Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Europa: Ubrzajte naplatu poreza!

Autor: Irena Frlan Jagoda Marić,

21.10.2012. 22:00
Europa: Ubrzajte naplatu poreza!


Najjednostavniji predmeti za rješavanje su žalbe na plaćanje poreza na kuće za odmor, tvrtke, motorna vozila, plovila i slično. Norma je četiri do pet takvih predmeta dnevno kako bi se riješili zaostaci


Europska komisija upozorila je Hrvatsku da mora smanjiti broj zaostalih žalbi na rješenja o plaćanju poreza jer bi to, boje se u Bruxellesu, moglo utjecati i na uplatu Hrvatske u zajednički proračun Europske unije.
»Potrebni su dodatni napori da se smanji zaostatak žalbi koje odgađaju naplatu poreza, budući da to ima značajan utjecaj na prikupljanje nacionalnih prihoda, a time i na vlastite prihode EU-a nakon pristupanja«, navela je Komisija u nedavnom izvješću o monitoringu.
Žalba na rješenje o razrezanom porezu odgađa njegovo plaćanje sve do pravomoćnog rješenja. Radi toga se obveznici koji žele dobiti na vremenu često žale, što godinama može odgoditi naplatu proračunskih prihoda. Komisija, sudeći prema izvješću, smatra da to zapravo značajno utječe na prikupljanje novca u državnu blagajnu. Kada postane članica EU-a, Hrvatska će dio prihoda prikupljenih od trošarina i PDV-a morati uplaćivati u briselsku blagajnu pa je očito zato to pitanje privuklo pozornost Komisije. Vlada je u smjernicama fiskalne politike za sljedeće dvije godine planirala po 1,74 milijarde kuna uplate u proračun EU-a.
Na naše pitanje smatra li Komisija da Hrvatska neće biti u stanju uplatiti svoj dio u zajednički proračun, iz Komisije odgovaraju niječno.
»Komisija je uvjerena da će Hrvatska u potpunosti poštivati svoje obveze u pogledu Unijinih sredstava. Zaostaci zasad nemaju izravni utjecaj na hrvatsko učešće u europskim sredstvima, no ipak su potrebni dodatni napori da se to pitanje riješi«, navode iz Komisije.
Potvrdili su da su o tome već razgovarali s hrvatskim poreznim vlastima. »U nedavnim razgovorima primijećen će značajan zaostatak žalbi koje čekaju rješenje. Budući da bi taj zaostatak mogao utjecati na prikupljanje proračunskih sredstava, osobito u pogledu ostvarivanja planiranog, Hrvatsku potičemo da smanji zaostatke«, kazali su nam u Komisiji.
Hrvatski poreznici već rade u tom smjeru. Tako je, prema podacima Ministarstva financija, početkom godine u drugom stupnju bilo 23.152 žalbe, a u prvih devet mjeseci ove godine zaprimljene su još 9.762 žalbe, pa su poreznici ukupno u ovoj godini trebali riješiti 32.914 žalbi. Trenutno na rješenje čekaju 15.862 žalbe što znači da je trenutni broj zaostataka, u odnosu na početak godine, smanjen za jednu trećinu.
Na tim, drugostupanjskim žalbama radi svega 32 službenika s time da im rješavanje žalbi nije jedini posao. Iz Ministarstva financija navode i da su najjednostavniji predmeti za rješavanje tzv. lokalni porezi, odnosno žalbe na plaćanje poreza na kuće za odmor, tvrtke, motorna vozila, plovila i slično. Ministarstvo je službenicima odredilo normu od četiri do pet takvih predmeta koje moraju svakog dana riješiti.


Žalbu riješiti za najviše šest mjeseci




Kako doznajemo u Ministarstvu, plan je da do kraja godine, uz stalni priljev novih predmeta, broj zaostalih žalbi bude smanjen na najviše deset tisuća. Tako bi se ulovio ritam u kojem bi se žalbe rješavale za maksimalno šest mjeseci, dok je dosad u prosjeku za njihovo rješavanje trebalo od 18 do 24 mjeseca. Jasno je da će time biti brže ubiranje poreza i punjenje proračuna.