Galac: Istražite podrijetlo imovine Viktora Prtenjače

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Viktor Prtenjača

Vijećnik u Općinskom vijeću Općine Polača Velibor Galac (HSLS) ocjenjuje kako se proračunski novac neodgovorno troši, ali kako bi nadležne institucije trebale ispitati podrijetlo imovine općinskog načelnika Viktora Prtenjače (HDZ).

Najzaduženiji Polačanin

- Sedamdeset posto stanovništva Polače bavi se poljoprivrednom. Vidjeli smo koliko su ekstremne bile suše. Na jednoj od sjednica Vijeća je bilo postavljeno pitanje što se čini da se pomogne poljoprivrednicima, a odgovor načelnika je bio da nema sredstava. Započete vodoistražne radnje su trajale deset dana oko izbora. Istodobno načelnik u svom masliniku i vinogradu uspijeva pronaći vodu. Mislim da bi institucije zadužene za praćenje stjecanja imovine trebale ovdje imati posla, s obzirom na izjave načelnika Viktora Prtenjače da je u maslinik uložio milijun kuna. Tu je vidljiv nesrazmjer sa stečenom imovinom. Vrijeme da se istrage dužnosnika spuste i na lokalnu razinu, pozvao je Galac.

- Podrijetlo moje imovine Velibora Galca žulja već duže vrijeme. Što se tiče tog podrijetla ono je dostupno preko moje imovinske kartice koju redovito kao dužnosnik doznačavam na potrebne adrese. Moja imovina, zahvaljujući radu moje obitelji i mene, unatoč krizi i recesiji permanentno raste i to samo i sve u skladu s količinom rada, truda i odricanja. Moj maslinik je plod programa ulaganja vlastitih sredstava i sredstava Ministarstva poljoprivrede odobrenih na ime poticanja sadnje i povrata kapitalnih ulaganja. Pa zar po Ustavu Republike Hrvatske ja nemam ista prava kao svi ostali građani?! Ali kad ga već žulja, napomenut ću da sam trenutačno možda najzaduženiji Polačanin. Kuća u kojoj sa svojom obitelji živim je pod hipotekom do 2027. godine. Treba to izdržati i vratiti. Ja to hoću i ja to mogu, a istraga se ne bojim, pa ni najavljene najnovije, odgovora Galcu načelnik Prtenjača dodajući kako, s obzirom na iznos proračunskih sredstava, Općina nije bila u mogućnosti dovršiti vodoistražne radnje Općine i obećava njihov nastavak u sljedećem mandatu.

Za prezentaciju koliko i za socijalu

- Po pitanju proglašenja elementarne nepogode učinili smo sve u smislu obrade podataka, te ih dostavili županijskom povjerenstvu, Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu financija. Hoće li država biti u mogućnosti osigurati sredstva za to, treba vidjeti, također je rekao Prtenjača.

- Općina je u manjku 1,65 milijuna kuna, a samo u prvih pola 2012. godine napravljeno je oko 100.000 kuna manjka. Plan prihoda za 2012. je 8,25 milijuna, a ostvarenje u prvih pola godine je oko 2,2 milijuna kuna. Direktna ulaganja Općine iz vlastitih sredstva iznose samo 6.000 kuna od planiranih 85.000 kuna za nogostup, 6.000 kuna za izgradnju boćališta od planiranih 20.000 kuna i oko 20.000 kuna od 100.000 kuna planiranih za izgradnju dječjeg vrtića. Nema subvencioniranja prijevoza za učenike srednjih škola. Stipendije za studente iznose 1.200 kuna po studentu. O socijalnoj osjetljivosti općinske vlasti najbolje govore brojke. S jedne strane imamo 46.500 kuna za programe u socijalnoj skrbi, a za troškove reprezentacije je u pola godine potrošeno 43.000 kuna. Za reprezentaciju je ukupno planirano 100.000 kuna, rekao je Galac navodeći kako sredstva koja su iz državnog proračuna investirana u objekte u Polači nisu, po njegovoj procjeni, racionalno utrošena, a zamjera i uvođenje prireza porezu na dohodak od 10%.

Bačen novac?

- Imamo staru vodovodnu mrežu koja ima preko 40 godina i cijevi često pucaju. To su azbestne cijevi, pa je upitna i kvaliteta vode za piće. Ljudi nemaju posao, a poslovna zona i dalje ostaje na samo jednom pogonu koji radi jer nemamo potrebnu električnu energiju za stavljanje u funkciju te zone. Potrebno je dovesti električnu energiju iz Biograda što je projekt 'težak' oko 8 milijuna kuna, istaknuo je Galac, procjenjujući kako se uz racionalnije raspolaganje proračunskim novcem poslovna zona "Primat" mogla staviti u funkciju.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika pupuc
Pitam se kako tako sposoban mesetar kada se tice stjecanja i rasta vlastite imovine nije u stanju voditi opcinsku blagajnu s pozitivnim rezultatima.Osim toga bitno je zapitati se kako jedan relativno mlad covjek moze steci tisuce panjeva vinograda,tisuce stabala maslina,zavidnu kucu,vinoteku,vozni park za sebe i suprugu,odgajati dvoje djece a pri tom mu je supruga domacica.S druge strane opcina Polaca kojoj je na celu tone u dugove iz godine u godinu.Mozda dai nama ostalim smrtnicima taj financijski mag oda tajnu kako izgraditi kucusinu na kredit pa ju onda zaloziti opet za kredit za maslinik. Za to vrijeme opcina Polaca koja navodno stremi da ima poslovnu zonu naplacuje porez na firme 2.000kn dok je isti u Zagrebu 7ookn a u Benkovcu 5ookn.Jako stimulativno...Nadalje pri kupnji gradevinskog zemljista od opcine Polaca nikada niste sigurni da cete graditi na tom zemljistu jer ili nema struje ili nema vode ili je zemljiste od Hrvatskih suma ili je pod sudkom plombom.A atraktivna zemljista s gradevinskom infrastrukturom su rezervirana za simpatizere i poslusnike poglavito opcinske vijecnike.I nije samo Galac taj kojeg svrbe i zuljaju javasluk i bahatost superijornog despota Viktora Prtenjace no on ih izrice javno.Nadalje Viktor Prtenjaca posprdno na prijateljevoj televiziji iznosi kako se oporba sastaje po kaficima i birtijama no ne iznosi gdje su obezbijedeni prostori za rad oporbe u demokratskom drustvu jednakih.Gdje oporba moze narodu dijeliti pecenu janjetinu,s kojim novcem to financirati i uz kojeg vodu kao sto je Viktor Prtenjaca pekao jance za raju i svog lidera i idejnod gurua Ivu Sanadera.Ne iznosi Viktor Prtenjaca takoder na osnovu cega je prodano zemljiste s drustvenim domom u kompletu a koji je izgreden samodoprinosom zitelja Kakme.Ne iznosi Viktor Prtenjaca kako je prodano zemljiste sa prijeratnom zadrugom u kompletu koji je prije rata naoruzavao Srbe i bio njihov voda u sukobima iza nas.Sada u suradnji s Viktorom Prtenjacom kupuje zajednicku imovinu sakom i kapom jer novca mu ne nedostaje.Ne iznosi Viktor Prtenjaca ni to kako je kupio atraktivno zemljiste na rodakovo ime a bez natjecaja pa se pritisnut dokazima povukao iz te price u tisini.Sve to se zna samo ocito Viktor Prtenjaca koji se vruc vode ne napija ima puno vremena da smislja paravane za razliku od svih nas koji zivimo od svog rada i tu mu opet nismo ravni.O karakteru i sramu nema svrhe ni debatirati.