Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za zakup prostora na Narodnom trgu 83 eura po metru četvornom

21.10.2010. 22:00
Za zakup prostora na Narodnom trgu 83 eura po metru četvornom


Od 1. listopada do 31. svibnja ugostiteljski objekti u Zadru, tijekom vikenda, odnosno petka i subote, bit će otvoreni do 1.30 sati. Takva odluka je donesena je na današnjem Kolegiju gradonačelnika, a njome se zapravo nadopunjuju odredbe o postojećem radnom vremenu ugostiteljskih objekta u predsezoni koji su od prošle godine vikendima otvoreni do 1.30 sati.
Alan Kociper, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, pojašnjava kako je inicijativu za produženjem radnog vremena ugostiteljskog objekta izvan turističke sezone pokrenulo Udruženje obrtnika. Inicijativu su uputili Turističkoj zajednici grada Zadra, koja ju je u vidu zahtjeva proslijedila Gradu Zadru.
– Prošle godine produžili smo radno vrijeme ugostiteljskih objekata u predsezoni, točnije od tjedna prije Uskrsa. U tom razdoblju, ugostiteljski objekti su otvoreni do 1.30 sati. Produženje radnog vremena ugostitelji su dobro iskoristili i osmisliti vikend programe, a sve skupa je dobro odjeknulo i među našim sugrađanima. Iz tog razloga, sada tu istu odluku produžujemo na cijeli izvansezonsko razdoblje, točnije od 1. listopada do 31. svibnja kako bi Zadar živio i nakon turističke sezone, govori Alan Kociper, dodajući kako je produženje radnog vremena tijekom vikenda svojevrstan kompromis za zajednički suživot ugostitelja i stanovnika na Poluotoku.
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, podržavajući najnovije izmjene i dopune Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, zahtjev za produženjem radnog vremena ugositeljskih objekata izvan turističke sezone, koji je stigao od Turističke zajednice grada Zadra, odnosno Udruženja obrtnika, ocijenio je kvalitetnim i korisnim prijedlogom. Kako dr. Vrančić ističe, ovakva odluka pomirila je interese ugositelja i stanovnika Poluotoka, što je u cijeloj priči i najvažnije. Što se tiče glazbe, odluka je nepromijenjena, dakle može se puštati na terasama do 24 sata.
U nastavku Kolegija, donesene su i odluke o zakupu poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra. Kao što je i očekivano najviše interesa pobudio je poslovnih prostor na Narodnom trgu, a pravo iznenađenje, kako ističe Rajko Jurin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, su ponuđene cijene koje su dosegle i 83 eura po metru četvornom. Podsjetimo, početna cijena za metar četvorni na Narodnom trgu iznosila je 31 euro.
– Za poslovni prostor na Narodnom trgu pristiglo je čak osam ponuda, a raspon cijena se kretao od 37 do 83 eura po metru četvornom. Najvišu cijenu ponudilo je društvo “Dalmacija produkt”, kojemu smo prostor na Narodnom trgu i dali u zakup. Prije sklapanja ugovora o zakupu, kao osiguranje plaćanja “Dalmacija produkt” treba dostaviti bezuvjetnu bankarsku garanciju plativu na prvi poziv u iznosu zaduženja za zakup ili platiti unaprijed zakupninu za ugovoreno razdoblje. Kako je riječ o ugovoru na dvije godine, ispada da će, “Dalmacija produkt”, ukoliko se odluči za ovu drugu soluciju, morati platiti gotovo milijun kuna, kaže Jurin, kojega je vidno iznenadila ovakva ponuda “Dalmacija prometa”.
Visoka ponuda “Dalmacija prometa”, kako navodi pročelnik Jurin, može biti i svojevrsna sugestija za podizanje cijena zakupa poslovnih prostora na Poluotoku. Iako dr. Vrančić direktno nije prokomentirao Jurinova razmišljanja, izrazio je zadovoljstvo što je Poluotok i dalje najinteresantnija gradska lokacija.
Grad Zadar nastavlja sa subvencioniranjem kamata za poduzetničke kredite. Kako pojašnjava pročelnik Alan Kociper, za sada su odobrena 22 poduzetnička kredita čiji je ukupan iznos oko 7,3 milijuna kuna. Kamate na poduzetničke kredite iznose osam posto, od čega Grad Zadar subvencionira četiri posto. Za sada je realizirano 44 posto ukupnog kreditnog potencijala, što su, kako smatra Kociper, zadovoljavajući rezultati.
Zadarski gradonačelik dr. Vrančić odobrio je isplatu sredstva, 65 tisuća kuna, Turističkoj zajednici grada Zadra za izradu turističke signalizacije, odnosno panoa s planom zadarskih otoka. Tako bi, 12 otočnih mjesnih odbora, do kraja godine, trebalo dobiti svoju turističku signalizaciju. 
Današnji Kolegij zaključen je donošenjem niza odluka vezanih za decentralizirane funkcije osnovnog školstva u Gradu Zadru te izmjene i dopune Odluke o osnivanju kulturnog vijeća Grada Zadra.


 NOVI NATJEČAJ ZA STIPENDIJE


Sljedećeg tjedna Grad Zadar raspisat novi natječaj za studentske stipendije. Za sada je utvrđena lista deficitarnih zvanja, odnosno studija na kojoj su doktor medicine, magistar farmacije, magistar građevinarstva, magistar arhitekture i urbanizma, magistar strojarskog inženjerstva, magistar elektrotehnike i informacijske tehnologije, magistar informatike, studij matematike, studij fizike i edukacijsko-rehabilitacijski studij.




 NA CRVENIM KUĆAMA DEVET NEPRODANIH STANOVA


Grad Zadar raspisuje Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju preostalih neprodanih stanova iz Programa društveno poticajne stanogradnje građenih na lokaciji Zadar – Crvene kuće. Ostalo je devet neprodanih stanova, koji će biti ponuđeni na prodaju zbog čega se prethodno imenuje povjerenstvo za utvrđivanje liste reda prvenstva za kupnju preostalih neprodanih stanova iz Programa društveno poticajne stanogradnje. U Povjerenstvu su: Ivana Vanjak, Silvio Grancarić, Jakov Vidović, Ružica Srzentić i Krešimir Žunić.