Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dragocjena iskustva poljskih poljoprivrednika

21.10.2011. 22:00
Dragocjena iskustva poljskih poljoprivrednika


Za poljoprivrednu proizvodnju u Zadarskoj županiji postoje povoljni ekološki uvjeti, geografski položaj, prometnice i blizina tržišta. Najvažnije grane primarne poljoprivredne proizvodnje su povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i ribarstvo, kazao je župan Zrilić


Okrugli stol na temu poljoprivrede održan je jučer u prostorijama HGK Županijske komore Zadar, a na njemu su sudjelovali hrvatski i poljski poljoprivredni stručnjaci. Okrugli stol i prezentacije održane su u sklopu posjeta izaslanstva Podkarpatskog vojvodstva iz Republike Poljske Zadarskoj županiji, a u srijedu je potpisan i Sporazum o suradnji između ovih dviju regija.
Najribarskija županija
Poseban naglasak na okruglom stolu stavljen je na apliciranje i korištenje financijskih sredstava EU fondova te modelima udruživanja i grupiranja proizvođača poljoprivrednih proizvoda, odnosno pozitivnim iskustvima poljskih poljoprivrednika koji bi mogli biti vrlo korisni domaćim poljoprivrednicima.
Okupljene je pozdravio župan Stipe Zrilić koji je istaknuo da su iskustva Poljske važna jer donose stvarne primjere koje su poljski poljoprivrednici uspješno prevladali, a njihova iskustva mogu se primijeniti i u Zadarskoj županiji.
– Za poljoprivrednu proizvodnju u Zadarskoj županiji postoje povoljni ekološki uvjeti, geografski položaj, prometnice i blizina tržišta. Najvažnije grane primarne poljoprivredne proizvodnje su povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i ribarstvo. Prerađivačka industrija obuhvaća proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića, preradu mlijeka, odnosno proizvodnju sira, proizvodnju soli te uzgoj i preradu ribe. Glavne voćne vrste ovog kraja su: maslina, badem, višnja, maraska, breskva, nektarina, trešnja, smokva, grožđe i jabuka, kazao je župan Zrilić.
Istaknuo je da se prije Domovinskog rata na području Zadarske županije odvijala intenzivna poljoprivredna proizvodnja koja se danas polako revitalizira te da je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj po uzgoju malih preživača – ukupno je registrirano 110.000 grla autohtonih pasmina koza i ovaca, kao i da je najribarskija županija u Hrvatskoj, a ribarstvo je među najvažnijim granama primarne poljoprivredne proizvodnje.
Turizam i poljoprivreda
Maršal Podkarpatskog vojvodstva Miroslaw Karapyta naglasio je da su za svojeg posljednjeg boravka u Zadru u travnju ove godine zaključili da su turizam i poljoprivreda grane u kojima odmah može započeti suradnja.
– Nadam se da će naš dolazak biti koristan za vaše poljoprivrednike, a mi želimo čuti i vaša iskustva, rekao je maršal Karapyta i naglasio da su u izaslanstvu njegove regije upravo ljudi koji su neposredni proizvođači poljoprivrednih proizvoda, oni koji obrađuju voće, povrće i meso.
Posebno je pohvalio dobru organizaciju poljskih poljoprivrednika, čija gospodarstva nisu velika, prosječne veličine oko 4,5 Ha.
– Poljoprivreda je za nas vrlo bitna grana, najuspješniji smo u korištenju sredstava iz pretpristupnih fondova, a postojanje politike spajanja i zajedničke poljoprivredne politike omogućuje nam uspjeh, istaknuo je maršal Karapyta.
Nakon pozdravnih govora Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, okupljenima je predstavio stanje poljoprivrednih i ribarskih resursa Zadarske županije, a poslije njega više o stanju na njihovu području govorili su poljski poljoprovredni proizvođači te predstavnici poljoprivrednika s područja Zadarske županije.