Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Majčina dušica” promiče dojenje

Autor: Mile Marić

21.10.2012. 22:00
“Majčina dušica” promiče dojenje


Statistike u Hrvatskoj pokazuju da čak 50 posto majki odustaje od dojenja već nakon prvog mjeseca djetetova života, a samo 13,4 posto dijete isključivo hrani dojenjem. “Majčina dušica” želi to promijeniti
Grupa za potporu dojenju simboličkog naziva „Majčina dušica” Benkovac bila je na svom prvom druženju u multimedijalnoj dvorani benkovačke Gradske knjižnice. Koordinatorice ove grupe su više medicinske sestre Patronažne službe Doma zdravlja Zadarske županije, radne jednice Benkovac, Ksenija Čirjak i Jasminka Knežević koje su istaknule kako grupa za potporu dojenju „Majčina dušica” ima cilj upoznati majke dojilje s  prirodnim načinom prehrane djece, a u tome im savjetima pomažu majke dojilje s iskustvom u dojenju. Zaštita, promicanje i potpora dojenju prioritet su javnog zdravstva u cijeloj Europi i svijetu. Niske stope i rani prestanak dojenja imaju značajne negativne zdravstvene i društvene posljedice za djecu, žene i okoliš, a uz to rezultiraju većim troškovima za zdravstvenu njegu i povećavaju nejednakosti u zdravlju. Nažalost, statistike u Hrvatskoj pokazuju da čak 50 posto majki odustaje od dojenja već nakon prvog mjeseca djetetova života, a samo 13,4 posto dijete isključivo hrani dojenjem. U nadi da će se ova statistika popraviti u Benkovcu je i počelo druženje majki dojilja kroz Grupu potpore dojenju “Majčina dušica” Benkovac.
Cilj je, doznajuemo, da grupa u skoroj budućnosti preraste u mali klub onih koji promiču dojenje djece.
Osim toga, benkovački tečaj za trudnice u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac traje već pet godina, a kroz tečaj je prošlo preko 350 trudnica.  Na tečaju koji traje dva dana buduće majke mogu saznati sve o prehrani za vrijeme trudnoće, pripremi za porod i o porodu, njezi dojenčeta i roditeljstvu. Predavanja prvog dana održavaju: dr. Ivica Žuvela, te više medicinske  sestre Ksenija Čirjak i Jasminka Knežević. Drugog dana tečaj drži Grupa za potporu dojenju, čiji je osnovni cilj promicanje prirodne prehrane djece, odnosno promicanje dojenja.
Za benkovačke trudnice i dojilje ovaj tečaj i “Majčina dušica” su od velike važnosti, jer se potpuno besplatno održavaju u njihovom gradu i daju im sve potrebne informacije o porodu, odlasku u rodilište i svemu vezanom uz dolazak bebe na svijet te kasnije o dojenju.