Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Svježe, pitko i gledljivo

21.10.2011. 22:00
Svježe, pitko i gledljivo


Rekla bih da je riječ o jednom vrlo duhovitom komadu, razrađenom u interpretaciji, mimici i pokretu. Svježa, pitka i gledljiva predstava koja me je, moram priznati, par puta nasmijala od srca. A ono što moram posebno pohvaliti je glazba Mateja Meštrovića koja je tako divno pratila i plesne i romantične momente, naglasila je Gabrijela Meštrović Maštruko


I najnovija premijera HNK Zadar, predstava Gostioničarka Mirandolina, u režiji Saše Broz, nastala u koprodukciji s HNK-om Zagreb naišla je na dobar prijem kod zadarske publike. Komentari koji su se mogli čuti na domjenku koji već uvriježeno slijedi prvu predstavu nove zadarske kazališne sezone bili su u najvećoj mjeri pozitivni.
Komedija velikog talijanskog dramatičara Goldonija, priča o vedroj i inteligentnoj gostioničarki Mirandolini koju opsjedaju razni prosci jako se svidjela Zadranima i njihovim gostima. Publika nije štedjela na pohvalama, kako na račun glavne ženske uloge, Marije Škaričić, tako ni na račun ostalih protagonista predstave, glumaca i glumica: Ranka Zidarića, Zijada Gračića, Alena Šalinovića, Ivane Boban, Vanje Matujec, Jana Kerekeša te Kristijana Potočkog, dramaturginje Sanje Ivić, scenografa Dragutina Broza, kostimografkinje Mirjane Zagorec, skladatelja Mateja Meštrovića i koreografa Igora Barberića.
Aida Bogdan naglasila je kako joj je predstava bila jako simpatična, a naročito moderan pristup scenografiji.
– Izgled likova me se posebno dojmio, a osobito nadmoćni lik – drski vitez koji je na kraju pao, no iznenađenje je i obrat da je i gospođica Mirandolina pala. I to je šarm, i to je čar, rekla je gospođa Bogdan.
Prema Tonki Kalmeta predstava je bila dobra za početak sezone, iako je mišljenja da su neki elementi bili nepotrebni te je kratko zaključila:
– Sve u svemu predstava je bila dobra.
Ivana Zrilić također je uživala u predstavi, a drži da je pravo osvježenje.
– Predstava je osvježenje na našem kazališnom repertoaru. Cijenim to što je riječ o koprodukciji, što smo imali priliku vidjeti nešto drukčije, glumce koje ne gledamo tako često u Zadru. Mislim da su uspjeli, kako je glavna glumica rekla, zagrebati ispod površine, ispod onog nekog površnog humora kojeg svi očekujemo. Odlično su odradili svoj posao, drži Ivana.
Oduševljena je bila i Verica Uglešić.
– Super je bilo, sve mi se svidjelo, i trajanje, i cjelovitost, ništa nije išlo u širinu, vrlo koncizno. Radnja je tekla brzo, a posebno sam uživala u tome što me predstava pomalo vratila u neko prošlo vrijeme. Što reći nego prekrasno, zaključila je  Uglešić.
Gostioničarka je bila zanimljiva i Draganu Andrijeviću.
– Predstava je nadasve bila interesantna, Ranko Zidarić je bio fenomenalan, rekao bih solidno za početak sezone.
Prvu kritiku uputio je Ivo Marubaci koji nije bio zadovoljan predstavom, kaže da je bila uglavnom dosadna, na razini gegova iz njemih filmova. Nije zadovoljan ni krajem koji je, po njegovom sudu, potpuno nedorečen.
– Nisam se gotovo ni jednom nasmijao. Ne mogu reći da su glumci bili loši, svoj su posao odradili vrhunski, no kada je scenarij “tanak” ni najbolja gluma ne može pomoći. Šteta, očekivao sam više, dodao je Marubaci.
Dok se jednima nije svidio scenarij, drugi su imali primjedbe na glumce. Tako se glavna glumica nije previše svidjela gospođi Senki Bilović
– Marija Škaričić je dobra glumica, no potpuno neprimjerena za ovu ulogu. To je trebala odglumiti jedna Mia Begović ili Mila Elegović – seksi, strasne zavodnice koje bi uvjerljivije odigrale fatalnu zavodnicu oko koje se vrte ti silni muškarci. To je po mom sudu greška. Ostatak podjele uloga je dobar, posebice Zidarić koji me oduševio, naglasila je gospođa Bilović.
Neke je iznenadilo to što predstava nije rađena po originalnoj knjizi, no Bruno Sandrić je ipak ugodno iznenađen novom verzijom.
– Došao sam gledati originalnu Gostioničarku, no dobio sam novu verziju koja mi se zapravo jako svidjela. Predstava je prilagođena današnjem dobu, sve je postavljeno tako da se može uživati. U originalnoj knjizi način razgovora je bio jako nerazumljiv, a ovdje ne. Sviđa mi se kako su odradili didaskalije i kompletan scenski nastup, kaže Sandrić.
Ivana Blažević smatra kako je predstava dosta prilagođena mlađim ljudima.
– Ova Gostioničarka Mirandolina nije ista kao knjiga, no upravo zbog toga se ljudi mogu lakše udubiti u predstavu. Scenski nastup i dijalozi bili su jako zanimljivi.
Gostioničarka se svidjela i glumici Gabrijeli Meštrović Maštruko.
– Mislim da je Mirandolina jedna vrlo uspjela predstava, prava mediteranska komedija. Prilagođena je i ovom prostoru i vremenu, a moji kolege glumci bili su sjajni. Rekla bih da je riječ o jednom vrlo duhovitom komadu, razrađenom u interpretaciji, mimici i pokretu. Svježa, pitka i gledljiva predstava koje me je, moram priznati, par puta nasmijala od srca. A ono što moram posebno pohvaliti je glazba Mateja Meštrovića koja je tako divno pratila i plesne i romantične momente, naglasila je Meštrović Maštruko.
Izuzetnu glumu, ali i redateljicu pohvalila je i Gordana Barberić.
– Glumci su izuzetni, posebice muška ekipa koja je fantastična. Dakako i Vanja i Ivana su bile izvrsne, a Saša je napravila jako dobar posao, zaključuje Barberić.
Da je Saša Broz napravila dobar posao smatra i Sanja Petrovski.
– Jako mi se svidjelo i drago mi je da smo ovdje u Zadru imali priliku vidjeti jedan ovako klasičan tekst prikazan na suvremen način. I cijela gluma, scenografija i koreografija je pomalo pomaknuta. To možda nije pitko kod publike, ali upravo je to taj novi pristup teatru, ono što se danas u svijetu može vidjeti, uvjerena je Petrovski.
Dvije glumice u ulozi dviju lažnih barunica za mnoge su bile najbolji dio predstave, a takvog je mišljenja i Andrea Reljić.
– Predstava je bila odlična, vrlo zanimljiva i dinamična, ali izdvojila bih dvije glumice koje su glumile barunice, one su dosta pridonjele predstavi i podigle je na jednu višu razinu, zaključila je Reljić.