Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na udaru nisu bili samo politički neprijatelji

21.10.2011. 22:00
Na udaru nisu bili  samo politički  neprijatelji


Na području Zadra suradnik na knjizi bio je dr.sc. Zlatko Begonja, koji je kazao da je od ulaska partizana u Zadru bilo niz zločina te da su prema dokumentaciji OZNA-e 73 osobe likvidirane bez suda, po kratkom postupku


Knjiga “Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946. Dokumenti Dalmacija”, u kojoj  su objavljeni arhivski i  sudski dokumenti o represiji i zločinima tijekom i  neposredno nakon Drugog svjetskog rata, predstavljena je u četvrtak u  Svečanoj dvorani  Sveučilišta u Zadru. Pred  nekolicinom zainteresiranih četvrto izdanje zbornika, objavljenog u nakladi Hrvatskog instituta za  povijest i Podružnice za  povijest Slavonije, Srijema i Baranje, a na kojemu  je radilo osam povjesničara, predstavili su dr.sc.  Vladimir Geiger, voditelj  projekta, suradnik dr.sc.  Zlatko Begonja te recenzent Zdenko Radelić.
Represivni odnos prema  neistomišljenicima
– U zborniku su dokumenti nastali pri vojnim ili političkim tijelima partizanskog pokreta ili komunističke civilne vlasti. U dokumentima su presude, popisi onih koji su likvidirani  sudskim ili izvansudskim  putem, tu je konfiskacija  imovine osoba proglašenim  neprijateljima ili su ih vlasti  takvima smatrale. Bit je da  ovi zbornici prvi put donose  dokumente neobjavljene u  javnosti i vidi se represija  koja je pogodila i manje sredine, te da na udaru vojnih  jedinica OZNE i KNOJ-a, a  kasnije i MUP-a odnosno političkih i sudskih organa, nisu bili samo politički neprijatelji i oni koji to zaslužuju,  jer su se ogriješili o ratu.  Represivni odnos bio je i prema onima koji su predstavljali opoziciju narodnoj  vlasti, prije svega HSS-u i  Katoličkoj crkvi koji su okupljali one koji su mogli biti  opasnost novouspostavljenoj vlasti, kazao je Geiger  dodajući kako je na zborniku  radio cijeli tim povjesničara.
Na području Zadra suradnik na knjizi bio je dr.sc.  Zlatko Begonja, koji je kazao da je od ulaska partizana  u Zadru bilo niz zločina te da  su prema dokumentaciji  OZNA-e 73 osobe likvidirane bez suda, po kratkom  postupku, a sudski procesi  na vojnim sudovima te  općinskom i kotarskom sudu  vodili su se kao pravno  opravdanje ranije počinjenih  zločina.
Fiktivni procesi
– Tijekom ’45. bilo je fiktivnih sudskih procesa na  kojima je konstatirano da su  presude donesene uz prisustvo svih optuženih. To treba  promatrati kroz proces uspostave i učvršćenja komunističke-boljševičke vlasti  tog vremena i vezano je uz  politiku boljševičkog tima  koja se željela obračunati s  predstavnicima opozicije.  Široka je bila fronta onoga  što su počinili i načina na  koji su to radili. Mnoge  strukture ljudi su bile zahvaćene, svi oni koji bi mogli  biti neprijatelji. To se odnosilo ne samo na poražene  u ratu, već i na predstavnike  bogatijeg sloja koji su ostali  u Zadru, kazao je Begonja  dodajući kako je do niza dokumenata došao u arhivu, ali  i na druge načine jer dosta  građe nedostaje.
Ovo je četvrti dio knjige, a  u prvom dijelu pod istim  naslovom obrađena je Hrvatska, a zatim su napravljene knjige po regijama područjima pa su drugi dio Slavonija, Srijem i Baranja, a  treća Zagreb i Središnju Hrvatsku. Nakon dijela o Dalmaciji, u pripremi je peti  zbornik koji će obuhvatiti  područje Like, Gorskog kotara, primorja i Istre.
 Istraživanje i rad na ovoj  zbirci dokumenata ostvareni su u sklopu znanstveno-istraživačkoga projekta  Hrvatskoga instituta za  povijest u Zagrebu “Ljudski gubici Hrvatske u Drugom svjetskom ratu i poraću”, koji se provodi uz  potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa  Republike Hrvatske, a  najavljeno je i kako će uskoro biti objavljen popis  svih do sada poznatih stradalnika.