Pjesnik je samo instrument

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Indijski pisci u Zadru

Zadar su prošlog petka posjetili indijski pisci koji su u Gradskoj knjižnici Zadar gostovali u sklopu mini turneje po Hrvatskoj.

U Zadru su gostovali Sri Ranajit Das, jedan od najistaknutijih pjesnika na bengalskom jeziku, Sitanshu Yashashandra, istaknuti gudžaratski pisac i Indra Nath Choudhuri, ugledni književni kritičar, znanstvenik i esejist.

Večer s indijskim piscima organiziralo je Hrvatsko društvo pisaca i Ministarstvo kulture, a svaki posjetitelj dobio je i malu knjižnicu sa stihovima indijskih autora.

Moderator večeri, tijekom koje je bilo govora o pisanju na materinjem jeziku i sve većem utjecaju engleskoga, doživljaju pjesnika kao stvaratelja i brojnim drugim temama, bio je Nikola Petković, predsjednik Hrvatskog društva pisaca.

Tijekom večeri posjetiteljima se pokušala približiti indijska književnost koja je nerazdvojivo povezana s indijskom kulturom.

- Pjesnik je samo instrument. Ne zrcali li se individualnost u pjesmi? Da, ali pjesnikovu individualnost stvorio je netko drugi, kazao je Prof. Indra Nath Choudhuri pojašnjavajući stav o pjesniku u indijskoj književnosti u kojoj se posebno prožimaju jednakost i različitost s težnjom ka harmoniji.

Pjesnici su čitali i svoje stihove, a posjetitelji su ih mogli pratiti uz projekciju prijevoda.

Gostovanje je organizirano u sklopu Programa kulturne razmjene između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Indije za godine 2010.-2012. Hrvatski će pisci tako biti pozvani u Indiju iduće godine, u organizaciji indijske Sahitya Akademi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno