Zadužio akademsku javnost

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Prof. Uglešić, govoreći o životu i radu profesora Grgina

Komemoracija dr.sc. Tomislavu Grginu, sveučilišnom profesoru koji je preminuo 11. lipnja nakon teške bolesti u 82. godini života, održana je jučer u Svečanoj dvrani Sveučilišta u Zadru. O životu i djelu prof.dr.sc. Tomislava Grgina ovom su prilikom govorili prof.dr.sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, prof.dr.sc. Izabela Sorić, pročelnica Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, prof.dr.sc. Gordana Keresteš, predstojnica Katedre za razvojnu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i prof.dr.sc. Zora Raboteg-Šarić, voditeljica Centra za istraživanje obitelji, djece i mladih pri institutu društvenih znanosti Ivo Pilar.

- Prije četiri mjeseca s tugom i osjećajem nenadoknadivog gubitka obitelj, prijatelji i suradnici oprostili su se od prof.dr.sc. Tomislava Grgina. Ovom komemoracijom još jednom želim izraziti zahvalnost za sav doprinos kojim je zadužio našu akademsku zajednicu, kazao je prof. Uglešić, govoreći o životu i radu profesora Grgina poput činjenica da je rođen u Vrgadi gdje je završio osnovnu školu, nakon čega je u Zadru završio Učiteljsku školu. Rektor je istaknuo i to da je profesor Grgin dugo radio i kao školski pedagog te da je prelaskom na fakultet pronašao sebe te nastavio studentski rad sve do odlaska u mirovinu 1999. godine.

- Svojim bogatim opusom profesor Grgin trajno je obilježio našu akademsku i znanstvenu javnost. Za sve ono što je učinio za nas teško je sada reći bilo što drugo nego hvala, istaknuo je prof. Uglešić.

Kako je istaknula prof.dr.sc. Izabela Sorić, paralelno s nastavnom profesor Grgin razvijao je i znanstvenu karijeru, a bio je znanstvenik čiji interesi nisu imali granica.

- Bio je dosljedan kritičar svega kvaziznanstvenoga i uvijek je naglašavao da znanost ne smije postati sama sebi svrha. Uočivši koliki značaj ima školsko ocjenjivanje, znatan je dio svojih istraživanja posvetio upravo toj tematici. U svoja je istraživanja uključio i pitanje motivacije učenika.

Sorić je također istaknula i brojne nagrade i priznanja kojima je nagrađivan profesor Grgin, posebno istaknuvši nagradu Hrvatskog psihološkog društva.

- Profesor Grgin bio je i umjetnik, a njegova snažna maštovitost pronašla je put u likovnom izražavanju, kojemu se posebno posvetio u mirovini. Jednako kao i znanstveni radovi i njegove slike će nas još dugo podsjećati na njega, istaknula je profesorica Sorić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno