Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prerada i do 60 tona maslina dnevno

Autor: Velimir Brkić

21.10.2012. 22:00
Prerada i do 60 tona maslina dnevno

Foto: Velimir BRKIĆ



Poslije svake prerade automatski se peru uređaji i separatori, masline sljedećeg maslinara ulaze u potpuno očišćen uređaj. Sve je računalno upravljano i vidi se ime i prezime klijenta, kao i temperatura rada, pokazatelj da se maslinovo ulje dobiva hladnim prešanjem, istaknuo je Jukić
U zoni Grabi na prigodnoj svečanosti u povodu otvorenja uljare čuo se pljesak maslinara, gostiju i uzvanika kad je poteklo prvo djevičansko maslinovo ulje. Uljaru je otvorio poduzetnik iz Poličnika Tihomir Jukić koji je u cjelokupno postrojenje, od četiri hektara zemljišta do montaže, uložio čak pet milijuna kuna.
– Riječ je o najmodernijoj uljari u Hrvatskoj, trenutačno najsuvremenije tehnološko rješenje u svijetu za proizvodnju ekstra djevičanskog ulja vrhunske kvalitete, tvrdi dipl. inž. Josip Mladinić, zastupnik tvrtke Pieralisi za uljarstvo i industrijsku proizvodnju.
Nakon što je objekt blagoslovio župnik don Zvonimir Čorić, uz asistenciju oca Tihomira, majke Zrinke, brata Luke i sestre Nine te predsjednika poličkog Vijeća Petra Bogovića vrpcu na novoj uljari presjekao je mladi Ivan Jukić. Velikom brojom nazočnih obratili su se donačelnik Stipe Marinović, zastupnik tvrtke Mladinić i ponosni vlasnik Jukić.
– Uljara talijanskog proizvođača Pieralisi je u cijelosti automatizirana. Dekanter “Leopard” je srce uljare, za razliku od dosadašnjih, jedini radi proces prerade u dvije faze bez dodatka vode. Okoštava špice maslina i odvaja ih od komine koja postaje kvalitetno gnojivo, a može poslužiti i kao prehrana za domaće životinje, objašnjava Mladinić.
Prvu meljavu je imao 43-godišnji vlasnik Jukić a potom Ivan Kovačević te Mladen Žagar. Uljara će za sat moći preraditi od 2.600 do 2.800 odnosno dnevno oko 60 tona maslina i time je postala jedna od najvećih uljara u Dalmaciji.
– Poslije svake prerade automatski se peru uređaji i separatori, masline sljedećeg maslinara u preradu ulaze u potpuno očišćen uređaj za preradu. Sve je računalno upravljano i vidi se ime i prezime svakog klijenta, kao i temperatura rada što znači da se maslinovo ulje uistinu dobiva hladnim prešanjem plodova, istaknuo je Jukić.
Na četiri hektara zemljišta Uljara Poličnik površine oko 400 metara četvornih građena je po projektu arhitekta Ive Petričevića i takve za sada nema nigdje u državi.
– Vrhunska tehnologija ugrađena u uljaru jamči i vrhunska ulja, kaže maslinar Miodrag Deša koji se neposredno uz zonu Grabi, prije godinu dana odvažio upusti u posao i na 24 hektara krša posaditi pet tisuća maslina.
Nije ni završila svečanost, a pored nazočnog predsjednika Županijske skupštine Željka Lončara, načelnika Davora Lončara i općinskog pročelnika Nenada Bulića i svi članovi Udruge Maslina Poličnik, njih 53, upisali su meljavu u novoj uljari.