Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Najpotrebniji volonteri iz engleskog jezika

Autor: Hana Radulić

21.10.2012. 22:00
Najpotrebniji volonteri iz engleskog jezika

Foto: Vedran SITNICA



Ove su godine najtraženiji bili volonteri za matematiku i engleski jezik, kaže Žozefina Žentil-Barić, posebno upućujući poziv profesorima engleskog jezika koji su u mogućnosti pružiti besplatnu poduku da se jave
Gradska knjižnica Zadar i ove školske godine u svom bogatom programu korisnicima nudi i aktivnosti objedinjene u projektu Perpetuum, programu jedinstvenom u hrvatskim narodnim knjižnicama. Program, među ostalim, obuhvaća i besplatne repeticije za učenike osnovnih i srednjih škola koji su slabijeg imovinskog stanja, a poduku im daju profesori na volonterskoj osnovi.
– Riječ je o programu kojeg Gradska knjižnica Zadar provodi tijekom cijele školske godine, pružajući besplatnu pomoć za djecu koja dolaze iz siromašnih obitelji. Najčešće su to učenici čiji su roditelji nezaposleni ili djeca koja dolaze iz obitelji samohranih roditelja, te onih koji imaju više djece, pojašnjava Žozefina Žentil-Barić, djelatnica Gradske knjižnice Zadar.
– Ove su godine najtraženiji bili volonteri za matematiku i engleski jezik, za što su se javljali uglavnom umirovljeni profesori ili apsolventi s položenom pedagoškom grupom predmeta. Ipak, još uvijek je više učenika kojima trebaju repeticije, nego profesorskog kadra koji je voljan besplatno pomoći, pa su tako neki učenici «na čekanju», kaže Žozefina Žentil-Barić, posebno upućujući poziv profesorima engleskog jezika koji su u mogućnosti pružiti besplatnu poduku da se jave jer im najviše volontera nedostaje iz ovog nastavnog predmeta za koji trenutačno vlada najveći interes.
Učenicima se poduka pruža u prosjeku jedan sat tjedno, a termin ovisi o mogućnostima samih profesora-volontera.
Osim programa za učenike slabijeg imovinskog stanja, zadarska knjižnica edukativnim sadržajima, vezanima uz cjeloživotno obrazovanje, pomaže i osobama treće životne dobi. Umirovljenici tako imaju priliku pohađati besplatne tečajeve korištenja računala i na taj način savladati osnove računalne pismenosti.