Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadužio akademsku javnost

21.10.2011. 22:00
Zadužio akademsku javnost


Svojim bogatim opusom profesor Grgin trajno je obilježio našu akademsku i znanstvenu javnost. Za sve ono što je učinio za nas teško je sada reći bilo što drugo nego hvala, istaknuo je prof.dr.sc. Ante Uglešić


Komemoracija dr.sc. Tomislavu Grginu, sveučilišnom profesoru koji je preminuo 11. lipnja nakon teške bolesti u 82. godini života, održana je jučer u Svečanoj dvrani Sveučilišta u Zadru. O životu i djelu prof.dr.sc. Tomislava Grgina ovom su prilikom govorili prof.dr.sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, prof.dr.sc. Izabela Sorić, pročelnica Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, prof.dr.sc. Gordana Keresteš, predstojnica Katedre za razvojnu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i prof.dr.sc. Zora Raboteg-Šarić, voditeljica Centra za istraživanje obitelji, djece i mladih pri institutu društvenih znanosti Ivo Pilar.
– Prije četiri mjeseca s tugom i osjećajem nenadoknadivog gubitka obitelj, prijatelji i suradnici oprostili su se od prof.dr.sc. Tomislava Grgina. Ovom komemoracijom još jednom želim izraziti zahvalnost za sav doprinos kojim je zadužio našu akademsku zajednicu, kazao je prof. Uglešić, govoreći o životu i radu profesora Grgina poput činjenica da je rođen u Vrgadi gdje je završio osnovnu školu, nakon čega je u Zadru završio Učiteljsku školu. Rektor je istaknuo i to da je profesor Grgin dugo radio i kao školski pedagog te da je prelaskom na fakultet pronašao sebe te nastavio studentski rad sve do odlaska u mirovinu 1999. godine.
– Svojim bogatim opusom profesor Grgin trajno je obilježio našu akademsku i znanstvenu javnost. Za sve ono što je učinio za nas teško je sada reći bilo što drugo nego hvala, istaknuo je prof. Uglešić.
Kako je istaknula prof.dr.sc. Izabela Sorić, paralelno s nastavnom profesor Grgin razvijao je i znanstvenu karijeru, a bio je znanstvenik čiji interesi nisu imali granica.
– Bio je dosljedan kritičar svega kvaziznanstvenoga i uvijek je naglašavao da znanost ne smije postati sama sebi svrha. Uočivši koliki značaj ima školsko ocjenjivanje, znatan je dio svojih istraživanja posvetio upravo toj tematici. U svoja je istraživanja uključio i pitanje motivacije učenika.
Sorić je također istaknula i brojne nagrade i priznanja kojima je nagrađivan profesor Grgin, posebno istaknuvši nagradu Hrvatskog psihološkog društva.
– Profesor Grgin bio je i umjetnik, a njegova snažna maštovitost pronašla je put u likovnom izražavanju, kojemu se posebno posvetio u mirovini. Jednako kao i znanstveni radovi i njegove slike će nas još dugo podsjećati na njega, istaknula je profesorica Sorić.