Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vladi propao plan blokade preuzimanja Ine

21.10.2011. 22:00
Vladi propao plan blokade preuzimanja Ine


Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) nedavno je, potvrđeno nam je i u toj instituciji i u DORH-u podnijela još jednu kaznenu prijavu protiv nekoliko čelnih ljudi u MOL-u. Ovaj put  Hanfa je prijavila nekoliko osoba iz MOL-a, a među njima i predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija i predsjednika uprave Ine Zoltana Aldotta, i to radi sumnje da su raspolagali povlaštenim informacijama na nezakonit način. Hanfa je do prijave došla istražujući još od travnja kupnju Ininih dionica preko tvrtki s Cipra, i već ranije je DORH-u predala prijavu zbog manipulacije tržištem. Sada je tome dodala i raspolaganje povlaštenim informacijama na nezakonit način, za što je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine ukoliko se radi o ljudima iz same tvrtke na koju su se odnosile povlaštene informacije.  Uz to zakonom je propisano da kazna zatvora može biti i do pet godina ukoliko je društvu nanesena materijalna šteta ili ako je onaj tko je raspolagao informacijama sebi ili drugom pribavio znatnu materijalnu štetu.
Kako doznajemo od naših sugovornika u DORH-u oni već istražuju Hanfine navode, ali ako se Vlada nadala da će na osnovu te i ostalih kaznenih prijava Hanfe zatražiti zabranu raspolaganja dionicama Ine to je bilo uzalud. Kako doznajemo DORH neće povući takav potez, a jedno od objašnjenja je i da s bi se na taj način Tužiteljstvu moglo uvući u političke igre koje se vode oko Ine i u kojima Vlada pokušava spriječiti MOL da postane većinski vlasnik u Ini. Između ostaloga kod takve odluke Odvjetništvo se vjerojatno vodilo i činjenicom da je udio od 47 posto dionica Ine mađarska tvrtka stekla prilično transparentno na javnom natječaju i burzi te da stjecanje tog vlasništva nikada nije bilo upitno.
Kako će uskoro nestati i razlozi zbog kojih Hanfa  može blokirati trgovinu dionicama Ine, Vladi je na kraju ostala jedino zakonska zabrana stjecanja više od 49 posto udjela u Ini. No, taj je zakon još uvijek na mišljenju u Bruxellesu, a Vlada za donošenje tog zakona, kojeg mora potvrditi parlament, ima tek tjedan dana.
Iako Europska komisija ima primjedbe na zakon koji bi mogao biti suprotan pravilima o slobodi kretanja kapitala, službeno se još nije oglasila i ako to ne učini do petka, a ako Vlada ne bude htjela predložiti zakon bez mišljenja iz Bruxellesa, MOL će nakon deblokade trgovine slobodno moći u kupnju.