Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U ovoj godini u zadarskoj bolnici do lipnja 63 abortusa

21.10.2010. 22:00
U ovoj godini u zadarskoj bolnici do lipnja 63 abortusa


Prije godinu dana sam napravila abortus u zadarskoj bolnici, i cijeli postupak je napravljen veoma profesionalno i koliko sam ja upućena, u okviru zakona. Svoje razloge namjernog prekida trudnoće ne namjeravam objašnjavati ili se ovim putem “opravdavati”, kazala je djevojka


Privođenje sedam liječnika Odjela za ženske bolesti i porodništva varaždinske bolnice, koji se sumnjiče da su vršili ilegalne pobačaje i dvostruko ih naplaćivali, izazvalo je iznimno veliko zanimanje javnosti. Spomenute liječnike se sumnjiči da su izvršavali ilegalne zahvate prekida trudnoće i to naplaćivali između tisuću i 2 500 kuna. Zatim su krivotvorili nalaze i dokumentaciju kako bi lažno prikazali obavljene zahvate kao medicinski opravdane zbog navodne patološke trudnoće, fakturirajući ih i naplaćujući od HZZO-a, oštetivši time HZZO za još nepoznat iznos. Sumnjiči ih se također i da su pacijenticama naplaćivali svoje prisustvo na porodima, a jedan je ginekolog priznao krivnju. Primjer ovakvog nelegalnog djelovanja ugrožava ugled hrvatskih liječnika, a pitanje je koliko se takvih radnji događa i u drugim bolnicama i privatnim ordinacijama diljem Hrvatske.
U Hrvatskoj se namjerni prekidi trudnoće legalno mogu obavljati samo u licenciranim državnim ustanovama, kojih u državi ima trideset i tri.
Svaki razgovor, rasprava ili članak o abortusu i dalje izaziva veliku pažnju javnosti, a svaka sukobljena strana izlaže svoje argumente.
Bez obzira na komentare javnosti, abortus je legalan čin za koji je bitno da je sve u okvirima zakona i dobre liječničke njege.
 – Prije godinu dana sam napravila abortus u zadarskoj bolnici, i cijeli postupak je napravljen veoma profesionalno i koliko sam ja upućena, u okviru zakona. Svoje razloge namjernog prekida trudnoće ne namjeravam objašnjavati ili se ovim putem “opravdavati”, kazala je djevojka koja je željela ostati anonimna, dodavši kako joj je anonimnost i privatnost bila izuzetno bitna, te kako se bojala da je netko ne prepozna ili naruši odnos liječnika i pacijenta.
Kako doznajemo, mnoge djevojke iz Zadra se odlučuju otići u drugi grad obaviti abortus kako bi zaštitile svoju privatnost.
– Zadar je mala sredina, i svi se međusobno poznaju te sam čula za mnogo slučajeva kada je tuđa intima izašla u “javnost” i zato sam bila zabrinuta. Ipak liječnici su bili korektni tako da nisam imala problema s privatnošću, ističe spomenuta djevojka.
Prema statističkim podacima, prekidi trudnoće u Općoj bolnici Zadar su konstantno u laganom padu ili jednaki. Naime, 2007. godine je bilo 155 namjernih prekida trudnoće, 2008. godine bilo je 178 namjernih prekida trudnoće, 2009. godine 156, a 2010. godine do lipnja zabilježena su 63 namjerna prekida trudnoće.
U cijeloj Hrvatskoj, 2009. godine je prijavljeno sveukupno 4.450 pobačaja.
Dr. Branko Dukić, voditelj Odjela ginekologije zadarske Opće bolnice nije želio komentirati slučaj privođenja liječnika u Varaždinu, te je na naš upit postoji li mogućnost da se takve nelegalne radnje obavljaju u zadarskoj Općoj bolnici bez njegova znanja, kazao da je vjerojatnost izvođenja takvih radnji izuzetno mala.
– Teško je bilo što reći o nedavnim događajima u Varaždinu a što se tiče zadarske bolnice, mi smo otvoreni za bilo kakve kontrole i inspekcije.
Prema tzv. DZS cjeniku prema kojem se usluge fakturiraju HZZO-u “običan” prekid trudnoće stoji između 1.700 i 1.989 kuna, dok se cijena ilegalnih pobačaja kreće od 2.500 do 4.000 kuna. Poznato je da se ilegalno obavljaju i pobačaji nakon 12 tjedana trudnoće što je izvan zakonskog roka, cijena takvih pobačaja je preko 10.000 kuna.
Ostaje činjenica da su takve ilegalne radnje vrlo teško dokazive.+