Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar ima hrvatskog prvaka u točenju piva

21.10.2010. 22:00
Zadar ima hrvatskog prvaka u točenju piva


Roko Colić putuje u London na svjetsko natjecanje u pravilnom točenju piva “Stella Artois Draught Master” gdje će se boriti s još 32 predstavnika različitih zemalja svijeta


Roko Colić iz Zadra, pobjednik natjecanja u pravilnom točenju piva “Stella Artois Draught Master”, za koji dan putuje u London na svjetsko natjecanje, gdje će se boriti s još 32 predstavnika različitih zemalja svijeta. Radi se o natjecanju u belgijskom načinu savršenog točenja piva, čija je tradicionalna procedura razrađena u tančine.
U Zadru, kaže Colić, takva profesionalna procedura i oprema ne postoji. To još više valorizira njegov uspjeh, prvo kao prvaka Dalmacije, na regionalnom natjecanju, a sada i na nacionalnoj razini, s obzirom da perfektno točenje nije usavršio kroz dugogodišnje iskustvo, već samo naučio na tečaju.
– Natjecanje u Hrvatskoj se već duže održava u organizaciji Zagrebačke pivovare, a ja sam slučajno završio na tečaju u Zadru i Željko Žilavec me potaknuo da se prijavim na regionalno natjecanje, govori Colić koji je u Zagrebu pobijedio u konkurenciji od 12 kandidata.
Sada nosi titulu prvog Dalmatinca koji ide na ovo prestižno svjetsko natjecanje.
Stručni žiri u kojem su sjedili Boško Beban i Marijana Dakić iz Zagrebačke pivovare, poznati gastronomski stručnjak Rene Bakalović te novinar Radija 101 i član Društva prijatelja piva, Milan Peh, budno su pratili svaki korak natjecatelja.
– Ocjenjivali su točenje piva, opći dojam, nastup, posluživanje i izgled natočene čaše piva. Procedura ima nekoliko koraka – prvo se čaša opere posebnim četkama, ispire se pod kutem od 45 stupnjeva, prvi mlaz piva se baca, a zatim se toči u čašu, opet pod 45 stupnjeva, dvije čaše istovremeno. Pjena se obavezno reže i mora biti dva prsta ili tri centimetra pjene. Čaša se opet pere izvana i tek onda poslužuje, priča Colić koji inače radi kao konobar u Arsenalu, a ugostiteljstvom se bavi od kada je završio školu, posljednjih šest godina.
 Kako kaže, nije očekivao toliki uspjeh, već se nadao samo zlatnoj sredini.
– U Londonu, na World Draught Masteru će pola bodovanja ići na intervju, to jest moje znanje o Stella Artois pivu na engleskom jeziku, i pola na prezentaciju tog znanja, to jest ritual točenja. Pobjednik će tri mjeseca biti svjetski ambasador Stelle Artois i predstavljati je putujući po svijetu, govori Colić.
 U Londonu će ga bodriti ekipa sastavljena od medija, trenera te menadžera iz Zagrebačke pivovare. Colić je već jako sretan što je dogurao tako daleko. Cijelo natjecanje je došlo tako spontano, a u njegov posao unijelo živosti i zanimljivo iskustvo koje ostaje za cijeli život. Kako su se Hrvati već u svijetu iskazali u brojnim sportovima i vještinama, nesumnjivo će i Zadranin u Londonu dostojno braniti hrvatski boje i to u točenju piva.