Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U kanalizaciju krenulo prvih 38,7 milijuna kuna

21.10.2010. 22:00
U kanalizaciju krenulo prvih 38,7 milijuna kuna


Koja je tvrtka dobila ova dva projekta znat će se za desetak dana. Čim se izaberu izvođači i uvedu u posao, vrijeme izvođenja radova uključujući probni rad, puštanje u rad i primopredaju je 10 mjeseci. Osim uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, građevina se sastoji od podmorskog dijela duljine 1.477 metara objašnjava sukošanski načelnik Ante Martinac


Unatoč recesiji višegodišnji zajednički posao Bibinja i Sukošana u prikupljanju “brda” dokumentacije, izrade projekata i ishođenja lokacijskih i građevinskih dozvola za izgradnju kanalizacije vrijedne oko 100 milijuna kuna napokon će se i vidjeti, pokrenut će se građevinski strojevi i gradnja će početi.
Izbor izvođača
U prostorijama Hrvatskih voda u Zagrebu Jedinice za provedbu nacionalnih vodnogospodarskih projekata – Jadranski projekt, prekjučer je u 11 i 13 sati održano javno otvaranje zapečaćenih ponuda za ugovore koji uključuju projektiranje, izradu, dobavu, izgradnju, montažu, testiranje, probni rad i primopredaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te za izgradnju podmorskog ispusta pročišćenih otpadnih sustava Sukošan-Bibinje uz prvi stupanj pročišćavanja.
– Koja je tvrtka dobila ova dva projekta znat će se za desetak dana. Čim se izaberu izvođači i uvedu u posao, vrijeme izvođenja radova uključujući probni rad, puštanje u rad i primopredaju je 10 mjeseci, objašnjava sukošanski načelnik Ante Martinac.
Naime, javno nadmetanje se provodilo putem nacionalnog postupka nadmetanja propisanog u smjernicama Svjetske banke za nabavu u okviru zajmova Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i kredita Međunarodne agencije za razvoj (IDA) od svibnja 2004. (revidirane u listopadu 2006. i svibnju 2010.), a sudjelovanje je bilo otvoreno za sve ponuditelje iz podobnih zemalja.
– U travnju u prostorijama Hrvatskih voda u Zagrebu u nazočnosti općinskih čelništva Bibinja i Sukošana te članova Uprave novoosnovanog zajedničkog poduzeća Odvodnja Bibinje-Sukošan d.o.o. Stipe Bugarije i Josipa Bepa Krešana, a u nazočnosti voditeljice Jadranskog projekta Fani Bojanić, potpisali su ugovor s generalnim direktorom Hrvatskih voda Jadrankom Husarićem, za izgradnju nulte i prve faze sustava odvodnje s uređajem za pročišćavanje i podmorskim ispustom. Ugovor je vrijedan 38,7 milijuna kuna, podsjeća bibinjski načelnik Nino Šimunić.
Nulta faza zajedničkog sustava odvodnje Sukošan-Bibinje podrazumijeva izgradnju novog, odnosno potpunu rekonstrukciju postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Marine Dalmacija s kopnenom i podmorskom dionicom podmorskog ispusta pročišćenih otpadnih voda.
Podmorska gradnja
– Osim uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, građevina se sastoji od podmorskog dijela duljine 1.477 metara uključujući i 51 metar difuzora na dubini 29 metara te 1.324 metra kopnene dionice ispusta. U istoj trasi postavljaju se gravitacijski kolektori duljine 408 i 509 metara s tlačnim cjevovodom duljine 445 metara, govori Martinac.
Za prva fazu izgradnje sustava odvodnje očekuje se raspisivanje javnog natječaja. Prva faza uključuje izgradnju pet crpnih stanica Bibinje, Čukovice, Sukošan, Padrele i Rožica te izgradnju kanalizacijskog sustava obalnog pojasa, starih sela u Sukošanu i Bibinju.
– U drugoj i trećoj fazi, koja bi koštala oko 60 milijuna kuna, izgradit će se kompletni kanalizacijski sustav u ova dva naselja, rekao je Šimunić dodajući da će se zapadni dio Bibinja (Lonići, Režani, Sikirići) priključiti na zadarski kanalizacijski sustav.
 – Zajednički sustav činit će deseci kilometara odvodnje i kanalizacije, kolektori, precrpne stanice, kopneni i podmorski ispusti i pročistač. Za 5-6 godina Bibinje i Sukošan će postati naselja bez ispusta nepročišćenih fekalija i otpadnih voda. Da more bude naš ponos, zaključili su Šimunić i Martinac.
Pola sredstava od ukupno 100-tinjak milijuna kuna za kanalizaciju financirat će država, Hrvatske vode i lokalne jedinice, dok će pola pokriti zajam Svjetske banke, koji će u 35-postotnom iznosu vraćati Hrvatske vode.
– Sve lokalne vlasti koje su donijele odluku da pristupaju projektu, morale su donijeti i odluku o namjenskom povećanju cijene vode na tim područjima, što je osnovni preduvjet vraćanja zajma Svjetske banke, istaknula je Fani Bojanić, napominjući da kamata kredita, koji se vraća 15 godina s pet godina počeka, iznosi 2,29 posto.