Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pipan: Spriječiti sinjsko divljanje

21.10.2011. 22:00
Pipan: Spriječiti sinjsko divljanje


Moramo biti ti koji vode igru, moramo cijelo vrijeme mijenjati ritam i igrati mudro – kaže Pipan


Nakon uvodna dva kola u kojima su košarkaši Zadra ostvarili polovičan uspjeh (poraz u Križevcima, slavlje protiv Slavonskog Broda), momčad trenera Aleša Pipana nastupit će u Sinju protiv Alkara. Poznato je koliko je neugodno igrati na tom terenu i da niti jedna momčad ne može u taj susret ući kao apsolutni favorit.
– Znamo koliko je teško igrati u Sinju – za početak će trener Zadra Aleš Pipan.
– Zaista nas ne očekuje laka utakmica. Igramo protiv momčadi koja mnogo bolje igra na svom terenu nego vani.
Kada je rije o momčadi s Višnjika, za nju je najvažnije da je nakon uvodnog poraza protiv Križevaca, stigla i prva pobjeda. Protiv Broda Zadrani su izgledali dobro i nisu dopustili gostima niti malu šanse da dođu do bodova u Zadru.
– Zadovoljan sam načinom na koji smo odradili pripreme prošli tjedan. Radimo dobro. Ustalili smo sistem rada, u teretani, na prevenciji, na parketu. Ovo bi trebalo sve ići na bolje. Istina je da nisam potpuno zadovoljan. Neke stvari idu sporije nego sam očekivao, ali možda niti to nije pretjerano čudno. Ipak tu ima mnogo mladih igrača. Promijenio se trener, neki su promijenili i klub.
A ovaj put je bilo i više materijala za pripremu protiv idućeg protivnika.
– Mogli smo sigurno sada bolje proučiti momčad Alkara, nego što smo mogli to odraditi u prošlim utakmica. Imali smo snimku s utakmice Alkara s Dardom.
U toj utakmici je Alkar slavio s 83:76. A sam Pipan misli protiv Alkara igrati na sljedeći način:
– Ne smijemo divljati i dopustiti divljanje njima. Moramo cijelo vrijeme igrati s glavom. Alkar je vrlo dobra šuterska momčad u kojoj svi igrači osim dva centra imaju izuzetno dobar šut za tri poena. Igraju brzo. Znaju divljati i taj način igre nije dobar za nas i neće biti dobro ako preuzmemo mi taj stil igre. Moramo biti ti koji vode igru, moramo cijelo vrijeme mijenjati ritam i igrati mudro.
Podvukao je zadarski strateg dva, pomalo uobičajena, segmenta na kojima se bazira dobra igra i u konačnici pobjeda.
– Obrana. Treba igrati dobru obranu. Prvo onu individualnu, jedan na jedan, a nakon toga i kolektivnu. Cijela momčad mora biti dobra u tom segmentu.
i…
– I moramo kontrolirati skok. To će biti izuzetno važno.
Očekuje Pipan da će njegova momčad u Sinju izgledati bolje nego u prve dvije utakmice.
– Važno je popraviti greške koje smo imali u prošlim utakmicama. Mogu reći da sam zadovoljan kako su igrači trenirali i kako su promijenili neke stvari, ali ja kao trener nikada nisam potpuno zadovoljan. Smatram da se uvijek može bolje raditi, igrati i trenirati.
Nije Pipan niti prezadovoljan zdravstvenim stanjem u momčadi, iako se nije želio pretjerano žaliti i spominjati.
– Ima nekih ozljeda i bolesti, ali nadam se da ćemo se do utakmice posložiti.
A stanje sa Šimom Olivarijem…
– Nije još sasvim dobro. On ima taj problem sa skočnim zglobom i to nikako da se smiri. Čim krene raditi s većim intenzitetom, dođe ponovno do problema.


Delaš i Radić: U Sinj po pobjedu




– Idemo u Sinj po pobjedu, bez obzira što je to možda i najteže gostovanje u cijeloj ligi – kaže Ante Delaš, jedan od dvojice igrača Zadra, koji su lani nosili dres Alkara.
Kakav će osjećaj biti vratiti se u Sinj u protivničkom dresu?
– Čudan. Moram reći da mi je prošle sezone bilo odlično tamo. Igrali smo vrlo dobro i imali sjajnu podršku navijača. Tornado i Maligani su definitivno najbolji košarkaški navijači. Ali nema tu puno priče, to je profesionalizam i idemo tamo napraviti sve za pobjedu.
Sinjane dobro poznajete. Na koga ćete posebno obratiti pozornost?
– Sve ih poznajem i osobno i igrački, kao što i oni poznaju mene. Nema tu mnogo nepoznanica. Gaurina i Župić su im vjerojatno dva najbolja igrača, ali njih prije svega krasi dobra momčadska igra. U svojoj dvorani igraju s puno samopouzdanja i ustraju na čvrstoj obrani. Bit će teško, ali možemo do pobjede – ističe bek Zadra.
Ivica Radić također ima samo riječi hvale za vrijeme provedeno u Sinju.
– Tamo sam proveo stvarno prekrasno razdoblje i bit će mi teško igrati protiv Alkara, ali takav je sport. Imaju dosta dobru momčad, došli su im Bubalo, Gaurina, Lozančić, od mlađih Rogić, od nositelja igre su ostali Župić, Anzulović, braća Modrić, Ćurković. Kod kuće su uvijek posebno jaki, jer im dodatnu snagu daju sjajni navijači.
Ipak, cilj Zadra je jasan.
– Idemo maksimalno, bez kalkulacija, dati sve od sebe za pobjedu. Želimo ući u niz pobjeda i mislim da imamo kvalitetu za to. Svaka utakmica je nova priča i ako svakoj pristupimo na pravi način, siguran sam da možemo ući u pobjednički ritam – kaže centar Zadra.
R. MOROVIĆ


A-1 liga


Raspored 3. kola: Alkar – Zadar (19,30), Borik-Puntamika – Dubrovnik (18), Brod Svjetlost – Jolly (19), Kvarner – Zabok (19), Križevci – Split (20,45). Darda – slobodna.