsku revoluciju” jer on mora biti evolucija a ne revolucija.
– Ne možemo bježati od toga da imamo politizaciju uprave, da se napravi istraživanje ono bi jasno pokazalo gdje je neka politička opcija, i to dugo godina, na vlasti, kazao je Uzelac.
Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić pozvala je sve građane i investitore da što prije legaliziraju svoje nelegalne objekte, ističući kako je u Hrvatskoj 25 tisuća takvih objekata, a da je dosad srušeno četiri tisuće nelegalnih objekata, uglavnom vikendica.


 ŠTO S NOVCEM ZA REFERENDUM?


Kod donošenja rebalans ovogodišnjeg proračuna premijerka Kosor je često naglašavala kako se on mora odraditi i zbog novca potrebnog za održavanje referenduma, a trošak je procijenjen na 170 milijuna kuna. Na pitanje što će učiniti s tim sredstvima i hoće li sada biti novog rebalansa ministar financija Ivan Šuker kazao je da se za taj iznos mogu smanjiti rashodi, što znači i deficit proračuna, ali ako se novac na nešto utroši morat će se utvrditi njegova preraspodjela.